Cervikálne skóre v tehotenskej knižke: o čom hovorí?

Krčok maternice ženy je v čase tehotenstva veľmi dobrý pomocník. Vie veľa prezradiť. Ako ubiehajú jednotlivé týždne, môže sa začať meniť a tebe pribúdajú v tehotenskej knižke rôzne hodnoty tzv. cervikálneho skóre. Tie ti napovedajú, čo sa chystá. Veď čítaj…

Krčok maternice, cervikálne skóre a ich vzťah

Krčok maternice (odborne ,,cervix“) uzatvára tvoju maternicu veľmi pevne, dokonca v čase tehotenstva je na ňom aj tzv. hlienová zátka, ktorá bráni, aby ním prešla nežiaduca infekcia/baktéria a neohrozilo to teba i plod.  Nachádza sa medzi maternicou, kde je tvoje bábätko počas tehotenstva uložené a vagínou, ktorou pôjde počas pôrodu von. Naozaj super vecička ten náš krčok, že?

PS: Odchod hlienovej zátky je jedným z príznakov začínajúceho sa pôrodu (o tom viac v tomto článku).

Ale vráťme sa ku krčku. Krčok maternice sa spravidla vaginálne (,,z dola rukou“) vyšetruje pri každej návšteve gynekológa/pôrodníka počas celého tehotenstva. Totiž zmeny na ňom poukazujú na blížiaci sa pôrod. Ale aj možný predčasný pôrod, či potrat (ak si nedosiahla 24. týždeň tehotenstva).  Zistené hodnoty ti lekár zapíše do tehotenskej knižky. Máš tam špeciálnu tabuľku.

Čo sa vlastne na krčku posudzuje?

Je toho naozaj dosť. Gynekológ ohodnotí jeho:

  • dĺžku (ak máš menej ako 1,5cm, krčok sa už veľmi skrátil a pôrod sa blíži),
  • dilatáciu krčkového kanálu (ak budeš mať voľne na prst, začni si chystať veci do pôrodnice),
  • orientáciu krčka (otvorenie; ak sa ti začne otáčať krčok zo zadnej polohy cez strednú = mediálnu až arteriórne = dopredu, pripravuje sa na pôrod),
  • konzistenciu (zmäknutý krčok je pripravený na príchod tvojho bábätka, dokáže ho vlastne pustiť na svet),
  • uhol, ktorý zviera krčok a dolná časť tela maternice (= uhol otvorenia vnútornej časti krčka na maternicu),
  • taktiež zhodnotí naliehanie plodu na krčok (ako je niektorá časť bábätka umiestnená na vnútornej strane krčka, čiže ako nalieha). Pri formácii dolného segmentu ste oboja pripravení na pôrod ;).

Nakoniec hodnota cervix skóre môže mať 0, 1 alebo 2 body. Maximálne môžeš mať 10 bodov. Doktori tvoje hodnoty vždy porovnávajú s hodnotami maximálnej tolerancie, ktoré majú všeobecne dané pre každý týždeň tehotnosti žien. Každú nezrovnalosť preto hneď zistia. Neboj nič.

Aké sú teda kritické hodnoty cervikálneho skóre?

Samozrejme, musím napísať aj o tom negatívnom….Avšak tvoj doktor určite nič nenechá na náhodou a pri najmenšom podozrení urobí potrebné opatrenia.

Kritické maximálne hodnoty pre jednotlivé týždne sú:

24.týždeň = 1

26.týždeň = 2

28.týždeň = 3

31.týždeň = 4

33.týždeň = 5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.