Tip na výlet: Lesopark Brezina (v Trenčíne) s deťmi

Lesopark Brezina je úžasné miesto na oddych aj aktívnu zábavu pre deti, ktoré je skryté pod stromami mesta Trenčín. S detičkami (malými i veľkými) sa tam naozaj vyblázniš počas celého dňa.

Základné fakty

Kde sa nachádza: v meste Trenčín hneď vedľa múrov hradu, západné Slovensko

Dostupnosť: najlepšie autom – buď na mestské parkovisko alebo na parkovisko pod hotelom Brezina (Veverica), príp. vlakom; následne peši ku kostolíku pod hradom

Náročnosť: ľahká prechádzka

Možnosť parkovania: menšie parkovisko pri východiskovom bode na skaly alebo pod Hotelom Brezina (Veverica), spoplatnené

Občerstvenie/strava/ubytovanie: občerstvenie možné v meste alebo v lesoparku pri lanovom parku či v Hoteli Brezina

Iné možnosti: prechádzka po námestí mesta, k trenčianskemu hradu, náučný chodník po lesoparku, lanový park v lesoparku, bicyklový výlet po lesoparku a okolí

Vhodnosť pre kočíky: klasické aj športové kočíky, výborný je aj bicykel (zväčša asfaltová cesta)

Detský kútik: vonkajšie ihrisko v lanovom areáli a taktiež veľké drevené ihrisko v parku (neďaleko hotela Brezina/Veverica)

Lesopark a jeho zákutia

Vstup do Čerešňového sadu cez hradné múry

My sme v lesoparku Brezina strávili 3 hodiny, a to sme prešli iba trasu z námestia mesta cez hrad po lanové centrum. Čo je tak tretina celého parku. Lesopark je naozaj veľký a týči sa nad Trenčínom, skrytý vedľa múrov trenčianskeho hradu.

Lesoparkom vedie 10 stanovíšť po tzv. Kyslíkovej dráhe (viď mapu lesoparku Brezina v Trenčíne tu). Okrem Kyslíkovej dráhy si môžeš z mapy všimnúť, že cez park vedú ešte dva náučné chodníky – a to LES a Sever. V parku v smere od hradu je potiahnutý nový asfalt na ceste, čo praje nadšencom cyklistiky. Môžeš však zvoliť aj lesné cestičky pomedzi stromy, tam je terén vhodný skôr pre športové kočíky a bicykle.

Do lesoparku Brezina sa dostaneš rôznymi prístupovými cestami:

  1. My sme však zvolili cestu cez námestie Trenčína, odkiaľ vyjdeš smerom k hradnému kostolu a poza kostol cez prechod v hradbách vstúpiš do Čerešňového sadu (na foto). V sade je veľa altánkov a ohnísk. Od neho vedie cesta do kopca priamo k Pamätníku umučených (na foto).
Okolie Pamätníka umučených

Aj tam si nájdeš lavičku, na ktorej sa dá chvíľku sedieť a relaxovať. Po ceste máš možnosť vidieť hrad a jeho múry z inej perspektívy – zo zadu, z čoho som bola i ja príjemne prekvapená (na titulnej fotke). Ďalej môžeš chodníkom pokračovať okolo lanového centra (lanové centrum je vhodné skôr pre väčšie detičky 4+ a dospelých, pre obe kategórie sú tu spoplatnené lanové dráhy; pre deti mladšie ako 4 r. je tu voľne prístupné pieskovisko, húpačky, kĺzačky a iné zábavky).

Chodník pokračuje ďalej smer Hotel Brezina, Zábranie, Dušová dolina, ponad sídlisko Juh cez Kozí vrch až na Štefánikovu vyhliadku.  Na vrchole vyhliadky stojí zaujímavý kmeň dnes už odumretej borovice. Na opačnej strane Váhu dominuje masív Skalky. Pod vyhliadkou sú zasa strmé zrázy do nivy Váhu. Naozaj je tu veľa možností, čo vidieť a kam sa prejsť.

2. Druhá, pre deti zaujímavejšia prístupová cesta, vedie od Hotela Brezina (Veverica). 100m od neho je totiž vstupná brána do parku. V jej okolí sú umiestnené drevené sochy hmyzu – včielka, roháč, slimák, lúčny koník a ježko. Včielku je vidieť už z parkoviska, ktoré je vlastne na ceste pod hotelom. Hneď nad hotelom sa nachádza naozaj veľké detské drevené ihrisko s názvom KIOSK s preliezkami, šmýkačkami, 2-mi detskými hradmi, pieskoviskom, lanovou húpačkou a s klasickými húpačkami. Je tu i opekanisko. Rovnako sa tu môžte občerstviť buď v hoteli (odporúčam príjemnú terasu s rybníkom s rybkami) alebo v lanovom parku (stánok). Z ihriska je to len kúsok k lanovému parku (spomenutý vyššie v texte), kde sa za poplatok môžu deti vyjašiť. Odporúčam opäť pobehať lesné cestičky parku v okolí hotela i lanového parku. Foto a video z ihriska a jeho okolia nižšie:

Vstup do lesoparku:

emamamamu-lesopark-brezina-trencin-vylet-s-detmi

Okolie Hotela Brezina s jeho terasa:

Detské ihrisko KIOSK:

emamamamu-lesopark-brezina-trencin-vylet-s-detmi

Lanové centrum v lesoparku Brezina a jeho okolie:

 

Lanové centrum v lesoparku Brezina v Trenčíne

Asfaltová cesta v lesoparku vhodná na cyklo prechádzky i pre peších s kočíkmi

V zime je lesopark vhodný na bežkovanie, prípadne pešie prechádzky, avšak nie všetky úseky sú udržiavané.

 

                                                                                                     Viac tipov na výlet TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.