slnava-piestany-emamamamu

Tip na výlet: Piešťany a čarovné zákutia pre deti

V Piešťanoch sa snúbi všetko pre výlet s deťmi. My radi chodievame skôr na okraj mesta. Prečo? Je tu menej ľudí a nájdeš tu úžasné zákutia plné zábavy, vody a vodných športov, pekných terás, taktiež zvieratká a v lete i pláže na opaľovanie. Navyše, ak radi bicyklujete či korčuľujete prídete si tiež na svoje.

Základné fakty

Kde sa nachádza: západné Slovensko

Dostupnosť: najlepšie autom, ale dá sa prísť aj vlakom či autobusom (obe stanice sú na 1 mieste, avšak na opačnom konci mesta – odporúčam si vziať taxík, keď chcete zájsť do centra či inde)

Náročnosť: ľahká

Možnosť parkovania: 2 stredne veľké parkoviská – jedno pred prístavom (štrkové podložie), druhé priamo na Lodenici pri hrádzi (asfaltka), zdarma

Občerstvenie/strava/ubytovanie: občerstvenie iba vlastné, turistické posedenia a ohniská na opekanie sú vedľa zrúcaniny

Iné možnosti: prechádzka k neďalekému vodnému prameňu, k rekreačnému objektu Planinka, obhliadka pozostatkov lesnej železničky s kópiou vozňov a trate.

Vhodnosť pre kočíky: áno, všade sú asfaltové cesty

Detský kútik: áno vonkajšie ihrisko

Kam v Piešťanoch s deťmi?

Odporúčam ti zájsť s deťmi na tieto úžasné miesta.

Prístav ,,Lodenica“ na priehrade Sĺňava v Piešťanoch

Na začiatku mesta (z trnavskej strany) sa hneď za budovou polikliniky dá odbočiť k vodnej nádrži Sĺňava. Nachádza sa tam prístav, kde je toho veľa, čo môžeš zažiť a vidieť, odporúčam:

Priamo v prístave s názvom ,,Lodenica“, kde je i parkovisko, sa hneď vedľa priehrady nachádza veľké detské ihrisko (obnovené v lete 2020, patriace reštaurácii/baru s rovnakým názvom). Detičky sa tam vyhrajú s trampolínou, pieskoviskom, rôznymi preliezkami a hojdačkami.

Rodičia si zatiaľ môžu posedieť na terase krytej so slnečníkmi s výhľadom na vodnú hladinu a budú sa cítiť ako pri mori. V lodenici sú 2 reštaurácie. Okrem tej s rovnomenným názvom, druhá ponúka miestne chutné pivko, ale aj dobré jedlá. Nachádza sa cca. 200 m od prvej reštaurácie pod hrádzou smerom k centru mesta. Tiež majú terasu i malé detské ihrisko vnútri aj vonku.

piešťany sĺňava emamamamu výlet
Terasa s výhľadom na vodu, Lodenica na Sĺňave v Piešťanoch

Kto by sa chcel v letných mesiacoch i okúpať, kľudne môže. Ak ti nevadia kamienky vo vode a trošku bahna na nohách, Sĺňava je obľúbeným miestom na kúpanie i s menšími deťmi. Rodičov s deťmi tu je vždy množstvo, rovnako sa dá nájsť i tieň pod stromami. Dokonca tu je toto leto (2020) aj možnosť požičať si wakeboard a povoziť sa na ňom. Na brehu v prístave nájdeš aj volejbalové ihrisko. Okrem požičania wakeboardu sa nič neplatí, ani parkovanie. V prístave deti môžu vidieť množstvo lodí, tiež pádlujúcich kánoistov, alebo rybárov. Sem tam prejde okolo aj veľká vyhliadková loď, ktorá vozí turistov z centra mesta od Kolonádneho mosta po celej priehrade.

Z Lodenice k labutiam u ,,Dina“ cez Siesta pláž až po hať

Ak si chcete pozrieť labute, môžete na ne naraziť v bufete u Dina. Je to príjemné miesto, kam prídete peši po hrádzi. Musíte však vyraziť z prvého parkoviska ešte pred prístavom, odkiaľ pokračuje cyklochodník smerom k Siesta pláži. Navádzacie značky určite neprehliadneš. Za 10-15 min. peši budeš na mieste. Pokračovať môžeš ešte na pláž, kde si môžte zaplávať. Na konci sa nachádza hať. Spája obe strany Sĺňavy. Obľúbená je cyklistami, keďže im dovoľuje urobiť cyklovýlet okolo priehrady (viac o cyklovýlete nižšie). Zvládnu ho aj menšie detičky.

Z Lodenice do centra Piešťan

Ak by ste zatúžili prejsť sa peši z Lodenice až do centra Piešťan, je to 2,7 km po hrádzi. Všade sú asfaltové cesty vhodné na pešiu prechádzku a na hrádzi je i cyklochodník (vedúci takmer okolo celej priehrady – odporúčam ako cyklovýlet s deťmi). Ak preferujete kolieskové korčule, pribaľ ich do auta a hurá na hrádzu korčuľovať! Pre menšie deťmi vezmi odrážadlá alebo kolobežky, vyhrajú sa rovnako a cesta do centra im prejde rýchlejšie. Tam si môžete zájsť na vyhliadkovú plavbu či priamo v centre ochutnať kúpeľné oplátky alebo iné ,,závislosti“. Prejsť sa môžete cez sklený most na neďaleký kúpeľný ostrov, kde sú parky s ihriskami, jazierko s leknami a rybkami i podniky s možnosťou občerstvenia. Je tu i verejné kúpalisko s liečivou piešťanskou vodou s názvom Eva. Od Kolonádneho mosta si môžeš spraviť výlet loďou po priehrade v trvaní 50 – 70 minúť.

Cyklovýlet s deťmi okolo priehrady Sĺňava

Ako som už písala, odporúčam cyklovýlet okolo priehrady (12 km). Nenáročná jazda je ideálna aj pre deti. Ide sa po asfaltke a počas cesty si pozriete vodný stav/hať, obce na druhej strane priehrady s Ratnovskou zátokou (možnosť vodného lyžovania) až prídete do Piešťan z druhej strany a odtiaľ po hrádzi zasa nazad do Lodenice. Počas cesty máš možnosť sa občerstviť v niekoľkých bufetoch a reštauráciách popri hrádzi.

Cez hať sa dá prejsť od mája do septembra, od pondelka do piatku od 15-tej a cez víkend od 10-tej do 20-tej hodiny.

Viac tipov na výlet TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.