dávky rodič matka materská rodičovské emamamamu

Dávky pre rodičov: Ktoré možno a ktoré nemožno poberať súčasne?

Nevieš sa zorientovať, aké dávky a príspevky môžeš, resp. nemôžeš poberať ako rodič/-ia súčasne? Pripravila som ti  v článku šikovný prehľad, v ktorom to zistíš raz-dva! Poď sa začítať.

Problematika materského a rodičovského príspevku

Aké situácie môžu pri ich poberaní nastať, ak máš viac detí? S akými dávkami a príspevkami sa môžu súčasne poberať? Napríklad:

2 materské dávky súčasne na 2 deti do 3 rokov ich veku?

Otec a matka môžu súčasne poberať materské (od 1.1.2019), avšak iba na 2 rôzne deti do dovŕšenia ich 3 rokov – zákon o Sociálnom poistení hovorí, že v prípade, ak otec po dohode s matkou prevzal do starostlivosti jedno dieťa a poberá na neho materské, matka môže súčasne poberať materské na ďalšie dieťa.

2 rodičovské príspevky súčasne na 2 deti do 3 rokov ich veku?

Aj napriek tomu, že môžeš mať 2 deti mladšie ako 3 roky a ani na jedno nepoberáš materské, nemôžeš poberať 2 rodičovské príspevky súčasne. Rodičovský príspevok môže poberať iba 1 rodič (podľa dohody rodičov) a iba na 1 dieťa do 3 rokov (alebo do 6 rokov z dôvodu nepriaznivého zdrav. stavu), aj napriek tomu, že by si mala takýchto detí viac. Pozri si tu, akú výšku bude mať tvoj rodičovský príspevok.

Podľa § 3 ods. 6 zákona o rodičovskom príspevku: „Ak je v rodine viac detí podľa § 3 ods. 2, vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok a len jednej oprávnenej osobe určenej podľa ich dohody.“

Materské a rodičovský príspevok súčasne?

Súbeh materského a rodičovského príspevku nie je možný, napr. pri reťazovom pôrode (ak ako matka prechádzaš plynule z RP na MP, kedy sa budeš starať napr. o tvoje 2. dieťa a tvoje prvé staršie dieťa ešte nedovŕši 3 roky, nemôžeš zároveň poberať materskú dávku na druhé a rodičovskú dávku na prvé dieťa). Dostávať budeš iba jednu dávku – zvyčajne materskú dávku, ktorej suma vychádza spravidla vyššie. Zákon doslova hovorí:

V zmysle § 3 ods. 8 písm. a) uvedeného zákona, nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak aspoň jedna z nich má nárok na materskéalebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku podľa § 4 ods. 1 a 2 alebo § 4 ods. 3.

Materská alebo rodičovský príspevok a dávka v nezamestnanosti súčasne?

Ich súbeh, resp. poberanie jednou osobou nie je možný (napr. sa môžeš ocitnúť v situácii ak ako matka na MD alebo RD ostaneš nezamestnaná alebo naopak ak poberáš dávku v nezamestnanosti a počas tohto obdobia ti vznikne nárok na MD). Je potrebné si vybrať, ktorú dávku/príspevok budeš poberať. Zákon hovorí: ,,Poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti za dni, počas ktorých má nárok na výplatu nemocenského/ ošetrovného/ materského alebo sa mu vypláca rodičovský príspevok.

POZOR, o rodičovský príspevok nemusíš prísť, ak si ako matka vyberieš radšej poberať dávku v nezamestnanosti, vtedy si môže druhá oprávnená osoba (napr. druhý rodič) požiadať o rodičovský príspevok a poberať ho spravidla do dovŕšenia 3 rokov dieťaťa.

Problematika príspevku na starostlivosť o dieťa

V praxi môžeš riešiť tieto situácie:

Viaceré príspevky na starostlivosť o dieťa pre 2 a viac detí súčasne?

Ak máš viac detí do 3 rokov veku a ako rodič si chceš uplatniť na viaceré z nich príspevok na starostlivosť o dieťa, mám pre teba dobrú správu! Možné to je. Zákon hovorí, že ak rodič spĺňa podmienky pre priznanie nároku na  príspevok na starostlivosť o dieťa, môže rodič poberať tento príspevok na každé jedno dieťa.

Príspevok na starostlivosť o dieťa a rodičovský alebo materský príspevok súčasne?

Ak máš deti do 3 rokov veku, súbežné poberanie príspevku na starostlivosť o dieťa a materského alebo rodičovského príspevku nie je možné.

V zákone sa vraví (§ 4 ods. 4 zákona o príspevku na starostlivosť): „Nárok na príspevok nevzniká, ak sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manželovi oprávnenej osoby materské alebo obdobná dávka v cudzine po uplynutí šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa alebo rodičovský príspevok alebo obdobná dávka v cudzine.“

Čiže ak jedna z oprávnených osôb (napr. manžel/ manželka/iná opráv. osoba) poberá po uplynutí 6 týždňov po narodení ďalšieho dieťaťa materské alebo rodičovský príspevok, príp. obdobnú dávku, nemáš ty a ani 2. oprávnená osoba na tento príspevok za staršie dieťa nárok. Existuje však výnimka – čítaj o nej nižšie.

!POZOR však na tieto situácie:

  • Vo vzťahu k materskému príspevku je ale jedna výnimka (v zmysle § 4 ods. 3 zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa) – keďže sa za zárobkovú činnosť považuje aj poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do 6 týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa, tak môžeš napr. ako maminka na materskej s druhým dieťatkom poberať do 6 týždňov jeho veku príspevok na starostlivosť o dieťa na tvoje staršie dieťa.
  • Vo vzťahu k rodičovskému príspevku si je dobré zasa zvážiť, či je pre teba výhodné poberať iba 1 rodičovský príspevok na všetky tvoje deti do 3 rokov alebo na každé z nich príspevok na starostlivosť o dieťa.

Problematika prídavku na dieťa

Súbeh viacerých prídavkov na dieťa?

Prídavok sa poskytuje:

  • na každé jedno nezaopatrené dieťa,
  • iba 1 oprávnenej osobe na toto dieťa, ak spĺňajú podmienky pre poberanie tejto dávky.

V praxi to znamená, že dostaneš prídavok na každé dieťa. A na konkrétne dieťa vyplatia príspevok iba 1 rodičovi.

Prídavok na dieťa a súbeh s inými dávkami?

V tomto prípade, je možné poberať prídavok na dieťa súbežne s materským príspevkom, rodičovským príspevkom, príspevkom na starostlivosť o dieťa a inými peňažnými dávkami.

Verím, že som ti situáciu o súčasnom poberaní dávok a príspevkov väčšmi ozrejmila a využiješ nadobudnuté informácie aj v praxi.

Hľadáš viac užitočných informácií? Čítaj viac článkov z kategórie TU.


Zdroj: SP, UPSVaR, zákony rôzne

Foto: Pixabay

10 komentárov


  1. Dobrý deň, ďakujem za pekný článok. Ale predsa som v ňom nenašla odpoveď na môj prípad. Poberam RP do 6rokov na syna kt. ma ťažkú poruchu sluchu. Teraz ma 3,5roka a čakám druhé dieta. Na druhé dieta mi ale vychádza nižší RP, dá sa v tomto prípade naďalej poberať predĺžený RP na staršieho syna a na mladšie nepoberat nič keďže pri ňom by som mala ten nižší RP? Ďakujem za odpoveď

    1. Author

      Sabina, dakujem za komentar 🙂 i otazku. Nie som uplny odbornik na vynimky v nasich zakonoch. Iba mi logicky vychadza, ze mozete poberat iba 1 rodicovsky. Vy vlastne ukoncite rodicovsky na starsieho vznikom naroku na materske pri mladsom (ak ste stale v prac. pomere). Nasledne si preverte, ci mozte cerpat opat RD na starsieho – odporucam zavolat na Urad prace. Drzim palce.

      PS: dajte vediet, co ste zistili. Pomoze to i ostatnym citatelom ;). Velka vdaka vopred.

      1. Takže môžem ostať poberať RP na staršieho syna.
        Ak syn dovŕši 6rokov a teda už nebudem mať nárok na RP tak sa nahlásim na mladšie dieťa ak ešte nedovrsi 3roky. A na mladsie si vybavim akurat rodinne pridavky a prispevok pri narodeni.
        Pekný deň

      2. Takže naďalej ostávam na predĺženom rodicaku 🙂

    2. Dobrý deň, mám dve deti po sebe. So starším je na materskej manžel, ja som na materskej s mladším dieťaťom. Materska mi 31. 1.2022 končí. Môžem poberať na mladšie dieťa rodičovský príspevok, keď je ešte manžel na materskej s tým starším dieťaťom? Alebo ake mám možnosti? Ďakujem za odpoveď.

      1. Author

        Dobry den Lydia, neviem ci presne rozumiem vasej situacii. Ale zakon hovori o subehu materskej a rodicovskej davky toto:
        V zmysle § 3 ods. 8 písm. a) uvedeného zákona, nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak aspoň jedna z nich má nárok na materskéalebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku podľa § 4 ods. 1 a 2 alebo § 4 ods. 3.

        Pre istotu by som zavolala na prislusny urad a informovala sa. Pekny den este. 🙂

  2. Dobry deň.
    Chcema sa opýtať. Čakáme 2. dieťa ale na 1. dieťa poberam rodičak. Je možné aby manžel
    na 1. dieťa poberal rodičak a ja na 2. dieťa matersku?
    Ďakujem

    1. Author

      Dobry den, Zuzka. Myslim, ze pre obe opravnene osoby plati podla zakona toto (subeh poberania MD a RD u rodicov nie je mozny):
      V zmysle § 3 ods. 8 písm. a) uvedeného zákona, nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak aspoň jedna z nich má nárok na materskéalebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku podľa § 4 ods. 1 a 2 alebo § 4 ods. 3.

      Urcite vsak kontaktujte urad. Mozno budu vediet viac a ponuknu aj inu moznost 😉
      Dajte prosim urcite vediet, ako ste s poziadavkou dooadli kvoli informacii inym rodicom. Velmi dakujem a krasny den este.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.