Tip na výlet: Haluzická tiesňava s deťmi

Skrytá tiesňava v krásnej prírode, na dohľad od hradu Beckov či od Trenčína. Navyše je výborne dostupná z diaľnice. Zisti viac v článku, deťom sa určite bude páčiť!

Základné fakty

Kde sa nachádza: obec Haluzice, západné Slovensko  (GPS: N48.82158, E17.87032)

Dostupnosť: najlepšie autom

Náročnosť: ľahká prechádzka, časť prístupná pre kočík – vstup do tiesňavy s kostolíkom, vyhliadková veža, okolité lúky; prechod tiesňavou s kočíkom určite neodporúčam (lesná cesta  aj strmšie svahy)

Možnosť parkovania: parkovisko hneď na začiatku obce po pravej ruke pod malým kameňolomom, zdarma

Občerstvenie/strava/ubytovanie: občerstvenie iba vlastné, pred vstupom do tiesňavy sú turistické posedenia

Iné možnosti: prechádzka na vyhliadkovú vežu nad tiesňavou (max. 20 min.), kde je i ohnisko na opekanie, prehliadka zrúcaniny opevneného kostolíka

Vhodnosť pre kočíky: iba začiatok tiesňavy

Detský kútik: nie

Haluzická tiesňava a okolie

Skrytý skvost, o ktorom som ani ja donedávna netušila. Odporúčam, ak si chceš vyjsť s deťmi do prírody. Nachádza sa v pohorí Biele Karpaty, v mikroregióne Bošáčka. V tomto mieste sa spája nepoškvrnená príroda, história, úžasné výhľady a relax.

Na začiatku lesnej cesty do tiesňavy sú umiestnené turistické posedenia spolu s náučnými tabuľami. Ďalej budeš prechádzať okolo zrúcaniny opevneného kostolíka, pod ktorého hradbami sa nachádza prepadlina. Tam je umiestnená tiesňava. Z kostolíka je vidieť na hrad Beckov na druhej strane kotliny. Prechod tiesňavou je nenáročný, trvá približne pol hodinku. Pre deti je to hračka. Menšie deti odporúčam dať do nosiča. Tiesňavou preteká potok, nachádzajú sa tu i vodné stavy, vodopády. Uvidíš aj jaskyňu. Chvíľami som si pripadala ako v pralese. Kvôli nespútanej, takmer nedotknutej prírode. Úžasné miesto aj na relax.

 

Ak máš rada výhľady, vystúpte ešte na vyhliadkovú vežu nad tiesňavou. Zaberie to cca. 20 minút. 

Pohľad na kostolík z rozhľadne

Pre ďalšie typy na výlet v okolí Haluzíc a Nového Mesta nad Váhom klikni TU.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.