veľká javorina_emamamamu_výlet s deťmi

Tip na výlet: Rozhľadňa na Veľkej Javorine a mini FARMA (pohraničie s ČR)

Veľká Javorina je pohorie na pohraničí s Českom, kúsok od Nového Mesta nad Váhom. Ponúka úžasné možnosti na ľahkú turistiku (aj s kočíkom) – neďalekú rozhľadňu a vysielač. Po ceste z ,,Javoriny“ nadol sa zasa môžeš zastaviť na miniFARME s mini zvieratkami. Proste, krásne miesto, úžasné prostredie, kde sa deti môžu bezprostredne stretnúť so zvieratkami.

Základné fakty

Kde sa nachádza: vrch Veľká Javorina v blízkosti Nového Mesta nad Váhom a Starej Turej (GPS: 48°51’23.8″N 17°40’52.6″E), západné Slovensko (pohraničie s ČR)

Dostupnosť: najlepšie autom na miestne parkovisko vedľa chaty

Náročnosť: ľahká – stredne ťažká prechádzka

Možnosť parkovania: menšie parkovisko pri východiskovom bode na skaly, spoplatnené

Občerstvenie/strava/ubytovanie: občerstvenie možné v miestnej chate

Iné možnosti: prechádzka k starej rozhľadni po hrebeni pohoria, k vysielaču po krásnych lúkach; na lúkach možnosť púšťať šarkany; po ceste z vrchu návšteva miniFARMY

Vhodnosť pre kočíky: klasické aj športové kočíky, výborný je aj bicykel

Detský kútik: v  Holubyho chate

Holubyho chata a rozhľadňa Javorina

Holubyho chata

Ak si chceš vyjsť do prírody, skús zájsť na Veľkú Javorinu. Čakajú ťa krásne výhľady s ľahučkou turistikou. V zime aj lyžovačka.

Autom sa dostaneš až na parkovisko nachádzajúce sa na vrchu pohoria na slovenskej strane. Parkovanie je zadarmo a hneď vedľa Holubyho chaty.  Chata je otvorená verejnosti, je možnosť sa tu najesť (vo vnútri i na terase). Okolie chaty je zaujímavé nielen pre dospelých, ale aj pre deti – uvidia rôzne výtvory z dreva, výhľad na okolie, rozhľadňu a iné.

Keďže pohorím Veľká Javorina vedie štátna hranica, nezabudni deťom vziať pas.  Pri chate je smerová turistická značka, takže cestu na rozhľadňu (cca. 1 km) i vysielač nájdeš rýchlo. Na rozhľadňu vedie lesná cesta hneď od chaty (foto), veľmi príjemný povrch, ktorý bez problémov zvládnu aj kočíky.

Holubyho chata a okolie
Holubyho chata
Cesta od Holubyho chaty k rozhľadni

 

 

 

 

 

 

 

Na rozhľadňu (foto) sa dostaneš zhruba po pol hodinke chôdze po hrebeni pohoria. Umiestnenie a okolie rozhľadne pripomína areál starého vojenského objektu. Nájdeš tam schátraný dom i  prístrešok. Aj podľa výzoru rozhľadne uvidíš, že sa na nej podpísal zub času. Vyjsť sa na ňu však dá. Avšak len na vlastné riziko, nič pre deti.

Rozhľadňa
Rozhľadňa a okolie

Vysielač Veľká Javorina, jeho okolie a ďalšie atrakcie

Ak sa vrátiš späť k chate, môžeš zájsť pozrieť vysielač. Týči sa bezprostredne nad chatou.

Vysielač na Veľkej Javorine s deťmi

Vedú k nemu dve cesty – z prava i z ľava chaty. Z prava od parkoviska je cesta asfaltová, z ľava vedie cez lúku. Väčšiu charizmu mala cesta cez lúku (do mierneho kopca). Naskytne sa ti úžasný výhľad na českú stranu (foto).  Vedela si, že aj keď je vrch Veľká Javorina na slovenskej strane, časť pohoria je najstaršou prírodnou rezerváciou v Čechách? Nachádza sa tam prales, kde rastú dokonca aj orchidee!

Lúčna cesta k vysielaču nad chatou
Vysielač, Javorina

V okolí vysielača vedú cestičky po lúkach, veľmi príjemný povrch, kde si s ľahkosťou vedia pochodiť aj maličké deti.  Ako na každom kopci, je tam trošku veterno, tak si treba vziať teplejšie oblečenie. Veľmi vhodné počasie napríklad na púšťanie šarkana 😉 .

MiniFARMA pre deti ako stvorená

Po ceste z vrchu, budete po pár kilometroch po pravici prechádzať okolo miniFARMY v obci Lubina. Treba dávať pozor, aby ste ju neprešli. Pred ňou je veľké parkovisko (parkovanie zdarma).  Jej prednosťou je možnosť chytať mini zvieratká (ovce, kozy, sliepky, ale aj kone, prasiatka a pod.), ktoré sú buď voľne pustené, alebo v ohrade.

Minifarma v Lubine
Minifarma v Lubine
minifarma lubina
Rôzne atrakcie na Minifarme v Lubine

My sme mali dokonca sprievodcu, ktorý nám porozprával rôzne zaujímavosti o zvieratkách, ktoré tu chovajú. Na farme sa nachádza aj stánok s občerstvením, či predaj iných produktov. Celý areál je drevený, veľmi pekne a vkusne zariadený pre detičky. Nachádzajú sa tu húpačky, hračky, rôzne farmárske ,,vychytávky“ (umelý traktor, na ktorom si môžu deti zajazdiť a iné). Vstup do farmy je spoplatnený.

Uvidíš, že všetci budú s výletom spokojní. Už len skočiť do auta a vyraziť!

Objav aj ďalšie tipy na výlety z okolia Nového Mesta nad V. od iných maminiek a mňa.

Ďalšie obrázky z okolia:

Okolie vysielača
Okolie vysielača a výhľad na Čechy

                                                                                                                                      Čítať viac článkov z kategórie TU.

 

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.