Tip na výlet: Letná turistika na Kohútke v ČR

Pohraničie Čiech (moravská strana) a Slovenska nás lákal už dlho. Krásne kopce, príroda, nenáročný terén a tiež dobré jedlo, dlho sme rozmýšľať nemuseli. Navyše, lokalitu sme poznali zo zimných lyžovačiek, avšak v letnom období sme na Kohútke v Javorníkoch (resp. nad slovenskými Lazmi pod Makytou) ešte neboli. Nebolo o čom…

Základné fakty o Kohútke

  • Kohútka sa nachádza 2hod 8 min. z Bratislavy a 1hod. 6min. zo Žiliny autom po diaľnici.
  • Je tam veľmi vyhľadávané Ski centrum vo výške 913 m. n m. na pohraničí Čiech a Slovenska (pas pre dieťa nutný).
  • Nájdeš tam ubytovanie, reštaurácie, lyžiarske služby aj ihriská pre deti.
  • Terén pre turistiku je nenáročný, zvládnu ho aj menšie detičky.  Dokonca  je vhodný aj na cyklotúry.
  • V zime môžeš lyžovať aj s deťmi. Ceny sú veľmi priaznivé (nie len skipasy, ale aj jedlo).
Kohútka v zime

S deťmi z Kohútky na Malý Javorník

Kohútka leží na pohraničí, jedna jej časť je ešte na Slovensku, druhá už v Čechách. Zober preto ratolesti/-iam aj cestovný pas. Na Kohútku vedie zo Slovenskej strany nová, trošku užšia asfaltová cesta. Na jej konci, na vrchu pohoria Javorníky, objavíš Ski centrum Kohútka. Tam môžeš svoje auto odstaviť na centrálnom parkovisku.

Centrálne parkovisko na Kohútke

Uvidíš ho ihneď po príchode – pred sebou. Na oboch kopcoch, medzi ktorými sa parkovisko nachádza, je zjazdovka, možnosť ubytovania sa, reštaurácia, tiež ihrisko pre deti. Krásny výhľad sa ti naskytne hneď z horského hotela hneď vedľa centrálnej zjazdovky, určite si s deťmi nenechajte tú nádheru ujsť.

V prípade, že chceš unaviť deti, odporúčam turistiku na Malý alebo Veľký Javorník. Avšak myslím, že ti na začiatok stačí zájsť aj na Malý Javorník. Ten je vo vzdialenosti cca 6 km z parkoviska.

Chata Portáš

Treba sa držať červenej turistickej značky, ktorú nájdeš na kopci oproti centrálnej zjazdovky.  Po výstupe na kopec pôjdeš popri chatiek, po pravej strane objavíš aj ďalšiu zjazdovku. Míňať budeš Chatu Portáš, za ňou už bude len lesná turistická cesta. Je to veľmi príjemná, nenáročná prechádzka s deťmi.

Pokiaľ vydržíte prejsť ešte 5 km, dostanete sa do sedla Malého Javorníka. Cesta je vhodná aj pre detské kočíky, videli sme ich niekoľko. Pre väčšie deti odporúčam nosič, budeš v cieli rýchlejšie.

Výhľad z Kohútky

 

 

TIP od Emy a mamy: Keď ti po turistike vyhladne, určite sa zastav na ,,borúvkový knedlík“ v miestnych reštauráciách. Ide o výbornú domácu plnenú parenú buchtu preliatu tvarohovou omáčkou. Mňam. Ešte týždeň sa ti bude o nej snívať 😉 .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.