Tip na výlet: Múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva s deťmi (LM)

Múzeum v Liptovskom Mikuláši odporúčam navštíviť za každého počasia. Je veľmi interaktívne pre deti, má aj detský kútik a je v ňom množstvo náučných atrakcií. Dokonca sa nad ním nachádza aj rozhľadňa! O podrobnostiach čítaj ďalej.

Základné fakty

Miesto: centrum Liptovského Mikuláša

Dostupnosť: najlepšie autom

Možnosť parkovania: áno v centre mesta, víkendy zdarma

Otváracie hodiny:

  • 01.10.2019 – 31.05.2020  (otvorené pon.-piatok okrem utorka v čase 9:00 – 17:00 hod., posledný vstup o 16:00 h, v sobotu 10:00 – 16:00 hod., posledný vstup o 15:00 h; POZOR: 9.10.2019 a 10.10.2019 bude múzeum z dôvodu konania konferencie ZATVORENÉ)
  • 01.06.2019 – 30.09.2019 (otvorené pon.-piatok okrem utorka v čase 9:00 – 17:00 hod., posledný vstup o 16:00 h, v sobotu 11:00 – 18:00 hod., posledný vstup o 17:00 h)

Vstupné: dieťa do 6 rokov zadarmo (študenti a dôchodci 3,50 e), dospelí 7 e (2 dospelí + 3 deti od 6 do 15 rokov = 14 e)

Občerstvenie/strava/ubytovanie: áno v meste

Pre kočíky: vhodné

Čo ponúka múzeum pre deti?

Múzeum sa celým názvom volá  Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Zabavíte sa v ňom s deťmi cca. 2 hodinky. Je umiestnené v centre mesta a preto v jeho okolí ľahko zaparkuješ. My sme využili upršané počasie a išli ho navštíviť. Na základe odporúčaní inej mamičky. Neoľutovali sme, naša 2-ročná Ema sa pekne vybehala (3 podlažia a suterén), poskúšala viacero atrakcií. Už v rámci vstupu do modernej budovy múzea ešte pred vchodovými dverami si všimni pod nohami dlažbu. Sú na nej odtlačky nôh rôznych živočíchov. Po vstupe uvidíš veľkú mapu múzea a neskôr aj recepciu. Po zaplatení vstupného ťa uvíta pracovníčka múzea a predstaví ponuku múzea na jednotlivých podlažiach. V suteréne sa nachádza expozícia jaskyniarstva na Slovensku, ktorá ťa prevedie úžasným svetom jaskýň, krásnych jaskynných útvarov či minerálov, taktiež názornou výbavou jaskyniara. Detičky si môžu preliezť jaskynný tunel a pokochať sa expozíciami, napr. obrovským jaskynným medveďom, ktorého zjav prekvapí aj teba.

Naopak na nadzemných podlažiach sú expozície vypchatých zvierat z našej prírody (pre deti napr. možnosť púšťania zvukov zvierať v expozíciách, príp. pohybovať s rôznymi časťami expozícií či oddýchnuť si na tuli vakoch; pozrieť maketu obrovského mláďaťa mamuta a pod.), taktiež slnečnej sústavy (pre deti napr. možnosť porovnať navzájom váhu planét našej slnečnej sústavy prostredníctvom ich zdvíhania – viď foto), ktorej planéty ti budú visieť nad hlavou. Emu veľmi bavilo odkrývanie trilobitov so štetkou v piesku. Vyskúšať si tu deti môžu prácu ,,archeológa“. Zároveň na TV obrazovke budeš vidieť úžasný film o planétach. Fotky z oddelenia nižšie.

Ďalej tam nájdeš výstavu turistiky a slovenských hôr, najmä Tatier. Uvidíš útulňu Téryho chaty, do ktorej môžte vojsť. Zaujímavou atrakciou je aj simulátor pocitovej teploty v horách (skala s dierou pre ruku), ktorú si môžu vyskúšať aj deti. Okrem neho je tu pre detičky aj detský kútik či interaktívna TV obrazovka s možnosťou skladania puzzle s obrázkami z našej prírody.  Všetky atrakcie uvidíš na fotkách nižšie.

Poslednou zaujímavosťou múzea je rozhľadňa, ktorá sa týči nad budovou (foto nižšie). Je spoplatnená oddelene symbolickým poplatkom.

No ako? Navnadila som ťa? My sme boli príjemne prekvapení ponukou tohto múzea. Určite ho s deťmi navštív.

Objav viac tipov na výlet TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.