gaderská dolina emamamamu

Tip na výlet: Gaderská dolina pri Martine s deťmi

Hľadáš nenáročnú túru aj pre deti? Takú, kde je veľa detských atrakcií, ale aj kus histórie a krásna príroda? Môžem ti zaručiť, že Gaderská dolina je práve takou. Vyskúšali sme v nej túru s 2-ročnou Emou aj my. Úžasné miesto…

Základné fakty

Kde sa nachádza: cca 10 km pod Martinom, pohorie Veľká Fatra, stred SR

Dostupnosť: najlepšie autom

Náročnosť: ľahká prechádzka (rovinatý terén – asfaltová cesta dolinou)

Možnosť parkovania: menšie parkovisko hneď pred vstupom do doliny; bezplatné

Občerstvenie/strava/ubytovanie: odporúčam vlastné, ale v doline je aj reštaurácia/bufet v chate po ceste

Iné možnosti: návšteva Valčianskej doliny (cca. 6 km), prípadne Kláštora pod Znievom (ide o národnú kultúrnu pamiatku; cca. 10 km); cyklistika; Blatnický hrad

Vhodnosť pre kočíky: všetky typy (v prípade záujmu o výstup na Blatnický hrad v doline odporúčam nosič)

Detský kútik: hneď na začiatku doliny je pekné vonkajšie detské ihrisko s hracími prvkami

Čo ponúka Gaderská dolina?

O Gaderskej doline som pred našou návštevou nepočula. A čudujem sa prečo nie… Je to jedna úžasná dolina, najmä na turistiku s deťmi. Prechádzka ňou je nenáročná vďaka asfaltovej ceste, ktorá ňou vedie. Ideálna pre kočíky. Jej okolie, zeleň, pohoria mi pripomínali Tatry či Oravu. Popri ceste tečie čistučný potok, takže počuješ iba čľupkanie vody a okolitú prírodu.

Asfaltka tiahnuca sa dolinou praje aj voľnočasovým zábavným aktivitám – rodiny si môžu požičať elektrické bicykle alebo kolobežky (pred vstupom do doliny). Samozrejme, Gaderská dolina je ako stvorená aj na ,,neelektrickú“ cyklistiku. Dolina má celkom 18 km, takže sa ubicykluješ až až…

Auto zaparkuj na parkovisku pred pamätníkom v obci Blatnica. Hneď uvidíš krásnu vyrezávanú drevenú bránu, cez ktorú vstúpiš do doliny (viď video).

Pokračuj neustále rovno po asfaltke. Po pravici uvidíš detské ihrisko. Popri potoku prejdeš až k chate, kde sa môžte občerstviť. Dá sa tu aj ubytovať (foto).

Chata, v ktorej sa dá ubytovať a občerstviť
Asfaltka vedúca dolinou

S deťmi odporúčam absolvovať nenáročnú časť, ktorá trvá 30 min. Ide o prechádzku na Blatnický hrad (foto a video nižšie). Ak nemáš kočík, môžeš po 20 min. odbočiť na odbočke k hradu hore lesnou cestou, od ktorej je hrad cca. 10 min. (foto).

Odbočka k hradu cez les

S kočíkom ale pokračuj ďalej po asfaltke (cca. 400 m). Privedie ťa až takmer pod hrad – k malej chatke, ktorá slúži aj ako bufet. Potom už vedie iba lesná strmšia cesta priamo k hradu (tu je potrebný nosič). Mimochodom, vedela si, že na hrade ako aj v obci Blatnica sa v r. 1921 natáčal prvý film o Jánošíkovi? Je tam o tom aj informačná tabuľa. Vstupnú cestu k hradu pár krokov od neho môžeš vidieť na videu nižšie.

Hrad sa opravuje (r. 2019), avšak dá sa v ňom celkom bezpečne pohybovať. Z hradu je krásny výhľad na okolie a najmä do Gaderskej doliny. Na hrade je aj neskutočná vyhliadka do doliny a na kopce. Len pozor, pod ňou je strmý zráz. Hrad ako aj stanovište vyhliadky a vyhliadku si pozri na fotkách a videách nižšie. Po tom už ti ostáva len dolinu a hrad navštíviť 😉 .

Blatnický hrad

Druhá strana doliny a výhľad na Fatru

Vyhliadka do Gaderskej doliny

PS: Pre náročnejších, je možné počas prechádzky dolinou odbočiť po turistických navigačných značkách do okolitých lesov až na kopce či vrcholy…

Objav viac tipov na výlet TU.

Jeden komentár


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.