porod-trnava-nemocnica-recenzia-skusenost-emamamamu

Recenzia: Môj pôrod v nemocnici v Trnave (#1)

Chystáš sa rodiť vo Fakultnej nemocnici v Trnave? Prečítaj si moju recenziu s osobnou skúsenosťou s pôrodom a pobytom v trnavskej pôrodnici. Možno ti pomôže sa rozhodnúť, či rodiť v Trnave alebo v inej nemocnici. V recenzii sa dozvieš:

  • Ako prebiehajú poradne pred pôrodom v nemocnici v Trnave.
  • Ako prebieha pôrodnícky príjem a pôrod v Trnave.
  • Ako vyzerá pobyt po pôrode, aké sú priestory, strava a ako prebiehajú vyšetrenia.

Fakultnú nemocnicu v Trnave som si pre svoj 2. pôrod zvolila po pozitívnej skúsenosti s mojím prvým pôrodom (spred 3 rokov). Áno, už vtedy som čítala i počula veľa negatívneho, ale i pozitívneho na túto nemocnicu. Keďže však v posledných rokoch prevážili skôr pozitívne správy od mamičiek rodičiek, zvolila som si ju pre svoj pôrod znova. V nasledujúcich riadkoch som opísala svoj  pobyt a skúsenosť v nej:

Nástup do poradní pred pôrodom na Gynekologicko-pôrodníckej klinike FN Trnava

Ako každá mamička bez rizikového tehotenstva, nastúpila som do nemocnice na sledovanie v tehotenskej poradni už 4 týždne pred pôrodom. Pred nástupom bolo treba zavolať priamo do pôrodnice a objednať sa u sestričky na prvú poradňu. Keďže som chcela konkrétneho pôrodníka pri pôrode, objednala som sa u sestričky na telefóne rovno k nemu. Sestrička bola veľmi ústretová, objednanie išlo veľmi rýchlo. Hneď ma i poučila, čo si na každú poradňu priniesť (raný moč, uterák, tehotenský preukaz) a čo pred ňou treba absolvovať  – išlo o tzv. ,,pásy“ alebo ľudovo i ,,monitor“ (monitoring tepu a tlaku plodu, príp. i kontrakcií tehotnej). Nasledovali poradne každé 2 týždne, ktoré boli naplánované presne na konkrétny dátum a čas (keďže bol čas ,,korona“ opatrení). Každú poradňu mi monitorovali bábätko v brušku, vyšetrili môj moč, tlak a absolvovala som vždy prehliadku u pôrodníka. Vždy si našiel čas na zodpovedanie mojich dodatočných otázok, nielen k aktuálnemu vyšetreniu, ale aj k prípadnému pôrodu a pôrodným požiadavkám. Keďže sa moje druhé dieťatko nevypýtalo na svet v deň termínu, po konzultácii som s pôrodníkom, som si zvolila čakať na prirodzené vyvolanie pôrodu 7 dní. Ak by ani po 7 dňoch pôrod nezačal, nastúpila by som do nemocnice na jeho vyvolanie.

Ako prebieha pôrodnícky príjem a pôrod v Trnave?

Na moje šťastie, pôrod začal na 6. deň od termínu. Večer som prišla na príjem do nemocnice, kde boli milé prijímacie sestričky a mladá p. doktorka. Sestričky mi natočili ,,pásy“, vypísali sme prijímacie dokumenty, ja som odovzdala dokumenty potrebné na prijatie do nemocnice (ich zoznam tu) a išla som na prehliadku k pôrodníčke na príjme. Doktorka bola veľmi ústretová a v dobrej nálade, odpovedala mi na všetky otázky. Nasledovalo moje prezlečenie do nemocničnej košele a odchod do priestorov tzv. Vzdychárne. Ide o miestnosti s posteľami, stolíkom a stoličkami, sprchou a umývadlom, fit loptami a wc. Všetko bolo čisté, dôstojne pripravené pre rodičku aj napriek tomu, že miestnosti sú v pôvodnom staršom stave. Po príchode ma uvítala a predstavila sa mi sestra, ktorá sa o mňa starala celý pôrod. Aj napriek tomu, že po celý čas bol so mnou partner (zadarmo), sestrička bola úžasná, za čo by som sa jej chcela i takto poďakovať. Monitorovala ma každú pol hodinu, pomáhala a radila ako si uľaviť od bolesti. Masírovala mi chrbát, navrhovala meniť polohy, ako predýchavať kontrakcie. O všetkom ma informovala.

Keďže som mala zazmluvneného pôrodníka, v noci po prijatí do pôrodnice, som mu zavolala, že som hospitalizovaná. O hodinku prišiel i on. Skontroloval stav a pokračoval s tým štandardne každé 2 hodiny. O všetkom ma vždy informoval – či už počas kontrol, ako aj počas pôrodu. Preštudoval si i moje pôrodné požiadavky, ktoré pozostávali najmä z:

  • Vyžadované: partner pri pôrode, dotepanie pupočníka, bonding po pôrode/koža na kožu, informovanosť o všetkých výkonoch a podaní medikamentov, predídenie prirodzenému natrhnutiu hrádze (v prípade hrozby povoľujem nástrih), room-in, epidurálna analgézia.
  • Nesúhlasím s: podaním oxytocínu (ak to nie je nevyhnutné).

Všetci moje požiadavky akceptovali a dodržali. Pôrod sa vo finálnej fáze presunul zo vzdychárne do pôrodného boxu. Miestnosť bola vynovená, pôrodné kreslo vyzeralo byť nové. Zhruba v polovici trvania pôrodu mi bola s mojim súhlasom podaná epidurálna analgézia (PEDA). Ak porovnám jej podanie s podaním pri prvom pôrode, toto bola pocitovo horšia skúsenosť (samotné podanie aj správanie personálu). Doktor anesteziológ a jeho sestra asi nemali ,,svoju noc“. No čo už, aj to sa stáva… Podotýkam, že to však nebolo nič hrozné, svoju prácu si vykonali úspešne. Tzv. epidurál zabral.

Pôrod sa uskutočnil bez problémov, za čo vďačím tak sestričkám ako aj pôrodníkovi. Pupočník dotepal, bonding prebehol aj s prisatím bábätka (novorodenecká sestra ochotne počkala takmer 2 hodiny, kým jej bábätko nedám). Potom sme sa presunuli na Oddelenie šestonedelia. Ako prebiehal pobyt tam, si prečítaš po kliku na ikonu:

Ak máš skúsenosť s pôrodom v Trnave, budem rada ak sa s ním podelíš v komentári nižšie aj ty. 🙂 Ďakujem za každý názor a osobnú skúsenosť.

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.