Ako začína pôrod?

Keď som bola tehotná, počula som rôzne príbehy o tom, ako sa mojej mame, tete, kamarátke, či jej kamarátke začal pôrod. Každá tvrdila niečo iné. Keďže som získané informácie nevedela správne zatriediť a už vôbec som nevedela vydedukovať ako ,,to“ vlastne začne u mňa, urobila som si vlastný prieskum a analýzu. Toho, ako sa spontánne pôrody (konkrétne pôrodná činnosť) môžu začať, resp. ako to spoznať. Aby ma nič nemohlo zaskočiť… A nemusela som ,,stresovať“.

Sú rôzne spôsoby začiatku pôrodnej činnosti

Všetky informácie, ktoré som sa z okolia dozvedela, obsahovali fakt, že ako prvá odtečie plodová voda. Áno, je to jeden zo spôsobov, akým môže pôrod začať, ale …

Odtok plodovej vody

Prejaví sa tým, že pocítiš ako ti zrazu tečie voda po nohách, pričom sa vytvorí malá mláčka pod nimi…úplne bezbolestne. Voda je číra, prípadne trošku zelenkavá, sladkej vône. Ak je červenej farby, treba ísť ihneď do nemocnice! Pri sťahoch maternice ti bude aj naďalej trošku vody vytekať. Ničoho sa nemusíš báť, je to úplne prirodzený proces.  Ak by si náhodou mala pochybnosti o farbe či obsahu plodovej vody, určite sa obráť na gynekológa alebo zájdi na gynekologickú pohotovosť.

Ak odíde hlienová zátka

Samozrejme, odtečenie plodovej vody nemusí samovoľne vôbec nastať. Tak ako aj u mňa 😉 .  Mne najskôr odišla hlienová zátka z krčka maternice.  Prebehlo to bezbolestne. Zátka dovtedy chránila dieťa pred infekciami a krčok pred poranením. Vyzerá ako jemné hlienovité špinenie (podobné ako občasné špinenie v čase menštruácie) a môže mať rôzne farby – od jemnej ružovej cez tmavočervenú až po hnedú. Pozor, ak je červená, treba ísť hneď lekárovi! Následne mi cca. o 4 hodiny začali slabučké kontrakcie a potom som za 25 hodín porodila. Plodovú vodu mi musel uvoľniť až doktor v nemocnici špeciálnym nástrojom (háčikom) niekoľko hodín po začiatku kontrakcií. Vôbec to nebolelo. Potom sa pôrod výrazne zrýchlil. Hlienová zátka však môže odtiecť aj niekoľko týždňov/dní pred pôrodom, resp. niekoľko hodín pred ním. U každej rodičky je to individuálne. Rovnako sa to môže stať v rôznych situáciách – pri prehliadke u gynekológa, pri sexe, pri vykonávaní potreby, na nákupe v obchode a pod. Odtok zátky však neznamená, že treba hneď utekať do pôrodnice. Ak ti však po odtoku začnú aj kontrakcie, s najväčšou pravdepodobnosťou už začal pôrod. Už ti len ostáva počítať intervaly a dĺžku kontrakcií. 😉

Hnačka pred pôrodom?

Niekedy, pred blížiacim sa pôrodom, môžete mať aj hnačku, čo spôsobujú prostaglandíny v tele rodičky. Avšak nie je to smerodajný údaj, tak ako odtok zátky, či plodovej vody a následne sa začínajúce kontrakcie.

MOJA RADA: Pred blížiacim sa pôrodom, odporúčam pre istou nosiť vložky, ktoré zachytia aspoň časť odtečenej plodovej vody/ hlienovej zátky.

Čítaj viac článkov z kategórie TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

 

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.