Od 8. mes.: Úžasné mrkvovo-syrové sušienky pre deti

Nedávno som natrafila na úžasný recept na zdravé sušienky pre deti (recept od inej mamičky), ktoré upečieš z 5-tich surovín. Je naozaj jednoduchý! Zalizovať sa budeš s deťmi ešte tri dni po zjedení 😉  Vhodné na párty, k sviatku či Vianociam alebo iba tak.

Potrebuješ:

  • 100 g hladkej múky  (ideálne špaldovej, i ja som ju použila)
  • 100 g masla (klasická kocka)
  • 100 g mrkvičky
  • 100 g tvrdého syra (syr pridaj ak má tvoje bábo viac ako 1 rok)
  • rasca (kmín), prípadne iné semienka na posypanie
  • vajíčko môžeš/nemusíš použiť na potretie sušienok (od 8. mesiaca potri iba žĺtkom, od 1 roku môžeš použiť celé vajíčko)

Múku, nastrúhané mäkké maslo, na jemnúčko nastrúhanú mrkvu a prípadne i nastrúhaný syr zmiešaj dokopy a vytvor cesto. Cesto by sa nemalo lepiť. Nechaj ho stuhnúť max. 2 hodiny v chladničke, aby sa ti potom dalo dobre vyvaľkať na pomúčenej doske. Vyvaľkaj na hrúbku 0,5 cm. Vezmi vykrajovačky na cesto  a môžeš vytvoriť prvé sušienky aj s detičkami. Nakoniec ich potri vajíčkom (podľa veku dieťatka použi buď žĺtko alebo celé vajíčko), posyp rascou.  Peč na papieri na pečenie na  180°C cca. 15 minút.

Ak si nie si istá,  či už tvoje bábätko môže zjesť konkrétnu surovinu, pozri do tabuľky zavádzania prvých potravín, kde si to môžeš overiť.

Pozor: jedlo nesolíme, nekoreníme, necukríme v prípade, že ide o dieťa mladšie ako 1 rok!

Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.

                                                                                                        Čítaj viac článkov z kategórie TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.