rodicovsky-prispevok-2023-emamamamu_

Vieš, aká bude výška rodičovského príspevku v r. 2023?

Po prvý raz v histórii bude rodičovský príspevok zvýšený nad magickú hranicu. To poteší každého rodiča, nie? Poď si prečítať, kto bude poberať plnú sumu.

Výšku rodičovského príspevku aj v r. 2023 ovplyvňuje fakt, či rodič poberal pred nástupom na rodičovskú dovolenku tzv. materskú. Ak áno, znamená to, že si odvádzal odvody do Sociálnej poisťovne (SP) a teda splnil nárok na vyššiu sumu rodičovského príspevku.

Výška rodičovského príspevku po poberaní materskej dávky

Štát rodičov od roku 2023 opäť ,,rozdelí“ do dvoch skupín, podľa toho, či si odvádzal odvody do SP (a poberali materské):

Vyšší rodičovský príspevok (412,60 eur) bude mať rodič, ktorému sa pred vznikom nároku na RP na dieťa vyplácalo materské na to isté dieťa alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte. V prípade dvojičiek sa suma zvyšuje na 515,80 eur, v prípade trojičiek o 618,90 eur.

Výška rodičovského príspevku bez poberania materskej dávky

Ak si nepoberala materské, budeš dostávať RP v sume 301 eur. Nárok naň bude mať totiž rodič, ktorému sa pred vznikom nároku na RP na dieťa NEvyplácalo materské na toto dieťa alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte (znamená to, že si si pred narodením dieťaťa neodvádzala sociálne odvody počas zákonom stanovenej doby a preto ti nevznikol nárok na materské a ani na vyšší rodičovský príspevok). V prípade dvojičiek je to 376,30 eur, v prípade trojičiek 451,50 eur.

Pomohol ti článok? Ďalšie užitočné hľadaj TU.


Zdroj: MPSVR SR

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.