nárok na voľno tehotenstvo zamestnanec emamamamu

Tehotenstvo a nárok na návštevu lekára od zamestnávateľa

V tehotenstve budeš musieť absolvovať pravidelné mesačné prehliadky v gynekologickej ambulancii (do nástupu na materskú dovolenku). V článku sa oboznámiš s tým, na čo máš podľa Zákonníka práce nárok zo strany zamestnávateľa, ak sa chystáš k lekárovi.

Ak sa chystáš k lekárovi ako tehotná zamestnankyňa, poteším ťa. Zamestnávateľ je ti povinný poskytnúť pracovné voľno z dôvodu vyšetrenia alebo ošetrenia v zdravotníckom zariadení na nevyhnutne potrebný čas. Musí však ísť o preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom a ak toto vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Navyše, máš podľa Zákonníka práce počas tejto lekárskej prehliadky nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy (podľa Zákonníka práce, § 141 Dôležité osobné prekážky v práci, ods. 2).

V praxi to znamená, že ak sa vyberieš ako tehotná napr. na pravidelnú prehliadku u gynekológa, oznámiš to vopred zamestnávateľovi, ten je povinný ti poskytnúť pracovné voľno na toľko hodín z dňa, koľko si toto vyšetrenie vyžaduje a pritom ti ,,pracovný čas mimo práce“ ešte aj zaplatí. 😉

PS: Vedela si tiež, že ak sa ti narodí vytúžené dieťatko, má tvoja pracujúca polovička (v pracovnom pomere) nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy? Toto voľno sa poskytuje iba na nevyhnutne potrebný čas na prevoz matky dieťaťa do zdravotníckeho zariadenia a späť. Ak sa ti teda objavia kontrakcie a začne pôrod, zavoláš partnerovi/manželovi, ktorému musí zamestnávateľ poskytnúť pracovné voľno, aby ťa previezol do nemocnice ako tehotnú a samozrejme ho musí uvoľniť aj pri tvojom prevoze späť z nemocnice už s vašim bábätkom. 🙂

Čítaj viac článkov z kategórie TU.

PS: Páčil sa ti článok? Potom ďakujem za jeho zdieľanie, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

 

Zdroj: Zákonník práce SR

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.