Desatoro matky a dieťaťa z obdobia do 1. roku veku

Existujú všeobecné pravdy, ktoré si ako čerstvá mamička/otecko nemusíš vopred uvedomovať či poznať. Veľa faktov o období do 1. roku dieťaťa ti môže spomenúť tvoje okolie, avšak pokiaľ si si neprešla/-iel týmto obdobím naostro, nemusíš mu prikladať veľkú pozornosť.

Ach tie pravdy…

Z mojich skúseností viem povedať, že:

  1. Ak máš obavy, že nebudeš mať mliečko na kojenie/dojčenie, tak nerozmýšľaj a utekaj na laktačný kurz. Prípadne dohodni schôdzku s laktačnou poradkyňou. Poradia ti správne kroky a techniku ako na to. Určite nebudeš ľutovať. Materské mliečko je to najlepšie, čo môžeš dieťatku dať. A nepoddaj sa tvrdeniu: ,,moja mama mliečko nemala, ani ja mať preto nebudem….“.
  2. Nikdy nebudeš mať toľko energie, aby si stačil/-la tvojmu dieťatku. Treba len zaťať zuby a využiť všetky voľné chvíľky na spánok.
  3. Reve a reve a reve? V noci, cez deň, nonstop? Ty nevieš prečo a si už taká unavená a nevyspatá, že nevládzeš? Nezúfaj, tvoje dieťatko ti chce svojim plačom niečo povedať. Buď je stále hladné, bolí ho bruško, má reflux, je mu teplo/zima, prípadne sa cíti osamelo, nie je mu pohodlne, môže byť i choré. Ja som podľa plaču mojej Emy zistila presne čo potrebuje. Nauč sa to aj ty. Ako? Prečítaj si v článku o plači a jeho typoch alebo o príčinách nočného budenia detí.
  4. Urob si s novorodeniatkom spánkový harmonogram a denné rituály.  Najskôr dieťa nerozoznáva deň a noc, prespí väčšinu dňa. Postupne sa však pomer spánku a bdenia skracuje. Novorodenec sa naučí, že po naučených denných rituáloch napr. ide spať (zaspávanie po kúpaní a pití mliečka a pod.). Ja som mala šťastie, lebo moja Ema bola presná ako hodinky. Jej spánkový harmonogram bol tak úžasný, že sa vedela budiť na minútu presne po určitom počte hodín.  Tiež sme mali spoločné rituály ako zaspávanie po kúpaní s mliečkom, v kočíku a nakoniec už na postieľke (zároveň som jej púšťala tzv. biely šum, ktorý novorodencov upokojuje). O zásadách správneho spánku sa dozvieš aj v inom mojom príspevku.
  5. Ešte nechodí a myslíš si, že máš vyhraté a nič sa mu nestane? Omyl! Počula som už o toľkých pádoch novorodencov a batoliat z pohoviek, postelí či prebaľovacích pultov. A to si rodič myslel, že má všetko pod kontrolou… ,,Však som si len odskočil/-la vziať mobil ležiaci meter vedľa  mňa …. otočím sa a bum…“. Odporúčam mať oči na stopkách, každú sekundu. Doslova.
  6. Ach tie prvé zuby, tie dokážu prekvapiť. Poznám prípad, keď sa prerezali dieťatku ako 3-mesačnému a inému nie a nie sa ukázať do 1 roku (alebo neskôr). My sme na to mali čas do 11,5 mesiaca. Ostatní okolo nás už vtedy mali minimálne 4 zuby.
  7. ,,Moje dieťa je ako anjelik, ani o ňom neviem. Ako to, že tvoje dieťa ťa tak vyčerpáva“?, ti môže niekto tvrdiť.  Prvé dieťa nemusí byť rovnaké ako druhé a naopak. Kľudne sa môže stať, že po anjelikovi, obdržíš diablika.
  8. Tvoje bábätko nechce jesť zeleninku, ovocie alebo mäsko? Nechce spať tak, ako iné deti? Nespí tak dlho? Nevie zaspať inak ako v kočíku alebo na rukách? Nevie sa posadiť, štvornožkovať prípadne ešte nechodí? Alebo veľa iných vecí…  A ty už si skúsila všetko možné na nápravu? Neobávaj sa, (na) všetko má  tvoja ratolesť čas. Doslova. Nič mu netreba nútiť nasilu. Ušetríš si čas na zbytočnú námahu. Príde čas, kedy sa to proste stane a vtedy budeš sama prekvapená/-ný.  Aj my sme pochopili, netreba tlačiť na pílu, dieťatko si ten správny čas proste určí samo. 😉 Veď uvidíš… Ak nevieš ako začať prikrmovať, pozri tu.
  9. Jedno dieťatko môže cestovanie milovať, iné si môže vyrevať dušu. A ty budeš hrozne na nervy. My sme zistili, že dcérke vadilo ,,vajíčko“. Akonáhle sa otočila naopak a videla dopredu, upokojila sa.
  10. Ak môžeš, zaobstaraj si sezónne potraviny zo svojej alebo overenej záhradky. Či sa to týka ovocia a zeleniny alebo mäska.  V prípade ovocia a zeleniny aj o sezónu dopredu – priprav z nich prvé výživy pre drobca ( jednoduchý recept na moju domácu výživku nájdeš TU).

Rada na záver: Oblečenie. Nekupuj kvantá z každého čísla. Do 1. roku dieťa veľmi rýchlo rastie. Kúp radšej ,,ob“ číslo a aspoň ti vecičky dieťa ponosí dlhšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.