Problém so zaspávaním bábätka? Môžu za to aj zlozvyky

Ak aj tvoje dieťatko má viac ako 6 mesiacov a nevie zaspať samé, je pravdepodobné, že zaspávanie je sprevádzané konkrétnym zlozvykom, ktoré mu bráni k ,,samozaspatiu“. Existujú 4 najčastejšie nevhodné spôsoby alebo zlozvyky pri zaspávaní. Nájdete sa v nich aj vy?

Ako píše Dr. Kast-Zahn a Dr. Morgenroth vo svojej knižke Každé dieťa sa vie naučiť spať, zaspanie ako také je prirodzená vrodená schopnosť. Ovládajú ju totiž už dojčatá (od 6 mesiacov veku to vedia samostatne). Teda ak im to rodičia vedia umožniť. 😉  Treba tiež pochopiť, že žiadne dojča/dieťa neprespí celú noc bez prebudenia. Presne tak ako aj ty. Nočné prebúdzanie detí a dospelých je úplne normálne. Spánok je totiž zložený z fáz a práve na konci fázy snívania sa vieme ľahko prebudiť (viac o spánku detí od narodenia v tomto článku). Ak je všetko v poriadku, dieťa i dospelý človek opäť ľahko zaspí. Bez toho, aby sa úplne zobudil. Veď aj ty sa občas prehodíš na druhú stranu postele, povieš vtedy nesúvislú vetu, zamrnčíš alebo si stiahneš paplón, pretože ti je teplo. Dieťatko môže urobiť to isté. Vtedy kontroluje, či je všetko tak, ako keď zaspávalo. Ak áno, zaspí. Ak nie, začne protestovať a chce všetko uviesť do pôvodného stavu. A práve tu sa začnú prejavovať zlozvyky pri zaspávaní.

4 zlozvyky pri zaspávaní detí

Zapamätaj si tri dôležité veci:

  1. Dieťatko patrí do svojej postieľky.
  2. Dieťa napr. po ľahkom nočnom prebudení kontroluje, či je všetko okolo neho tak, ako keď zaspávalo.
  3. Od 6 mesiacov je schopné vedieť samé zaspať (bez tvojej pomoci).

Ak si vyššie spomenuté vety zapamätáš, vyhneš sa nepríjemnostiam a zlozvykom pri jeho zaspávaní. Napríklad týmto:

  • Ak si naučíš dieťatko, aby zaspávalo s tebou v manželskej posteli, automaticky sa po ľahkom prebudení bude po tebe ,,zháňať“. Ak ťa v posteli nenájde, môže napr. spustiť plač a krik. Veľmi nepríjemné, keďže ho budeš musieť opätovne z postieľky vytiahnuť a utíšiť rovnakým spôsobom. Potrebuješ to zažiť niekoľkokrát za noc? Asi nemusím hádať odpoveď…
  • Ďalším zlozvykom je zaspávanie s cumľom. Ak ho chceš odnaučiť od cumľania, nebude to vraj zdĺhavý proces. Dr. Kast-Zahn a Dr. Morgenroth tvrdia, že dieťa na neho vie po 3 dňoch zabudnúť a naučí sa zaspať bez cumľa.
  • Veľa rodičov, nielen v mojom okolí, má problém s tým, že dieťatko si zvyklo zaspávať v ich náručí. Tí ho dokonca, nosia, hojdajú, natriasajú na fit lopte a podobne.  Stane sa z toho urputný boj o spánok. Niekedy sa to vymkne spod kontroly a dieťa to vyžaduje aj 6x za noc. Prípadne ho takto uspávajú aj hodinu. Keď je dieťa ťažšie, je to o to väčšia záťaž pre rodiča a ohrozuje mu to zdravie. Vyvaruj sa tomu, nepomôžeš sebe ani bábätku.
  • Dojčiace matky si zasa vedia naučiť dieťa zaspávať cez noc ,,na prsníku“, prípadne s fľaškou. Ak už dieťatko nie je odkázané na mliečko/umelú formulu a má zavedenú normálnu stravu po celý deň, ide iba o zvyk mať v noci hlad alebo smäd. Skús postupne nočné pitie obmedzovať, až ho úplne vylúčiš. Ja som takto postupovala aj pri mojej dcérku, bol to síce boj na dlhú trať, ale postupne aj sama usúdila, že ho k zaspatiu nepotrebuje.
  • Samozrejme veci sa vedia aj skomplikovať a tak sa ti môže stať, že sa skombinujú vyššie spomenuté zlozvyky (hojdanie a pitie bábätka počas zaspávania; spoločné ležanie v posteli a spievanie bábätku; držanie bábätka v náručí a chodenie po miestnosti a pod.). Netreba však hádzať flintu do žita. Všetko sa dá odnaučiť. Jemne, postupne, s vytrvalosťou. Dieťatko si to dokáže uvedomiť aj samé. Len treba vytrvať.

Priznám sa, naša Ema nevedela zaspať sama od narodenia. Väčšinou bola kŕmená fľaškou. Zvykla sa s ňou ukľudniť aj pri spánku. Chyba. Vydržalo jej to do 1,5 roka, kedy sme postupne fľašku odstránili z jej ,,nočného života“. Medzitým však veľmi rada zaspávala pri hojdaní sa, po 1 roku zasa zaspávala v manželskej posteli. To už ma prestalo baviť a vytrvalo som začala pracovať na zaspávaní v jej postieľke. A postupne sa to začalo zlepšovať. Život sa razom zjednodušil. Vedela som, že sa to dokáže naučiť aj sama…

TIP: Za nočným budením sa nemusia byť len zlozvyky pri zaspávaní. O príčinách nočného budenia sa bábätiek som písala veľa zaujímavostí aj TU.

                                                                                                         Čítaj viac článkov z kategórie TU.

 

Zdroj: Dr. A. Kast-Zahn a Dr. H. Morgenroth: Každé dieťa sa vie naučiť spať

Foto: Pixabay

2 komentáre

  1. Dobry den, pusete tu ze dieta do 3 dni zabudne na cumel a ako je to s prstom. Pri zaspavani ficime na nom inak nezaspime a pri kazdom prebudeni je v ustach vietw mi poradit? Mame 9 mesiacov. Do 4 mesiaca ukazkovo sama zaspavala uplne genialne dieta a po 4 mes horornatale palec v ustachh a to nehovorimnze sme kazdu hodinu hore niekedy aj skor ale vyberiem palec a dam prsnik nastastie zaspime….dakujem

    1. Author

      Pozdravujem Nikola, v prvom rade (a po mojej skusenosti a i z rozhovorov s inymi maminkami) je zjavne, ze kazde dieta prechadza urcitymi fazami vyvoja, kedy sa to prejavi zmenou jeho spravania. Je to normalne. Avsak palec v ustach je trosku problem najma z hladiska vyvoja ustnej dutiny. Napadla mi jedna pricina palca v puse – teda ak dojcite. Moze to byt napr. prejav znizenej tvorby mlieka a jeho hladu a preto sa dieta uchyli k pouzivaniu palca namiesto prsnika, aby sa upokojilo. Vtedy treba velmi citlivo vratit dieta na prsnik a zvisit tvorbu mlieka. Nedavat cumel. Prioadne si ho pri zaspavani nechat pri sebe a pod. Treba mysliet aj ba to, ci ho nebolia prerezavajuce sa zuby a takto sa moze upokojovat. Druha vec je, ze takto male deti ustami poznavaju svoje okolie, preto aj spoznavanie prstov moze byt prejavom tejto poznavacej fazy (udava sa, ze to mozu robit az do 1,5 roka). Treba vylucit vsetky moznosti, preco sa takto dieta upokojuje a nasledne ak nic nepomoze, kontultovat s pediatrom 😉 . Pekny vecer este 🙂 .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.