Tip na výlet: Čachtický hrad, kaštiel a podzemie (video)

Navštív s deťmi zrúcaninu „tajomného a krvavého hradu v Karpatoch“ a objav ďalšie atrakcie aj ty. Spoznaj nielen históriu hradu, ale aj prírodu v jeho okolí, zábavu a atrakcie pre deti. Vhodné aj pre kočíky.

Základné fakty

Kde sa nachádza: v obci Čachtice (poloha obce na mape TU), neďaleko Nového Mesta n. Váhom (Z. SR)

Dostupnosť: najlepšie autom

Náročnosť: ľahká prechádzka

Možnosť parkovania:  parkovisko (60 miest) pri chatovej oblasti po ceste k hardu, v sezóne spoplatnené alebo parkovisko v centre

Občerstvenie/strava: vlastné, v sezóne aj na hrade, príp. v centre obce

Možnosti: riadená prehliadka hradu v letnej sezóne, kaštieľ v centre, návšteva čachtického podzemia, opekanie

Vhodnosť pre kočíky:  pre športové kočíky alebo pre nosiče

Detský kútik/ihrisko/iné detské atrakcie: kútiky v reštauráciách a kaviarňach na námestí obce; na hrade veľa zaujímavých zákutí pre deti (viac v texte nižšie)

Čo ponúka Čachtický hrad pre deti?

Do Čachtíc opradených krvavým príbehom svojej čachtickej panej zo stredoveku sa dostaneš aj z diaľnice D1 (buď zjazd pri obci Lúka alebo v Novom Meste n. Váhom odkiaľ  je to cca 10 min. do centra obce Čachtice). Po príchode do Čachtíc musíš autom prejsť priamo cez námestie smerom k horám pomedzi domy po úzkej ceste. Po chvíli prídeš  autom až na parkovisko pri chatkovej osade, ktorá sa nachádza nad obcou smerom na hrad (v sezóne je symbolicky spoplatnené). Vyššie je vjazd autom zakázaný, keďže ide o chránené pásmo.

Od parkoviska k hradu trvá cesta peši cca. 20 min.. Z námestia v centre ešte dlhšie – 45 min. peši. Cesta je vhodná aj pre športové kočíky (časť asfalt, časť štrkový podklad). Počas stúpania miernym kopcom k hradu ťa potešia nové lavičky, vtáčie búdky, či nové informačné tabule. Zhruba v polovici cesty sa nachádza aj veľké opekanisko (po pravici na bočnej lúke). Takže ak počasie praje, môžeš si spríjemniť výlet s deťmi aj malým piknikom. Tesne pred prvou hradnou bránou sa nachádza bezplatné wc (toi toi). Vstup priamo do hradu je až za jeho 2. bránou, kde je pokladňa a spodné nádvorie (vstup  je vyberaný v sezóne – deti do 6 r. zdarma, rodinné vstupné 2+2 v cene 7e spolu; v mimosezóne vstupné iba dobrovoľné), kde ti dajú písomnú informáciu o hrade a histórii. Prehliadky s výkladom sa realizujú počas letnej turistickej sezóny každé dve hodiny (11:00, 13:00, 15:00, 17:00) v tom prípade, ak sa na hrade nachádza viac ako 10 návštevníkov. Vstup so psom možný.

Hrad je pekne rekonštruovaný. Za bránou je drevený hospodársky objekt s expozíciou (video a foto nižšie), ktorá očarí aj deti. Nájdu tu veľký model hradu, môžu si vyskúšať písanie s vtáčím perkom, odfotiť sa so sochou hradnej pani či s jej obrazom a veľa iného (viď fotky nižšie).

čachtický hrad emamamamu

Cez prvé nádvorie môžeš s deťmi po chodníku vystúpiť až na vrchol hradu na vrchné nádvorie, kde nájdeš krytú plošinu s posedením a s niekoľkými obnovenými kamennými miestnosťami (viď video nižšie) a s tmavou pivnicou so ,,záhadnými” kostrovými pozostatkami (ideálne dobrodružstvo pre deti). Z vrchu sa ti naskytne úchvatný výhľad na okolie, preto nezabudni vziať z domu ďalekohľad (viď fotky nižšie). V prípade záujmu o prehliadku so sprievodcom, tieto sú poskytované počas letnej turistickej sezóny každé dve hodiny (11:00, 13:00, 15:00, 17:00) v tom prípade, ak sa na hrade nachádza viac ako 10 návštevníkov. Konajú sa tu aj rôzne podujatia, ich harmonogram od mesiaca marec 2020 nájdeš TU. Občerstvenie na hrade majú, avšak otvoria až cez hlavnú sezónu. Reštaurácie/kaviarne na námestí obce detské kútiky majú, tie ti môžu byť alternatívnou voľbou.

Iné atrakcie v Čachticiach a okolí

Čachtice a okolie ponúkajú aj iné atrakcie. Priamo na námestí obce sa nachádza renesančný kaštiel chorvátskeho bána Mikuláša Draškoviča z r. 1668 s expozíciami  otvorený od 1. mája do 31. októbra (utorok – sobota:  9:00 – 17:00 hod., v pondelok a ned.: zatvorené). Na okraji obce je vstup do podzemia Čachtíc (150 m je sprístupnených), cca. 300 m od námesta okolo kostolíka. Treba nasledovať smerové tabule. V nedalekej obci Podolie je možné navštíviť aj ďalšiu atrakciu pre deti – park miniatúr s modelmi viac ako 80 objektov – hrady, zámky, kaštiele, kostolíkov, chát a rozhľadní a rodných domov významných osobností  a pod. (otv. apríl – okt.). Vstup pre deti 3,50e, rodinné vstupné 12e v r. 2020. Modely sú umiestnené vonku.

Ak túžiš zaradiť do denného programu ešte niečo, odporúčam návštevu Haluzickej tiesňavy alebo aj Beckovského hradu, či bývalý kláštor Veľká Skalka a náučný chodník vedľa Trenčína. Okrem nich ti odporúčam aj ďalšie super miesta zo zoznamu TU.

Fotogaléria z návštevy hradu:

čachtický hrad emamamamu

čachtický hrad emamamamu

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.