Príčiny zlého spánku novorodencov, dojčiat, batoliat a detí

Eufóriu rodičov z príchodu bábätka vie negatívne ,,narušiť“ jeho zlý a prerušovaný spánok. Novorodenci, dojčatá, ale aj batoľatá môžu mať problémy so spánkom z rôznych dôvodov. Nedávny výskum MUDr. Šterbovej z Centra pro poruchy spánku u dětí v Prahe nenechal spať ani mňa, a preto ti prinášam prehľad príčin prerušovaného spánku bábätiek, ktoré dáva do pozornosti práve pani doktorka.

Príčiny nočného prebúdzania sa našich najmenších

Okrem môjho článku o potrebe spánku a zásadách správneho spánku detí, kde môžeš nájsť  užitočné fakty o spánku tvojho dieťatka, je dôležité sa zorientovať aj v príčinách zlého a prerušovaného spánku detí. Je ich niekoľko.  Nevystraš sa odborných výrazov, všetko je pekne preložené a vysvetlené. 😉

Prvou príčinou prebúdzania sa býva (veľmi často sa vyskytujúca) kolika. Počul/-la si už o nej?

  1. Koliky dojčiat – medzi 2. týždňom a 4. mesiacom, prejavujú sa nekľudom, dráždivosťou, plačom, prepínaním tela. Príčinou môže byť napr. reflux, intolerancie na potraviny a pod.
  2. Apnoe novorodencov a dojčiat = krátke zástavy dychu v spánku (do 20 sek.), ktoré sú u novorodencov a dojčiat bežné, keďže nemajú zrelé regulačné centrá tela. POZOR však na každú takúto zástavu, aby nedošlo k náhlemu úmrtiu!
  3. Behaviorálna insomnia – nespavosť z naučených asociácií pri uspávaní dieťaťa. V praxi sa prejavuje napr. ako opakované nočné budenia dojčiat a batoliat, kedy nie sú schopné bez rodičov zaspať (príčina – naučené zlozvyky ako nočné kŕmenie/kojenie, húpanie, prítomnosť rodičov, svetlo v miestnosti a pod.; syndróm nočného jedania a odpíjania, kedy dieťa zaspáva s mliekom a pri nočnom prebudení sa ho opäť dožaduje, čo mu vytvorí naučený pocit hladu. ) . Batoľatá a menšie deti môžu naopak odmietať ukladanie na spánok, opakovane odídu z postele a dožadujú sa jedla, rozprávky či pitia.
  4. Nočné strachy a úzkosti – sú bežné a spôsobené väčšinou strachom, u batoliat sú spôsobené napr. separačnou úzkosťou, u dojčiat nečakanými podnetmi, predškoláci sa boja tmy, samoty a pod..
  5. Rytmické pohyby súvisiace so zaspávaním a s mäkkým spánkom (otáčanie hlavy na stranu v polohe na chrbte, zdvíhanie panvy nad podložku, POZOR: môže dochádzať aj k poraneniam!).
  6. NREM parasomnia = epizódy nežiadúceho správania sa v spánku (napr. prebudenia so zmätkom, námesačnosť, nočné desy prejavujúcesa krikom a desom, kedy dieťa buď sedí alebo behá po miestnosti).
  7. Nočné mory – zlé a desivé sny vedú taktiež k prebudeniam detí. Zapríčiniť ich môžu negatívne emócie detí ( napr. po traumatickom zážitku, z TV relácií a filmov a pod.). Objavujú sa skôr nadránom. Rodičia by mali udalosť dieťaťu vysvetliť. Ak sa však sny opakujú a nepomôže ani vysvetlenie, treba vyhľadať odbornú pomoc.
  8. Epilepsia
  9. Somnilokvia = hovorenie zo spánku.
  10. Bruxizmus = trenie, cvakanie zubov v spánku, čo môže viesť k prebudeniam.
  11. Nočná enurézia (nočné pomočovanie) – v prípade, že sa stáva 2x týždenne u dieťaťa staršieho ako 5 rokov.
  12. Syndróm obštrukčnej spánkovej apnoe – prejavuje sa chrápaním, apnoe, veľa prebudení. Počas dňa môže byť dieťa unavené, ospalé, ale malé deti môžu byť aj hyperaktívne. Syndróm sa objavuje v ktoromkoľvek veku (typický pre 2-8 rokov).
  13. Narkolepsia (chorobná spavosť) s/bez kataplexií (svalová strnulosť z náhleho poryvu spôsobeného emóciou)  – prejavuje sa nekvalitným spánkom, ktorý je často prerušovaný.
  14. Syndróm nekľudných nôh = neurologická choroba prejavujúca sa nepríjemnými pocitmi v nohách, tie nemusí vedieť dieťa vysvetliť rodičom, čo sa môže prejaviť problémami so zaspávaním (dlhé zaspávanie, odmietanie zaspávania).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.