Reč novorodenca: Zisti čo ti chce dieťa povedať

Ako sa vtipne vraví, najkrajší je pre rodiča plač, ktorý nepatrí jeho dieťatku. Avšak pokiaľ to nie je plač malého vzdorujúceho dieťatka, ale naopak plač novorodeniatka, treba mu venovať pozornosť. Plaču novorodenca sa dá totiž porozumieť. Existuje totiž niekoľko typov plaču novorodencov.

Prečo novorodenci plačú?

Istá Austrálčanka Priscilla Dunstan, speváčka s absolútnym sluchom,  odpozorovala počas svojho 13 ročného univerzitného výskumu, že existuje 5 rôznych zvukov, ktorými vedia novorodenci do 3 mesiacov po celom svete rovnako vyjadriť svoje potreby. Zvuky, resp. jazyk, ktorým sa novorodenci snažia ,,hovoriť“, sú podmienené ich primárnymi reflexmi. Pozor, dieťa takto plače len chvíľku, potom prechádza do hysterického plaču.

Typy zvukov v reči novorodenca

NEH = Som hladná/-ný!    (vzniká mľaskaním jazyka o podnebie, stojí za ním sací reflex so zvukom)
OUH = Chcem spať!  (akoby si zívalo, dieťa má ústa pootvorené do oválu)
HEH = Chcem prebaliť!  Je mi teplo/zima! Necítim sa pohodlne! (vzniká pri vydychovaní vzduchu)
EH = Chcem si odgrgnúť! (keď sa vzduch tlačí smerom nahor, dieťatko zvuk vydáva niekoľkorkát za sebou)
EAIRH = Mám prdíky! (je to typický plač zo stresu, keď dieťa bolí bruško. Dieťa môže mať aj červenú tvár a tlačiť očné viečka k sebe)

Zvuky si môžeš vypočuť aj v nahrávke nižšie:

Ja som takto zistila, že mi dcérka veľmi jasne a často hovorila NEH, teda bola hladná. Vždy, keď tak zaplakala, hneď dostala mliečko. Život bol hneď pokojnejší a mama menej vystresovaná. Toto je jedna z vecí, ktorú ti naozaj odporúčam vyskúšať. Tak šup, už sa len započúvať do plaču a máš vyhrané. 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.