materska-davka-2023-emamamamu

Akú výšku materskej dávky budeš mať v r. 2023?

Zaujíma ťa, či a akú sumu ,,materského“ budeš poberať v roku 2023? Všetko sa dozvieš v článku, kde nájdeš informáciu, či , môžeš materské poberať, ako sa materské počíta a akú najvyššiu výšku môže rodič poberať.

Čo je materská dávka?

Materskú dávku (materské) vypláca Sociálna poisťovňa. Ide o tzv. nemocenskú dávku. Laicky ju môžem definovať ako náhradu príjmu poistenca počas presne vymedzenej doby jej poberania. O materskú dávku si vopred musíš požiadať SP. Ako? Píšem o tom v tomto článku o materskej dovolenke.

Aby si si mohla nárokovať na materské, je však nutné splniť niekoľko podmienok.

Kto má nárok na materskú dávku?

O materské si môže požiadať osoba, ktorá bola poistená a odvádzala (si sama alebo jej zamestnávateľ) nemocenské poistné do SP po dobu najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom (napr. z titulu zamestnania, povinného poistenia ako SZČO alebo dobrovoľne poistenej osoby). Samozrejme, nemôžete mať v SP dlh vyšší ako 5 eur.

Na základe vyššie spomenutého, potom Sociálna poisťovňa prizná (neprizná) a vypočíta žiadateľovi materskú dávku v určitej výške. Materské sa určuje z denného vymeriavacieho základu (DVZ) alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (PDVZ). Jej výška je 75 % DVZ, resp. DVZ alebo PDVZ od prvého dňa. Ak by som to mala veľmi laicky vyjadriť, tvoja materská bude vo výške približne tvojej čistej mzdy. Ak máš viac pracovných pomerov pred pôrodom, materské sa ti vypočíta z každého z ich (materské si tak môžeš pekne navýšiť).

Denný vymeriavací základ si vypočítaš tak, že sčítaš vymeriavacie základy, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období, a vydelíš výsledok počtom dní rozhodujúceho obdobia. DVZ sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.

Aké je maximálne materské v roku 2023?

Materská dávka má však svoje obmedzenie = minimálnu a maximálnu výšku, ktorá ti podľa tvojho príjmu a jeho vymeriavacieho základu bude vypočítaná. Maximálny denný vymeriavací základ od 1. januára 2023 stúpne na 79,6274 eura. Maximálne materské pre rok 2023 preto bude:

  • 1 791,70 € (mesiaci, ktorý má 30 dní),
  • 1 851,40 € (v mesiaci, ktorý má 31 dní).

V praxi to znamená, že maximálne materské môže získať poistenec, ktorého mesačná hrubá mzda (v prípade viacerých prac. pomerov mzdy spolu) v roku 2022 predstavovala výšku najmenej 2 420 € v hrubom a viac.

Materská dávka rodičky je vyplácaná 6 týždňov pred termínom pôrodu po dobu 34 týždňov. Iné osoby ako matky ju poberajú 28 týždňov od priznania.

Ideš opätovne na materskú dovolenku z rodičovskej dovolenky? Prečítaj si, čo to pre teba znamená, čo treba vybaviť, v článku poradím aj ako ľahko prejdeš z rodičovskej opäť na materskú. Ak uvažuje tvoj manžel, že bude na materskej súčasne obaja, prečítaj si kedy má nárok a ako má o materské požiadať.

Čítaj viac článkov aj  TU.


Zdroj: Sociálna poisťovňa

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.