Vyšetrenie pred pôrodom: kardiotokografia alebo ľudovo ,,monitor“

Áno, pred pôrodom ťa čaká séria kontrolných vyšetrení. Počas nich sa kontroluje bábätko, ale aj tvoja maternica. Vyšetrenia totiž dokážu odhaliť možné komplikácie …

Ako kardiotokografia prebieha?

Cca. mesiac pred pôrodom zvyčajne prechádzaš z poradne tvojho gynekológa do rúk tebou vybraného pôrodníka v nemocnici, kde chceš rodiť. Každý týždeň budeš chodiť na kontrolu, pričom vždy pred osobným stretnutím pôrodníka (každý týždeň v 9. mesiaci tehotenstva), musíš priniesť záznam z tzv. kardiotokografie.  Ľudovo sa vyšetreniu hovorí aj monitor (odborne Tokogram, hodnoty vyjadruje v mmHg (Torr)) alebo ,,dať sa ísť natočiť“.

Sestričky ťa zavolajú do ambulancie vyšetrovne, kde sa kardiotokografia vykonáva. Ľahneš si na chrbát alebo na ľaví bok, pričom ti na nahé bruško pripevnia špeciálne pásy a pod nich sa vložia elektródy. Tie budú sledovať  počas 20 minút tvojho nehybného ležania dva parametre, zobrazené na dvoch krivkách:

  • 1. krivka = monitoruje akciu srdiečka plodu, čiže frekvenciu a rýchlosť úderov (norma 110-160 úderov/min.) jeho srdca a tiež ako reaguje na pôrodnú činnosť (či je bábätko v poriadku)
  • 2. krivka = monitoruje činnosť tvojej maternice (či sa nesťahuje často, silno alebo slabo) – ak máš začínajúce kontrakcie, krivka sa počas nej vykreslí do tvaru vysokého zvona

Okrem toho budeš mať v ruke časť prístroja, ktorú pri pohybe bábätka v brušku vždy stlačíš. Čiže na krivke sa zaznamená aj pohyb tvojho bábätka. Bábätko by malo byť počas vyšetrenia hore, aby sa dal jeho pohyb zaznamenať. V prípade potreby a trošku ,,pošťuchá“ 😉

Počas ležania prístroj zaznamená hodnoty do grafu na papieri, ktorý postupne vychádza z prístroja. Papier ti po vyšetrení dajú, ty ho potom odovzdáš pred každým vyšetrením u pôrodníka.

Na čo vie ,,monitor“ poukázať?

Pôrodník preštuduje záznam, urobí ešte ultrazvukové vyšetrenie a prípadne vyšetrenie hmatom zdola. Monitor totiž vie poukázať na veľa skutočností, napr.:

  • či ti nezačínajú kontrakcie
  • či nehrozí predčasný pôrod,
  • či má bábo dosť kyslíka

Vidíš, že sa nie je čoho báť. Ide o úplne bezbolestné vyšetrenie.

 

                                                                                                           Čítať viac článkov z kategórie TU.

 

Zdroj: Čepický, P.: Kardiotokografie, 1977. Zcela nesoustavná gynekologie, www.levret.cz.; Srp, B., Malý, Z.: Kardiotokografie. Avicenum, Praha, 1989; Zwinger, A, et. al.: Porodnictví. Galén, Praha, 2004.

Foto: https://www.levret.cz/publikace/casopisy/mb/2006-10/?pdf=53

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.