emamamamu sklalka

Tip na výlet: Bývalý kláštor Veľká Skalka a náučný chodník (vstupy a video)

30 minútová prechádzka náučným chodníkom od Malej Skalky (kostolík) cez krížovú cestu, les až ku bývalému kláštoru Veľká Skalka stojí za to! Ide o pútnické miesto pri Trenčíne, ale aj neveriaci ostanú očarení krásou tohto miesta. Kláštor je čiastočne obnovený, dokonca sa tu nachádza aj jaskyňa! Ohromení budete aj z krásnych výhľadov na okolie.

Základné fakty

Kde sa nachádza: kúsok od Trenčína, západ SR

Dostupnosť: najlepšie autom (treba odbočiť z diaľnice)

Náročnosť: ľahká prechádzka (čiastočne do kopca)

Možnosť parkovania: menšie parkovisko popri ceste pri Malej Skalke (=kostolík), prípadne pod ruinami kláštora na poľnom parkovisku; obe sú bezplatné

Občerstvenie/strava/ubytovanie: občerstvenie odporúčam vlastné

Iné možnosti: návšteva lesoparku Brezina v Trenčíne, prípadne Haluznickej tiesňavy pri Novom Meste n. Váhom

Vhodnosť pre kočíky: skôr športové kočíky alebo nosič (lesná cesta, čiastočne štrková, niekde aj so schodami a strmšie časti)

Detský kútik: –

Čo ťa čaká v Skalke a v jej okolí?

Odporúčam prechádzku od Malej k Veľkej Skalke. V prípade čiastočne zrekonštruovaných ruín benediktínskeho kláštora (tzv. Veľká Skalka) ide o národnú kultúrnu pamiatku. Tvorí ju starobylý kláštor, kostolík postavený v roku 1224! Viaže sa k životu sv. Beňadika, pustovníka, ktorého odtlačok ruky je doteraz vidieť pri ústí jaskyne kláštora.

Opis Veľkej Skalky – areál kláštora

Ak sa rozhodnete ísť po náučnom chodníku (8 náučných tabúľ; 30 min./1 cesta) cez les, odporúčam začať pri Malej Skalke (= kostolík). Je tam síce menšie parkovisko popri ceste, ale dá sa tam pekne parkovať.

Kostolík Malá Skalka a jej parkovisko

Potom sa už len vydať cez krížovú cestu do kopca. Po chvíľke prídeš k prvej vyhliadke – uvidíš Trenčiansky hrad a aj mesto pod ním. Tu sa môžte pohúpať na vysokej hojdače na strome. Prípadne aj občerstviť.

kláštor veľká skalka trenčín emamamamu

Od nej pokračuj ďalej po lesnej ceste do kopca. Prídete až k trom krížom, odkiaľ je taktiež pekný výhľad na druhú stranu kopca a doliny. kláštor veľká skalka trenčín emamamamu Potom už pôjdete len dole cez krásny les až kým sa nedostanete k dlhým dreveným schodom, ktoré vedú pod kláštor.

Ten je otvorený pre verejnosť len v určitých mesiacoch (viď foto s otváracími hodinami).

Priznám sa, boli sme tu po prvý raz. Ostali sme v nemom úžase, aké krásne, čisté a magické je toto miesto! Nepreháňam. Oplatí sa vidieť. Keďže ide o pútnické miesto, takže tu môže byť v niektoré dni veľa ľudí. My sme vystihli deň (piatok), kedy bolo pomenej. O to viac sme si ho užili. Nájdeš tu aj jaskyňu s kaplnkou v nej, betlehem či predaj suvenírov. Toalety sú pod kláštorom pri hlavnej ceste. Terén je vhodný skôr pre športové kočíky alebo daj bábätko do nosiča a bude sa vám kráčať oveľa lepšie. Areál kláštora nie je veľký, za to krááásny (pozri fotky nižšie). Už len navštíviť…

Schody ku kláštoru
Vstup do kláštora
Nádvorie kláštora a vstup do jaskyne
Areál kláštora
Zrekonštruované hradby
Kaplnka v jaskyni kláštora

Celé nádvorie si môžeš pozrieť aj na videu (ospravedlňujem sa za zvukovú časť od Emky):

Objav ešte viac tipov na výlet TU. Prípadne objav iné miesta na výlet s deťmi v okolí Trenčína.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.