Rýchly recept na výborný jabĺčkový pité koláč pre najmenších maškrtníkov. Pripravený za 20 min.! Výborný na raňajky i ako dezert či olovrant.
Potrebuješ (na 24 cm okrúhlu rozkladaciu formu na koláč):
- 4 stredne veľké jabĺčka
- 50 g klasického masla
- 1 lístkové cesto
- 1 ČL mletej škorice (vhodná až od 8. mesiaca! Ak je bábätko mladšie nepridávaj ju)
- polovica 2,5 dl pohára výživy alebo džemu (najlepšie domáci, mne sa osvedčil marhuľový)
- 1 vajíčko (na potretie koláča) – nemusí byť, ak nemáte zavedené celé vajíčko
Na pomúčenej doske si rozvaľkaj lístkové cesto (cca. 3 mm) tak, aby ti vyšlo z jednej časti na vyloženie formy na jej spodnú stranu a boky a z druhej časti cesta na prikrytie koláčika z vrchu. Prvú časť cesta vlož na spodnú stranu formy a boky. Do nej ukladaj ošúpané a nakrájané jabĺčka (na 3 mm mesiačiky) tak, aby sa trošku okrajmi prekrývali. Urob takto 2-3 vrstvy.
Roztop si maslo v hrnčeku a polej ním rovnomerne všetky naukladané jabĺčka. Na vrchnú vrstvu jabĺčok potom nalej marhuľovú výživu alebo džem (recept na výbornú domácu výživu nájdeš TU). Všetko posyp škoricou. Druhou časťou cesta pokry vrch koláča a zastrč ho aj do bokov, aby sa spodné a vrchné cesto spojili. Potri vrchnú časť rozšľahaným vajíčkom (nemusíš, ak nechceš). Nakoniec na niekoľkých miestach ,,popichaj“ vrchné cesto nožíkom.
Vlož formu so zmesou do trúby na 180 °C na cca. 30 minút. A slinky budú z vône tiecť…
Dobrú chuť.
Čítaj viac článkov a receptov TU.