Správny a kvalitný spánok novorodencov a detí

Kým je dieťa maličké, potreba spánku je veľká. Zavreté očká, blažený pohľad (najmä po pití mliečka), občas jemné mrnkanie. Ideálne. Avšak ako novorodenec ,,starne“, spinká čím ďalej tým menej.  Skracuje sa interval spánkov a predlžuje interval bdenia. A mamy majú po chlebe. Zisti v mojej tabuľke, čo ťa čaká a čo neminie.

Každé dieťatko je  individuálna osobnosť, však od narodenia majú všetky potrebu spánku prevažne rovnakú. Poznám deti, ktoré mali problémy so zaspávaním a  so spánkom, ale aj opačné deti, ktoré zaspávali samé a spali s minimom prebudení. Moja Ema bola prvá možnosť. Hovorím jej ,,spevavé“ 😀 dieťa. ,,Spievala“ pred každým zaspávaním.  Ale ak zaspala, spánok jej trval tak dlho ako podľa hodnôt v tabuľke pre novorodencov. Navyše sa budila na minútu presne. Vedela som teda ľahko odhadnúť, ako dlho budem ,,relaxovať“ (hahaha…však to s-/poznáte).  Aby si netápala v nevedomosti, pozri sa na tabuľku nižšie. Zistíš, ako vyzerá spánok dieťaťa v rôznych vekových úsekoch od narodenia. Tabuľka ukazuje priemerné hodnoty počtu hodín spánku detí.

Koľko hodín spánku potrebuje dieťa?

Predtým, než preštuduješ tabuľku, mal/-a by si vedieť, že:

  • novorodenec nerozlišuje deň a noc, budí sa po kratších intervaloch počas celého dňa
  • deň a noc začína rozlišovať cca. od 8 týždňa života (je to individuálne)
  • medzi 12. – 16. týždňom od termínu pôrodu sa vyvíja režim denných spánkov, pričom v cca. 4.mesiaci  sa ustaľuje = vhodný vek na učenie na spánkový režim
  • ako prvý z denných spánkov sa vyvíja ranný spánok
  • človek má spánok usporiadaný do cyklov ľahšieho a hlbšieho spánku (NREM a REM cykle)
  • u novorodenca trvá jeden cyklus 50-60 min.  (u dospelého 90-110 min.), preto môžeš mať niekedy pocit, že si ešte len zaspala a už sa dieťa zobudilo 😉
  • neupadni do frustrácie, ak ti dieťa po 6. mesiaci neprespí celú noc (zvládne to iba 16% detí, ostatné sa môžu budiť v priemere 3 krát a viac za noc, je to individuálne, o čom hovorí americký prieskum prof. Lois S. Sadler na vzorke 600 opýtaných)
  • odporúčam nenechávať dieťa v postieľke vyplakať, ak sa mu nedarí zaspať (vyplakanie = stresová situácia pre dieťa, teda neprispieva jeho zdraviu a spánku)
  • veľké pokroky v motorickom (pohybovom) vývoji, separačná úzkosť do 1. roku života môžu prechodne negatívne ovplyvniť spánok, do 3. roku je to akýkoľvek stres počas vývoja dieťaťa (stres napr. z rozvoja predstavivosti dieťaťa, ktorú nedokáže komunikovať slovami a iný stres). Príčin prebúdzania sa dojčiat a batoliat je viac, prečítaj si o konkrétnych príčinách zlého spánku detí v  ďalšom článku.
Počet hodín spánku dieťaťa od narodenia

Poznámka na okraj: Podľa MUDr. Štěrbovej stačí novorodencovi od 10 – 19 hodín spánku za 24 hodín.

Správne zásady dobrého spánku dieťaťa

Aby si nič nepodcenila a dieťatko spalo čo najlepšie, drž sa týchto zásad dobrého spánku detí:

  • plné bruško (min. 1 – 1,5 hod pred spánkom)
  • vyvetraná miestnosť, v ktorej spí (aj počas noci treba na chvíľku vyvetrať, čerstvý vzduch veľmi pomáha)
  • ukladať unavené dieťa (sleduj znaky ako sklený pohľad, trie si očká, útlm pohybov, hraničný prejav únavy je zývanie), Pozor! neprešvihnite únavu, lebo dieťa chytí tzv. ,,druhý dych“ a bude obrovský problém so zaspávaním
  • kvalitný detský matrac
  • naučiť dieťa na pravidelný večerný rituál (napr. kúpeľ – jedenie –  čítanie knižky – spánok)
  • ukladať dieťa na nočný spánok v rovnakú hodinu každý deň

 

Za odborné informácie v článku som vďačná MUDr. Kataline Štěrbovej  (článok: Abnormální události v noci u dětí.  Centrum pro poruchy spánku u dětí, Klinika dětské neurologie 2. LF UK a FN Motol, Praha) a americkému prieskumu prof. Lois S. Sadler.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.