Suché utopenie dieťatka – ako mu predísť

Rada sa s dieťatkom kúpeš? V bazéne, vo vani, na kúpalisku a pod.? Daj si pozor na suché utopenie. Totiž, utopiť sa dieťa môže aj dlho po tom, ako sa bolo kúpať. 

Keď som počula prvý raz o suchom utopení detí, plánovala som s Emou navštevovať kurz plávania. Celkom ma tento druh utopenia znepokojil. Nevedela som, o čo konkrétne ide, zarážal ma i názov ,,suché“ utopenie. Ako sa môže preboha dieťa sucho utopiť? Pritom suché utopenie nastane až v 10-20% prípadoch utopení (podľa údajov z  Masarykovej Univerzity v ČR)!

Záhada menom suché utopenie

Pri suchom utopení sa voda nedostane až do pľúc. To sa stáva iba pri mokrom utopení. Pri suchom utopení vdýchnutá voda spôsobí reflexný kŕč hlasivkovej štrbiny. Následne sa štrbina uzavrie a trvá to tak dlho, že dieťa môže zomrieť. Jednoducho povedané, stiahne sa ,,hrdlo (hrtan)“ a dieťa sa nebude môcť vôbec nadýchnuť. Najhoršie na tom je fakt, že suché utopenie môže nastať aj po niekoľkých minútach či hodinách po kúpaní alebo plávaní.

Uzavretie štrbiny hlasiviek môže nastať teda v dvoch prípadoch:

  • dopad studenej vody na hlasivky,
  • ak dieťa pláva s plným žalúdkom, pričom vdýchne žalúdočný obsah.

Ako predísť suchému utopeniu?

Predísť suchému utopeniu dieťatka je jednoduché. Musíš si dať pozor pri vodných aktivitách (kúpanie, plávanie, potápanie, skákanie, vyhadzovanie do vody, šmýkanie po tobogánoch a pod.), aby sa dieťatko náhle neponorilo, nenadýchlo sa vody a tá mu prípadne nezostala i v dýchacích cestách.

Ak by mu ostalo aj malé množstvo vody v pľúcach, môže to spôsobiť ťažkosti s okysličovaním krvi a nakoniec aj opuch pľúc, neokysličenie mozgu a smrť dieťatka dokonca aj v spánku (prejaví sa až do 24 hod.)! V tomto prípade nastane ďalší typ utopenia tzv. sekundárne utopenie.

Zvýš pozornosť pri týchto príznakoch

Ak po kúpaní u dieťatka vo vode spozoruješ príznaky ako:

  • zmena správania,
  • malátnosť a veľká únava, ktorá pred kúpaním nebola (nedávaj dieťa si ľahnúť, ale hneď vyhľadaj lekára/zavolaj záchranku), mdloby (nedostatok kyslíka),
  • problémy s dýchaním – sťažené dýchanie, rýchle plytké dýchanie (dôsledok uzavretia štrbiny, opuchu pľúc),
  • kašeľ či až vykašliavanie tekutiny, ktorý predtým dieťa nemalo,
  • grganie a zvracanie (dôsledok zápalu aj nedostatku kyslíka v tele),
  • v prípade sekundárneho utopenia sa objaví v dôsledku opuchu pľúc aj pena v ústach.

Nečakaj. Ihneď vyhľadaj lekára!

                                                                                                   Čítaj viac článkov z kategórie TU.

 

Zdroj: https://is.muni.cz/elportal/estud/fsps/js08/prvni_pomoc/pages/02typy.html; s.muni.cz

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.