Tip na výlet: Valčianska dolina pri Martine s deťmi

Dolina v zime známa lyžovaním, v lete ponúka skvelé atrakcie pre deti (zadarmo). Navyše je vhodná na bicyklovanie, keďže ňou vedie rovinatá asfaltka. Aj v dedine Valča nájdeš reštaurácie s detskými prvkami, aké len tak nevidíš ;). Viac na fotkách, videu a v texte.

Základné fakty

Kde sa nachádza: za obcou Valča  – cca. 10 km pod Martinom, pohorie Veľká Fatra, stred SR

Dostupnosť: najlepšie autom

Náročnosť: ľahká prechádzka (rovinatý terén – asfaltová cesta dolinou)

Možnosť parkovania: parkovisko v lyžiarskom areáli (cca. 2-3 km od obce Valča); bezplatné

Občerstvenie/strava/ubytovanie: v lyžiarskom areáli aj v dedine Valča sú reštaurácie/bufety a aj ubytovacie zariadenia

Iné možnosti: návšteva Gaderskej doliny (cca. 6 km) a Blatnického hradu, prípadne Kláštora pod Znievom (ide o národnú kultúrnu pamiatku; cca. 10 km); cyklistika; turistika; v zime lyžovanie a sánkovanie

Vhodnosť pre kočíky: všetky typy

Detský kútik: obrovské vonkajšie detské ihrisko s hracími prvkami (zadarmo)

Valčianska dolina očarí aj v zime aj v lete

V zime lyžovačka, v lete Valčianska dolina poslúži na turistiku. Vzdialená je cca 2,5 hod. cesty z Bratislavy. Nachádza sa 10 km pod Martinom v pohorí Veľká Fatra.

Vstup do areálu lyžiarskeho strediska z parkoviska

Úplne ideálna je na cyklistiku a pre deti je tu veľký detský park v podobe drevenej lode s množstvom hracích prvkov (šmykľavky, lezecké steny, preliezky, húpačky, rebríky a oveľa viac), nafukovacieho skákacieho hradu či veľkej trampolíny. Tieto atrakcie sú zadarmo. Po skúsenosti odporúčam najmä v lete ich návštevu ráno, okolo obeda je v areály už veľmi teplo. Ideálne je, ak sa ubytuješ priamo v areáli, pretože budeš mať tieto atrakcie priamo pred ,,izbou“. Ocenia to najmä rodiny s deťmi. My sme síce boli ubytovaní v dedine Valča, avšak do budúcna by som volia ubytovanie v doline. Atrakcie budú naozaj po ruke. 

V areáli sa nachádzajú aj rôzne drevené postavičky a zvieratká, ktoré isto detičky zaujmú tiež.

Ubytovanie môžeš zvoliť aj v dedinke Valča, ktorou prechádzaš do doliny. Valča je malá dedinka, avšak príjemne ťa prekvapí reštauráciami či pizzeriou s hracími prvkami pre deti. My sme si jednu reštiku veľmi obľúbili. Okrem výborného jedla sa v jej záhradke nachádza šmolkový domček s pieskoviskom, šmykľavka a hojdačky pre deti (na fotke). Nachádza sa pri hlavnej ceste v strede dediny, takže ju po ceste do doliny určite neprehliadneš 😉 . Ceny majú ako v regióne západného Slovenska. Veľmi milá a ochotná obsluha tam je.

Detské prvky v reštaurácii vo Valči
Detské prvky a terasa v reštaurácii vo Valči

V doline môžeš absolvovať aj turistiku na okolité kopce. Panorámu lyžiarskeho areálu s okolitými kopcami si môžeš pozrieť vo videu:

Z Valčianskej doliny odporúčam výlet aj do Gaderskej doliny, ktorá deti úplne očarí. Je vzdialená cca. 6 km na druhej strane údolia.

Objav viac tipov na výlet TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.