prírodný repelent deti emamamamu komár kliešť

Prírodný repelent proti kliešťom/ komárom pre deti (+recepty)

Nechceš už používať klasický repelent s umelými látkami? Hľadáš niečo prírodné, čo najmenej škodlivé človeku aj prírode?  Pozri, čo odporúčajú výskumy a aj iné mamičky.

Čo účinkuje proti kliešťom aj proti komárom?

Zo všetkých strán nám v obchodoch ponúkajú komerčné chemické repelenty. Ak sa im chceš vyhnúť, môžeš si vybrať z ponuky niekoľkých prírodných látok – silíc a ich zmesí, rovnako účinných proti kliešťom a/alebo komárom. Silice sú zmesi prchavých látok s liečivými účinkami. Získavajú sa z rastlín buď destiláciou s vodnou parou alebo lisovaním.

O úžasných repelentných účinkoch prírodných silíc v r. 2017 informovali aj prešovskí študenti. Tí sa zamerali na výskum ich účinkov proti kliešťom. Zistili, že veľmi účinné sú práve prírodné silice –  až 4 x vyšší repelentný účinok preukázali napr. keď použili fenikel, muškátový orech alebo aníz. Neuveriteľné, že? Navyše zistili, že môžeš použiť aj esenciálne oleje/silice. Najmä eukalyptový, mätový alebo levanduľový olej. Účinok citrónu a citrónovej trávy je taktiež proti kliešťom významný.

V praxi sa preto hovorí o týchto ,,zázrakoch“ prírody v podobe silíc (známych aj pod názvom éterické/esenciálne oleje) proti komárom a kliešťom:

  • čajovníkový olej (tzv. Tea tree olej),
  • esenciálne oleje – najmä nimbový, bazalkový, škoricový, určite aj levanduľový, eukalyptový, mätový,
  • odporúča sa aj fenikel, muškátový orech alebo aníz,
  • obľúbený je aj prírodný repelent zo zmesy rozmarínu, vínneho octu (príp. aj s pár kvapkami čajovníkového oleja),
  • používa sa aj kôra citrusov alebo citrusová tráva, ktorú uvaríš vo vode.

Prírodný repelent si ich môžeš ľahko vyrobiť aj doma a za pár korún. Ideš do toho? 5 praktických receptov nájdeš nižšie.

Ako si namiešať domáce prírodné repelenty?

Ak si chceš namiešať ten svoj, tak vyskúšaj nasledujúce recepty na domáce repelenty. Poradím ti, vyber/kúp si určite 100% prírodné silice a nie syntetické, ktoré sú na našom trhu taktiež a môžu ťa ľahko zmýliť. Informáciu, či silica je alebo nie je 100% prírodná, nájdeš na jej obale.

RECEPTY:

  • Repelenty z oleja a esenciálneho oleja:
    • použi jedlý rastlinný olej (napr. slnečnicový, olivový a pod.), pričom na 10 ml oleja použiješ kvapku vybraného esenciálneho oleja (napr. eukalyptus/ mäta/ levanduľa a pod.),
    • použi kombináciu 1 kvapka levanduľa, 1 kvapka citrón a 10 ml rastlinného oleja
  • Repelent z kombinácie 3 esenciálnych olejov:
    • zmiešaj 45 kvapiek oleja z eukalyptového olej + 15 kvapiek levanduľového oleja + 9 kvapiek oleja z rozmarínu (pred použitím vždy pretrep)
  • Repelenty z kombinácie voda, ocot, esenciálny olej:
    • 2 dl vody, 1 dl jablčný ocot, 25 kvapiek esenciálneho oleja podľa výberu. Zmiešaj a rovno použi.
    • Alebo urob repelent z rozmarínu:  1/2 l filtrovanej alebo destilovanej vody  (priviesť ju k varu). Potom ju odstav a vsyp do nej asi 10 gramov listov rozmarínu (1 menšiu vetvičku). Nechaj lúhovať do vychladnutia a následne sceď. Pridaj 1 PL vínneho octu a premiešaj. Určite použi práve vínny ocot, nezanecháva škvrny na oblečení a lepšie ho znášajú aj deti.

Namiešanú zmes repelentu vlej do mechanického rozprašovača a skladuj v chlade.

Prírodné olejové repelenty môžeš nastriekať priamo na pokožku, ktorú chceš chrániť, prípadne môžeš repelent na koži aj porozotierať (nestriekaj do očí, na pery a intímne partie). U dieťatka najskôr na malej časti kože vyskúšaj, ako na repelentnú zmes jeho telo reaguje (kvôli možnému podráždeniu pokožky). Ak bude všetko v poriadku, použi repelent na ďalšie časti tela (okrem tváre a intímnych miest), kde potrebuješ.

Pozor, nie u každého sú účinky prírodných repelentov rovnaké a na 100% účinné. Zväčša účinkujú 2-3 hodiny.

Foto: Pixabay

Zdroj: rôzne odborné články a skúsenosti mám

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.