Recept: Domáca BIO výživa/džem zo sezónnych plodín

Recept: Domáca BIO výživa/džem zo sezónnych plodín

Azda najlepšiou variantou akú môžeš svojmu dieťaťu dať, je domáca zaváraná výživa zo sezónnych plodín – ovocia alebo zeleniny. Keďže ja som mala termín pôrodu v júni, mala som k dispozícii všetky plodiny, ktoré nám v tom období vyrástli na záhrade (jablká, broskyne, marhule, cuketa, mrkva, maliny a pod.). Narobila som preto čo najviac výživ, ktoré som neskôr použila ako základ príkrmov zavedených od 5./6. mesiaca.

Na začiatok by som ťa chcela upozorniť, že prikrmovanie je individuálne, závisí napr. od toho, či dojčíš/dokrmuješ umelým mliekom, takže táto povinnosť neplatí pre každé dieťa. Vždy sa teda poraď s pediatrom.

Ešte by som ťa upozornila, že nie každú plodinu je vhodné zaradiť do jedálnička v rovnaký mesiac ako ostatné. Na začiatok ti odporúčam sa oboznámiť s postupom zavádzania jednotlivých plodín mesiac po mesiaci v mojej tabuľke a taktiež o základných pravidlách dokrmovania.

Tak a teraz môžme prejsť na prípravu výživy.

Ako uvariť domácu výživu/džem pre dieťa?

Postup prípravy je jednoduchý, avšak príprava výživy je už zdĺhavejšia, keďže sa trošku dlhšie varí.

Potrebujeme:

  • sladšie, reps. dozreté sezónne plodiny (výber a množstvo je na vás, rovnako i to, aké plodiny prípadne skombinujete)
  • výkonný mixér (najlepšie na smoothie, lepšie rozmixuje)
  • min. 2 veľké hrnce (na varenie a na strerilizáciu)
  • 120- 150 ml poháre na zaváranie s vekami (dostať v každom hypermarkete, počet kusov podľa toho, aké množstvo plánujete urobiť)

Zaváraninové poháre s vekom si vždy vopred prevar, kvôli sterilizácii.

Vždy var každý druh ovocia/zeleniny oddelene. Ak je treba, ošúp plodiny (napr. jablká) a tiež ich vždy poriadne umy vo vode. Následne všetko rozmixuj v mixéri na kašu. Kašu nalej do hrnca a za stáleho miešania uveď do varu a varte, kým kaša nezhustne do požadovanej hustoty (aby sa veľmi neliala). Pri redších a vodnatejších plodinách, napr. marhule alebo bobulové ovocie, treba kašu dlhšie variť, keďže obsahujú viac vody a tú treba odpariť. Ak ideš variť výživu z bobulového ovocia (napr. černice, maliny, …), ktoré obsahuje zrniečka, odporúčam kašu z nich pred varením prepasírovať cez sitko. Zrniečka sa oddelia od hmoty a ostane iba šťava. Až potom môžme kašu začať variť.

Uvarenú (podľa toho, či chceš redší príkrm alebo hustejší džem, musíš prispôsobiť aj dĺžku varenia) a zhustnutú kašu necháme 10 min. odstáť. Pripravíme si zaváraninové poháre, do ktorých odstátu kašu nalievame. Keď sme všetko rozliali do pohárov, poriadne ich zatvoríme (dotiahnuť ich môže pomôcť aj manžel/priateľ/otec/kamarát) a dáme variť do vriacej vody na 20-30 min. Až potom máme istotu, že sú sterilizované a nepokazia sa.

Nakoniec necháme sterilizované poháre s výživou vychladnúť, na veko môžete napísať o aký druh sa jedná (napr. marhuľová), ja dávam aj rok  výroby 😉

Hotovo. A šup s nimi do špajzy/komory

Viac receptov pre detičky TU.

 

PS: neodporúčam výživy osladzovať cukrom ani medom. Med je alergén. Radšej siahnite po dozretých alebo mäkších plodinách, ktoré budú mať viac cukornatosti priamo v sebe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *