Tip na výlet: Lesný chodník z priehrady Buková do Plaveckého Petra

Krásna ľahká (55 min.) prechádzka prírodou pre rodičov s deťmi z priehrady Buková pomedzi kopce až do obce Plavecký Peter. Po ceste detičky uvidia množstvo zaujímavých zákutí – od priehrady, cez  bývalý kameňolom (kde môžte opekať), cez ruinu bývalého domu v lese až po malý parčík na začiatku obce Plavecký Peter. Nad priehradou v Bukovej sa navyše týčia ďalšie 2 turistické ciele zaujímavé nielen pre deti – o nich viac v texte nižšie. 

Cesta od parkoviska k hrádzi priehrady

Základné fakty

Kde sa nachádza: Obec Buková – priehrada, západné Slovensko

Dostupnosť: najlepšie autom

Náročnosť: ľahká

Možnosť parkovania: miestne parkovisko nad priehradou

Občerstvenie/strava/ubytovanie: v oboch obciach, príp. v lete aj v bufetoch na priehrade (na oboch stranách priehrady; navyse v bufete Lážo Plážo sú aj prvky pre deti)

Iné možnosti: výstup na zrúcaninu hradu Ostrý kameň; vychádzka ku krížu nad priehradou (viď fotku nižšie); chytanie rýb v priehrade, kúpanie

Vhodnosť pre kočíky: klasické aj športové kočíky – iba okolo priehrady (asfaltová cesta); lesný chodník do P. Petra je vhodný skôr pre nosiče

Detský kútik: vonkajšie ihrisko v bufete Lážo Plážo na brehu priehrady

Z priehrady Buková do Plaveckého Petra s deťmi

Priehrada Buková neponúka len príjemnú prechádzku okolo jej brehov, ale aj v jej blízkosti v podobe lesného chodníka. Ten začína z hrádze bukovskej priehrady smerom po schodoch dole k neďalekému lesíku (foto). Navigovať ťa tu bude aj turistická značka. Po zídení schodov budeš pokračovať popri potoku cez trávnatý povrch smerom medzi blízke zalesnené kopce, kde sa ti po vstupe ukáže vychodená lesná cestička (po pravej strane potoka), ktorá vedie až do obce Plavecký Peter. Prechádzka bude trvať dospelému 55 minút, s deťmi iste dlhšie. Prechod lesom je veľmi zaujímavý a pohodový, prechádzať budeš okolo zaujímavých zákutí.

Schody z hrádze, po ktorých treba zísť
Pohľad na jednu stranu hrádze
priehrada Buková, výlet s deťmi, emamamamu
Pohľad na druhú stranu hrádze

Odporúčam si vziať vlastné občerstvenie, príp. aj špekáčky (v bývalom lome sa nachádza opekanisko). Prechádzka je naozaj krásna. Les má na jar a v lete úžasnú atmosféru. Na jeseň tu zasa nájdeš rásť množstvo medvedieho cesnaku. A ani v zime nestráca na kráse. Ak máš malé bábätko v kočiari, odporúčam skôr prechádzku okolo priehrady, kde vedie asfaltová cesta, prípadne sa vydať po asfaltke  k zrúcanine hradu Ostrý kameň. Dostaneš sa s kočíkom takmer až k nemu. Trvať to však bude oveľa dlhšie ako Prechádzka okolo priehrady. Prípadne môžeš vyliezť ku krížu nad priehradou. Fotogaléria z výletu nižšie:

Bufet na brehu priehrady Buková a hrad Ostrý kameň nad ním
Ďalšia atrakcia – kríž nad priehradou Buková
výlet s deťmi priehrada Buková - Plavecký Peter
Lesná cestička až do Plaveckého Petra (foto z decembra)

 

Objav viac tipov na výlet s deťmi TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.