Tip na výlet: Sitno a Počúvadlianske jazero s deťmi

Čo tak urobiť si výlet na kopec? Niekde, kde sme ešte neboli a trasa by sa dala absolvovať aj s trojmesačným bábätkom? Odpoveď sme našli…Vrch Sitno v Štiavnických vrchoch.

Základné informácie

Kde sa nachádza: vrch Sitno v blízkosti Banskej Štiavnice (GPS: 48.40307, 18.87716), stredné Slovensko

Dostupnosť: najlepšie autom

Náročnosť: ľahká prechádzka okolo jazera,stredne ťažká prechádzka na vrch Sitno (strmší kopec)

Možnosť parkovania: parkovisko pod vrchom aj okolo jazera, spoplatnené

Občerstvenie/strava/ubytovanie: občerstvenie možné pri jazere (stánky, hotel)

Iné možnosti: v lete plávanie v jazere, vodné športy, prechádzka na iné jazerá

Vhodnosť pre kočíky: prechádzka okolo jazera – klasické kočíky, na vrch Sitno iba s nosičom

Detský kútik: –

Na Sitno s detičkami

Výletov s malými deťmi sa netreba báť, najmä ak sú zdravé a nič im nechýba, hlavne vytrvalý rodič ;). Mali sme chuť na trošku turistiky po kopcoch, známi nám odporučili vrch Sitno a okolie. Vraj veľmi pekné. Tak sme si povedali: ,,Poďme!“.

Ako sa dostať na Sitno (1009 m.n.m.)? Ak si ubytovaní/-á v okolí, treba sa vydať autom priamo pod vrch Sitno, kde nájdeš parkovisko (teda niekoľko – platené aj neplatené). Parkovisko sa nachádza vedľa Počúvadlianskeho jazera, takže sa určite nepomýliš.

Sitno z Počúvadlianskeho jazera, Foto: Google maps

Po zaparkovaní nájdeš zelenú turistickú značku (v blízkosti plateného parkoviska), ktorá ťa po náročnejšom stúpaní dovedie až na Tatársku lúčku. Odtiaľ môžeš zvoliť modrú značku až na Sitno alebo môžeš ísť po náučnom chodníku šikmou zelenou.  Priznávam, dieťa mal v ergonosiči partner a museli sme po ceste viackrát zastaviť a predýchať, avšak výhľad zo Sitna za to stál.

Výhľad zo Sitna

V sitnianskom lese môžeš objaviť aj pozostatky hradu, takže ak máš väčšie deti, môžeš im výstup spríjemniť jeho hľadaním.  Celý výšľap od parkoviska až na vrch trvá cca 2 – 3 hodinky, závisí od tempa, aké si môžeš s dieťaťom na hrudi/chrbte dovoliť. A dieťa si to tiež užilo – spalo celú cestu hore. 🙂

Na vrchu sa nachádzajú stromy (čiže v lete aj tieň), rovnako bufet v krásnej drevenej rozhľadni (vyzerá ako drevená veža kostola), kde sa môžeš občerstviť. S dieťaťom sme neboli sami. Stretli sme ďalších rodičov, ktorí mali dokonca kočík! (vraj tam vedie z druhej strany cesta vhodná pre kočíky). Takže nebudeš mať problém sa tam dostať rôznymi spôsobmi.

Vrchol Sitna s drevenou vežou

Počúvadlianske jazero ideálne na relax pre rodičov aj deti

Po výstupe sa môžeš ísť prejsť na spomenuté Počúvadlianske jazero (bývalý banský tajch, resp. vodná nádrž, ktorou v minulosti baníci zabezpečovali banskú činnosť). My sme si urobili prechádzku okolo jazera. Vedie tu pevná cesta, vhodná aj pre autá (tie však nemajú vjazd povolený). Na jeho brehu sa nachádzajú reštaurácie, bufety,  tzv. rýchloobčerstvenia a dokonca aj hotel. Chytajú tu rybári a veľa ľudí sa tu kúpe (na jednej i druhej strane jazera). Avšak kúpanie s niekoľkomesačným dieťaťom by som neriskovala.

Výlet si môžeš urobiť aj do neďalekej Banskej Štiavnice a okolia, prípadne sa po ceste zastaviť na inom tajchu. Je ich tu naozaj veľa.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.