Návod: Z rodičovskej dovolenky predčasne na materskú

Si momentálne na rodičovskej dovolenke a narodí sa ti ďalšie dieťatko pred dovŕšením 3-och rokov toho prvého? Pozrela som na na túto situáciu bližšie a spísala ti postup, ako prejsť z rodičovskej na materskú hladko.

Ukončenie rodičovskej dovolenky a nástup na ,,materskú“

Tvoja situácia je jednoznačná. Narodí sa druhé bábätko počas čerpania rodičovskej dovolenky. Tu je rozhodujúce, či si:

  • stále zamestnaná (plynie ti pracovný pomer si stále evidovaná ako zamestnanec)/ si napr. SZČO alebo
  • sa tvoj pracovný pomer skončil počas čerpania materskej/rodičovskej dovolenky.

Zamestnanec: ako nastúpiť z rodičovskej na ďalšiu materskú?

Ak si stále zamestnaná v pracovnom pomere, prejdeš plynule z rodičovskej na materskú dovolenku (začneš dostávať materskú dávku a rodičovský príspevok sa ti zruší) pričom musíš:

  1. oznámiť vopred zamestnávateľovi nástup na 2. materskú dovolenku (povinne min. mesiac vopred)
  2. predložiť zamestnávateľovi tlačivo ,,Žiadosť o materské“, ktoré ti vystaví gynekológ na poradni (presne tak, ako pri prvom tehotenstve), zamestnávateľ ho potvrdí a zašle do Sociálnej poisťovne
  3. už sa neprihlasuješ sama na dôchodkové poistenie, keďže za teba automaticky toto poistenie platí štát
  4. oznámiť ÚPSVaR vznik nároku na materskú dávku na 2. dieťa, na to, aby ti mohol zrušiť rodičovský príspevok na 1. dieťa (nemôžeš poberať rodičovský príspevok na staršie dieťa a materské na mladšie zároveň)
  5. požiadať ÚPSVaR o vyplácanie ďalších dávok na 2. dieťatko (Príspevok na starostlivosť o dieťa – iba po dobu 6 týždňov ak nastupuješ na materskú; jednorazový Príspevok pri narodení dieťatka; Prídavok na dieťa vyplácaný mesačne do dovŕšeného 25. roku veku na nezaopatrené dieťa; ak sa ti narodili súčasne 3 a viac detí – Príspevok rodičom viac súčasne narodených detí). Okrem iného má druhý rodič – pracujúci  – nárok na daňový bonus každý mesiac. Ak daňový bonus uplatniť nemôžeš, máš nárok na Príplatok k prídavku na dieťa z ÚPSVaR.
  6. ak sa staráš o dieťa do 6 rokov celodenne (nepracuješ), platí za teba zdravotné poistenie štát. Zmenu platiteľa v tvojej ZP za teba oznamuje tvoj zamestnávateľ. Ty nie.

Ak ti pracovný pomer skončil pred ďalšou materskou dovolenkou (= teda už nemá oznamovaciu povinnosť tvoj zamestnávateľ, ale máš ju ty):

  1. mala by sa prihlásiť na dôchodkové poistenie, ak si ho chce naďalej platiť sama a sporiť si na dôchodok
  2. musíš sa tiež prihlásiť ako poistenec štátu vo svojej ZP (= prihlásiš vlastne zmenu platiteľa poistného)

SZČO: ako nastúpiť z rodičovskej na ďalšiu materskú?

Ak si SZČO, nevzniká ti nárok na materskú dovolenku (keďže nemáš zamestnávateľa, ktorý ti na ňu udeľuje ,,voľno“). Na materskú dávku však nárok vzniká, ak si bola najmenej 270 dní pred pôrodom v posledných dvoch rokoch nemocensky poistená (započítava sa tam i obdobie rodičovskej dovolenky). Poistenie si teda platila z dôvodu prekročenia príjmov zo živnosti alebo si ho platila dobrovoľne.  SZČO zároveň nesmie mať dlh!

Ak toto všetko spĺňaš, postupuj nasledovne:

  1. gynekológ jej vystaví tlačivo ,,Žiadosť o materské“ (presne tak, ako pri prvom tehotenstve), ktorý podpíšeš, vyznačíš spôsob výplaty dávky a zašleš ho do Sociálnej poisťovne v mieste trvalého pobytu,
  2. v čase poberania materskej dávky, SZČO nemusíš platiť minimálne preddavky na zdravotné poistenie, rovnako ti zanikne povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie. V ZP sa musíš prihlásiť ako poistenec štátu (lebo nemáš zamestnávateľa, ktorý to urobí v prípade zamestnanca) a nemala by zabudnúť prerušiť platenie preddavkov. Do ZP a SP nič neodvádza ani vtedy, ak počas poberania materského naďalej pracuješ (POZOR, v prípade práce ako SZČO počas rodičovskej dovolenky je to však už inak!),
  3. oznámiť ÚPSVaR vznik nároku na materskú dávku na 2. dieťa, na to, aby ti mohol zrušiť rodičovský príspevok na 1. dieťa (nemôžeš poberať rodičovský príspevok na staršie dieťa a materské na mladšie zároveň),
  4. požiadať ÚPSVaR o vyplácanie ďalších dávok na 2. dieťatko (Príspevok na starostlivosť o dieťa – iba po dobu 6 týždňov ak nastupuješ na materskú; jednorazový Príspevok pri narodení dieťatka; Prídavok na dieťa vyplácaný mesačne do dovŕšeného 25. roku veku na nezaopatrené dieťa; ak sa narodili súčasne 3 a viac detí – Príspevok rodičom viac súčasne narodených detí). Okrem iného má druhý rodič – pracujúci  – nárok na daňový bonus každý mesiac. Ak daňový bonus uplatniť nemôžeš, máš nárok na Príplatok k prídavku na dieťa z ÚPSVaR.

POZOR: Ak SZČO nevznikne nárok na materskú dávku, môžeš si namiesto neho požiadať o rodičovský príspevok.

Ak vieš aj o iných situáciách, hoď mi ich do komentára, rada sa na ne pozriem ;).

                                                                                              Ďalšie užitočné články z kategórie TU.

FOTO: Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Zdroj: SP, ZP, ÚPSVaR

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.