genetika, emamamamu, dieťa, bábo

Genetika v praxi: Čo zdedí tvoje dieťa po tebe a čo po otcovi?

Nedávno som čítala zaujímavý článok. Uverejnil vedecké zistenia o tom, čo deti zdedia po matke a čo po otcovi. A nestačila som sa čudovať. Ponor sa do tajov genetiky aj ty, stojí to za to.

Vedci objavili, že vo väčšine prípadov, zdedia deti po svojich rodičoch určité časti tela. Konkrétne ide o tvár. Pravdepodobnosť podobnosti s rodičmi bude najväčšia v prípade tvaru špičky nosa, okolia pier, veľkosti lícnych kostí, kútikov očí a tvaru brady. Ale čo konkrétne zdedia po matke a čo po otcovi, keď obvykle matka dá dieťaťu 50% génov a otec tiež 50%? V praxi to však nie je úplne tak, pretože mužské gény sú vraj viac ,,agresívne“ ako ženské. Preto je napokon iba 40% aktívnych ženských a až 60% aktívnych mužských génov. Čítaj ďalej a zistíš, ako sa to odrazí na tvojom bábätku.

Aké vlastnosti zdedí dieťa po matke a aké po otcovi?

Pohlavie

To zväčša závisí od otca. Keďže matka vždy sprostredkuje iba X chromozóm, otec môže poslať X alebo Y (čiže X pre dievča alebo Y pre chlapca).  V praxi to znamená, že ak má otec viac bratov v jeho rodine, bude mať aj viac mužských potomkov (ak viac sestier, bude mať viac dcér).

Podoba

Už si určite počula formulku: ,,Podobáš sa na svoju mamu“. Avšak pravda to bude skôr pri chlapcoch/synoch ako pri dcérach. Tí sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú podobať na svoju matku. Prečo? Chlapci majú vždy chromozómy XY (X od matky a Y od otca). Otcov Y chromozóm má menej génov ako X chromozóm získaný od matky, avšak iba otcove gény sa podieľajú na vývine mužských genitálií. Keďže matka dá génov viac, je to dôvod, prečo sa budú jej synovia podobať viac na ňu ako na otca. 😉

U dievčat je však nemožné predpokladať na koho sa budú podobať. Z dôvodu, že zdedia od oboch rodičov X chromozóm s rovnakým počtom génov.

Inteligencia

U dievčat je inteligencia zdedená po oboch rodičoch. U chlapcov je to však inak. Tí ju zdedia po matke. Samozrejme inteligencia je zdedená iba z časti, podieľa sa na nej aj prostredie, v akom dieťatko vyrastie a ako sa mu budú jeho blízki venovať.

Stav zubov dieťaťa

Opäť sú tu dominantné otcove gény. Takže ak má otecko zuby v dobrej kondícii, pravdepodobne to tak bude aj u detí. Ak nie, smola. Zubára budú detičky navštevovať asi častejšie.

Inklinácia k mentálnym poruchám

Tu platí, čím starší rodičia, tým sa zvyšuje riziko mutovaných génov (vekom sa kvalita spermií znižuje). To ovplyvňuje zisk a vývoj chorôb u detí (autizmus, hyperaktivitu, bipolárnu poruchu a iné mentálne poruchy). Napríklad sa prišlo na to, že ak 45 a viac ročný otec, ktorý splodí dieťa ho ovplyvní natoľko, že dieťa má vyššiu pravdepodobnosť mať sklony k sebevražde a problémom s učením.

Choroby u dieťaťa

Tiež sa zistilo, že ak mal muž problémy s ischemickou chorobou srdca alebo s neplodnosťou ju pravdepodobne odovzdá aj svojim synom. Na druhej strane sú však choroby, ktoré prenášajú iba matky a prejavia sa u synov (napr. autizmus, hemofília, muskulárna dystrofia).

Inklinácia k obezite

Aj toto ovplyvňuje genetika. Najmä v prípade inklinácie byť tučný. Zväčša matkine gény ovplyvnia to, či budú deti obézne. Ak je obézna, deti budú tiež. Aj je chudá, budú chudé. Väčšinou platí toto pravidlo (neplatí však definitívne).

Výška dieťaťa

Výšku u detí ovplyvňuje viac otec ako matka. Gény ovplyvňujúce výšku predstavujú až 60-80% prípadov. Zvyšok, ktorý výšku detí ovplyvňuje sú diéty, životný štýl a zdravie. Zaujímavé je, že nie každý súrodenec rovnakých rodičov má aj rovnakú výšku. Zväčša mladší je kratší a starší zasa dlhší. U nás to platí. U vás?

Farba očí dieťaťa

O nej som písala v tomto článku o budúcej farbe očí dieťatka. Nájdeš tam aj tabuľku kombinácií farieb očí s pravdepodobnosťou ich získania u dieťatka.

Najsilnejší zo všetkých je gén hnedých očí. Ak ho má jeden z rodičov, je najväčšia pravdepodobnosť, že ho bude mať aj dieťa – bude hnedooké. Ak sú rodičia modro a zelenookí, silnejší bude ,,modrooký“ gén. Pravdepodobnosť bude vyššia ako pri ,,zelenookom“ géne.

Jamky na lícach

Tu musí byť minimálne jeden rodič s jamkami, aby bola väčšia pravdepodobnosť, že ich dieťa bude mať tiež.

Kučeravé vlasy u dieťaťa?

Tu platia tieto pravidlá:

  • ak sú obaja rodičia kučeraví, dieťa bude tiež
  • ak sú obaja rodičia s rovnými vlasmi, dieťa bude mať také tiež
  • ak je jeden rodič kučeravý, dieťa bude mať vlnité vlasy (lebo gén kučeravosti je dominantnejší)
  • avšak zaúradovať môžu aj predkovia a ak sú obaja rodičia kučeraví môže sa stať, že ak mal niekto z predkov rovné vlasy, bude ich mať aj dieťa rovné 😀

Ako to je u teba a tvojho súrodenca, resp. u tvojho dieťatka/detí? Zdedili niečo po tebe alebo zdedili aj niečo, čo ani jeden rodič nemá? Daj vedieť do komentára.

 

                                                                                           Čítaj viac článkov z kategórie TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

 

Foto: Pixabay

Zdroj: BrightSide.me

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.