Návod na správny výber spacieho vaku

Vedela si, že aj spací vak má parametre, podľa ktorých je potrebné vybrať ten správny? Aké? Čítaj nižšie.

Priznám sa, ani ja som netušila, že spacie vaky pre deti musíš vyberať oveľa dôslednejšie, než podľa ceny, dizajnu a ročného obdobia. Musíš zvážiť oveľa viac parametrov, aby tvoje dieťa spalo ako v bavlnke. Poďme si teda povedať, aké to sú.

Veľkosť spacieho vaku

V prvom rade by si mala prihliadať na veľkosť svojho bábätka a podľa toho vybrať správnu dĺžku a šírku spacieho vaku. Bábätko by nemalo v žiadnom prípade mať vak, ktorý by bol malý a ani príliš veľký. Bábo by doň nemalo vkĺznuť ani v ňom byť veľmi obmedzené. Odmeraj svoje dieťatko a vyber si o niečo väčší vak. Určite to zvládneš.

Teplotný koeficient spacieho vaku

Uvádza sa v jednotke označovanej ako TOG (výhrevnosť).  Jednotka určuje, pri akých teplotách môžeš spací vak používať. Čím je číslo TOG-u vyššie, tým je aj výhrevnosť spacieho vaku vyššia a naopak. V tabuľke nižšie pozri ako máš obliecť bábo do vaku s konkrétnou výhrevnosťou v TOG.

TOG spacieho vaku pre dieťa

Materiál spacieho vaku

Nepochybne, materiál je veľmi dôležitým parametrom. Bábätko by sa malo vo vaku cítiť veľmi príjemne. Prevažovať by mali prírodné a priedušné materiály. Ani ja by som nechcela spať v nepríjemnej ,,syntetike“. Ty?

Spôsob zapínania spacieho vaku

V neposlednom rade zváž, aký spôsob zapínania vaku je ti najpohodlnejší. Vaky majú zipsy alebo gombíky na rôznych častiach: na boku, predných častiach, prieramkoch a pod. Bábätká totiž zaspávajú rôzne. Jedno zaspí samo, druhé musia rodičia uspávať na rukách, iné uspávajú na gauči a pod. Predtým alebo počas zaspávania sa však musí bábo vložiť do vaku. Preto si rozmysli, ako a kedy budeš dieťatko vkladať do vaku a rozhodni sa, aký spôsob zapínania je tej NAJ pre teba.

Po zvážení vyššie uvedených parametrov, určite zvládneš vybrať spací vak bez väčších problémov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.