hlienova-zatka-emamamamu-porod

Čo robiť, keď odíde hlienová zátka?

Čakáš, kedy ti začne pôrod a ten nie a nie sa rozbehnúť? Zrazu spozoruješ, že si vylúčila akýsi hlien? Ide zrejme o hlienovú zátku. Čo treba robiť? Ísť či neísť do nemocnice? V príspevku som ti spísala ako ďalej.

Ako zväčša vyzerá hlienová zátka?

Hlienová zátka chráni počas tehotnosti hrdlo krčku maternice pred infekciami. Tie by sa mohli dostať do tela a ohroziť teba i tvoj plod.

Odísť z tela môže zátka (niektorým rodičkám odtiecť nemusí) aj týždne pred pôrodom, ale aj niekoľko hodín pred ním. U mňa nastal vždy druhý prípad – vždy som do druhého dňa porodila. Niektoré tehotné však ani nemusia spozorovať, že im zátka odišla. Jej odchod je totiž bezbolestný. Môže tiež odchádzať po malých častiach. Zväčša ako číry hlien, resp. hlien s jemným hnedým zafarbením – občas máva okrem hustého žltohnedého hlienového charakteru i ľahkú prímes krvi.

Ale čo robiť ak je už hlienová zátka von z tela?

Odchod zátky štandardnej konzistencie a farby však nemusí znamenať, že pôrodná činnosť začne hneď. A že treba ísť aj hneď do nemocnice. Odporúča sa čakať buď na:

  • odtok plodovej vody alebo
  • na kontrakcie. Všade sa píše, že na odchod do nemocnice musia kontrakcie byť cca. v 5 minútových intervaloch medzi sebou. Ja som však mala rôzne intervaly (napr. 5 min., ďalšiu o 9 min. a pod. ), takže to nemusí byť pravidlom. U niekoho môžu byť kontrakcie slabšie, a teda sa môže aj pomalšie otvárať (dlhšiu dobu). U niekoho naopak, nastanú silné a častejšie kontrakcie s rýchlym pôrodom.

Ak nastane jedna z vyššie spomenutých situácií po odchode hlienovej zátky, začína ti pôrod. Ako presne môže pôrod začať a čo nasleduje, sa dočítaš v tomto príspevku. Opísala som ti aj môj pôrod (článok tu) v trnavskej nemocnici od priebehu kontrol pred pôrodom, cez priebeh pôrodu až po pobyt na šestonedelí. Dozvieš sa v ňom veľa užitočných informácií.

PS: Ak si si ešte nezačala chystať detskú izbu a výbavu pre novorodeniatko, určite si prečítaj, o zozname nepotrebných vecí pre bábätko, ktoré ostatné mamy neodporúčajú kúpiť.

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.