Tip na výlet: Vrch Inovec a rozhľadňa s deťmi

Na vrch Inovec v pohorí Považský Inovec sa rada vraciam. Príjemné miesto v prírode, turistika na 1042 m.n.m. vysoký vrch s úžasnou rozhľadňou, pod vrchom chata s veľkým destkým ihriskom a množstvom iných aktivít. Určite sa oplatí s deťmi navštíviť.

Základné fakty

Kde sa nachádza: 8 km od obce Trenčianske Jastrabie, cca. 10 km od Trenčína (z diaľnice výjazd Trenčín -juh), pohorie Považský Inovec, západ SR

Dostupnosť: najlepšie autom

Náročnosť: stredne ťažká prechádzka – lesná cesta na Inovec (okolie chaty  – asfalt)

Možnosť parkovania: parkovisko pri chate pod Inovcom; bezplatné

Občerstvenie/strava/ubytovanie: všetko vo veľkej chate/chatkách pod Inovcom

Iné možnosti: opekanie si na Inovci alebo pri chate; návšteva minerálneho prameňa v neďalekej obci Trenčianske Mitice; návšteva lesoparku Brezina v Trenčíne

Vhodnosť pre kočíky: pri chate – všetky, turistika na Inovec – z jednej strany je asfaltka, z druhej je lesná cesta (tu iba s nosičmi v prípade maličkých detí)

Detský kútik: detský kútik vo vnútri chaty; aj obrovské vonkajšie detské ihrisko s hracími prvkami (zadarmo), lezecká stena; vonkajšie kolky; zvietatká; odrážadlá

 

Cesta z diaľnice – zbeh Trenčín-juh; Zdroj: Google
Rozhľadňa na Inovci

Turistika na Inovec očarí nielen deti

Ako sa dopraviť pod vrch Inovec? Z diaľnice odboč na smer Trenčín- juh až do dedinky Trenčianske Jastrabie, odtiaľ už budeš vidieť navádzacie tabule na Inoveckú chatu, ktorá má parkovisko, na ktorom zastavíš (z obce cca. 8 km). Cesta je asfaltová, avšak najlepšie roky má už za sebou. Nenechaj sa tým odradiť.

Keď dorazíš do cieľa – parkovisko pred chatou, odporúčam deti vyčerpať túrou na úplný vrch Inovca, kde sa nachádza rozhľadňa so super výhľadom (cca. 35 – 45 min.) i turistickým posedením a ohniskom na opekanie. Vybrať si môžeš z dvoch prístupových ciest na úplný vrch Inovca – jedna je asfaltová, zato dlhšia (od chaty doľava). Druhá rovno od chaty popri lyžiarskemu vleku sprvu strmšie do kopca, neskôr cez les už ľahkou cestou a napokon pod vrcholom opäť trošku strmšie (zeleno-červená turistická značka).

Cez les je cesta zaujímavejšia (obr.). Išli sme ňou aj my. Detičky môžu napr. zbierať ligotavé lesné kamienky, ktorých je tu neúrekom a sú naozaj krásne. Neskôr sa ti naskytne aj krásny výhľad na dolinu či úžasný je aj prechod zeleným lesom. Po ceste si môžte oddýchnuť na popadaných kmeňoch stromov. Ak pôjdeš s malinkými deťmi, určite vezmi nosič (klokanku alebo turistický). Pod rozhľadňou je posedenie aj ohnisko. Výlet môžte preto spestriť opekačou. Pre odvážnych je výstup na oceľovú rozhľadňu.

Pod rozhľadňou

 

Ak zatúžite po obede či večeri, reštaurácia s veľkou terasou je v chate pri parkovisku. Dá sa tu aj ubytovať. Výhodou je obrovské vonkajšie detské ihrisko s hracími prvkami hneď vedľa terasy reštaurácie (obrázok). Detský kútik je aj vo vnútri chaty. Je tu aj lezecká stena, vonkajšie kolky. Deti môžu v areáli chaty pohladkať aj zvietatká (my sme stretli dve ovečky), prípadne sa povoziť na odrážadlách. Počas našej návštevy tu boli prevažne rodiny s malými deťmi a aj kočíkmi.

 

 

 

 

 

 

Ideálne je ísť na turistiku cez pracovný deň, víkendy sú ako všade plné ľudí. Inovec určite navštív, objavíš skvelé miesto ako stvorené pre deti.

Viac tipov na výlet TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.