Akú farbu očí zdedí tvoje bábätko?

Každý rodič je zvedavý ako bude vyzerať jeho dieťatko. Aj ja som bola. A farba očí je jedným z tých špecifických znakov, na ktoré netrpezlivo čakáme aké budú. Najmä ak má otec a mama od seba odlišnú farbu očí. Ako to teda s farbou očí je?

Pravidlá lotérie farby očí

Aj ja som mala rovnaký rébus. Ani ja a ani otec mojej dcérky sme nemali rovnakú farbu očí. Jeden šedo-modré, druhý zeleno-hnedé. Jednoduchšie to už naozaj nemohlo byť. Moja dušička si potajme želala pre Emu modré. Tušila som, že to bude lotéria, ale existujú v nej nejaké pravidlá?

Určite si už počula, že  sa novorodenci rodia buď so svetlomodrou alebo s takou tmavo oceľovo-modrou farbou očí. Áno, všetci novorodenci.  Vraj to nie je skutočná farba, len odraz vnútorného prostredia oka na priesvitnú rohovku novorodenca. Tvoj malý tvor po narodení totiž ešte nemá dostatok pigmentu, tzv. melanínu, ktorého množstvo určuje konečnú farbu očí = jeho dúhovky. Táto farba sa im postupne, najmä vplyvom slnečného žiarenia na množstvo pigmentu, mení. Reálna farba sa objaví až medzi 6. mesiacom až 1 rokom. Avšak pozor, definitívne sa dúhovka oka tvojho dieťatka ..vyfarbí“ až do 3. roka.

Veľkú úlohu hrá aj genetika. Čiže podľa toho, akú máš farbu ty a tvoj partner/manžel, prípadne i aký gén farby očí vám odovzdali vaši rodičia/predkovia, i to vie ovplyvniť farbu očí u vášho potomka. Ide o pravdepodobnosť. Dominantný je tmavý gén (hnedá farba prebije modrú). V tabuľke nižšie si môžeš  napokon pozrieť pravdepodobnosť farby očí tvojho novorodenca. Btw. u nás to zatiaľ vyzerá na modroočko. 😉

Čítaj viac článkov z kategórie TU.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.