6 úžasných faktov o materskom mlieku

Je nepochybné, že materské mlieko je unikátne.  Je jedinou plnohodnotnou potravou pre dieťa po narodení. Neváhaj preto, či dojčiť alebo nie. Prečo? V článku zistíš viac. 

Zázračné materské mlieko…

O materskom mlieku boli doposiaľ publikované rozličné štúdie a výskumy, ktoré priniesli úžasné odhalenia. O niekoľkých z nich vám poviem aj ja:

  1. Materské mlieko (ďalej aj ako ,,MM“) sa líši v zložení v závislosti od pohlavia bábätka (podľa výskumov mlieko pre ženské pohlavie má oproti mlieku pre chlapcov nižšie hladiny proteínov a tuku).
  2. Zloženie materského mlieka sa mení tak, ako aj vek dieťatka (podľa štúdie v časopise Pediatrics sa tuk a energia získaná z MM počas dojčenia zvyšuje priamo úmerne s vekom dieťaťa).
  3. Ak je tvoje bábätko choré, materské mlieko sa prispôsobí, aby obsahovalo viac protilátok.
  4. Dojčenie znižuje výskyt niektorých ochorení (napr. astma, alergia) prostredníctvom mastných kyselín s krátkym reťazcom a ľudské bielkoviny v materskom mlieku môžu pomáhať v boji proti rakovine.
  5. Materské mlieko je špeciálne prispôsobené našim deťom (hoci MM obsahuje cca 200 druhov oligosacharidov, ktoré dieťa nevie priamo stráviť, tieto však podporujú produkciu čriev a pomáhajú im účinne rozkladať proteíny a iné formy energie).
  6. Materské mlieko počas nočného dojčenia podporuje spánok týchto detí (výskumy zistili, že MM produkované počas súmraku obsahuje viac nukleotidov, ktoré podporujú spánok vo väčšej miere ako mlieko tvorené počas dňa). Je teda vhodné dať dieťa po nočnom dojčení ihneď spať.

Úžasné fakty, že? Toto všetko dokážeš dojčením dať svojmu bábätku len ty ako matka. Pokiaľ môžeš dojčiť, dojči. Ak máš s dojčením problém, neváhaj vyhľadať pomoc už v nemocnici či osloviť poradkyňu pri dojčení. Určite to stojí za to!

Zdoje: Benner, A. a kol.: Role of breast feeding in primary prevention of asthma and allergic diseases in a traditional society. 2007. Dept. of Medical Statistics & Epidemiology, Hamad Medical Corporation, Qatar.;  nature.com; Pediatrics; Hinde, K. a kol.: Holsteins Favor Heifers, Not Bulls: Biased Milk Production Programmed during Pregnancy as a Function of Fetal Sex. 2014.; www.mother.ly

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.