Iné zdroje materského mlieka

Počula i čítala som veľa príbehov žien, ktoré nemohli dojčiť svoje dieťatko. Z rôznych dôvodov – nemali (resp. nemali ho dostatok) materské mliečko, mali absolvovať operáciu, adoptovali si dieťatko, dieťatko bolo ťažko choré a podobne. Ani mne sa dlho nedalo dojčiť. Avšak ja som mojej malej výhody materského mlieka nechcela hneď odoprieť. Tak som pátrala a našla spôsoby, ako by som jej ho mohla dopriať i naďalej (aj keď nie moje).

Materské mliečko, odkiaľ ho možno získať?

Materské mlieko je naozaj jedinečné a magické. O jeho unikátnosti som písala v tomto článku. Ak si skúsila všetky možnosti na rozbeh svojho mliečka, kontaktovala si aj laktačnú poradkyňu, prípadne ak máš iný dôvod, prečo nemôžeš dojčiť, tak vedz, že sú dve skvelé možnosti ako materské mliečko získať:

  1. Mliečko dostaneš priamo od inej mamičky = darkyne materského mlieka 
  2. Z laktárií = ,,baniek materského mlieka“ – materské mlieko je vedené ako liek a môžeš ho dostať na predpis za účelom dojčenia svojho dieťatka!

V každom prípade sa skús najskôr poradiť s detským lekárom tvojho novorodenca – akú možnosť ti najviac odporúča. Mne pediatrička odporučila práve prvú. Tú som i využila a úspešne zaviedla do praxe. Neľutujem.

Iná dojčiaca mamička ako záchrana

Skús sa najskôr poohliadnuť vo svojom okolí (v prípade problémov už v pôrodnici, skús požiadať inú mamičku o výpomoc s tvojim bábätkom). Nepoznáš zdravú mamičku s nadbytkom mliečka, ktorá by ti ho mohla dať/ darovať? V rodine, medzi kamarátkami, ich kamarátkami a podobne?

Pozor však na jednu vec. Naša detská lekárka ma upozornila, že mliečko by nemalo byť od mamičky, ktorého dieťa je staršie o viac ako 1-2 mesiace od toho tvojho. V každom veku/mesiaci sa totiž zloženie materského mliečka prispôsobuje potrebám bábätka. Preto by malo byť od dojčiacej mamičky s približne rovnako starým dieťatkom.

Ja som si tiež overila, či bola naša darkyňa zdravá. Inak by som do toho neišla. Do dnes neľutujem.

Možnosť druhá – laktáriá

Laktáriá sú vlastne banky materského mlieka, kde iné zdravé a pravidelne testované dojčiace mamičky dobrovoľne odovzdávajú svoje materské mliečko. Mliečko je tu testované, uskladnené a následne použité za účelom dojčenia iného (zväčša chorého či nedonoseného) bábätka. Prvá banka bola založená vo Viedni už v r. 1909! U nás začala prvá banka materského mlieka fungovať v roku 1932, ako inak v Bratislave.

Keďže je materské mliečko vedené ako liek, musíš mať jeho vydanie predpísané lekárom. Potrebuješ teda lekársky predpis. Samozrejme, mliečko nebude zadarmo. Kedysi sa predávalo aj samo-platcom, avšak v súčasnosti je ho skôr nedostatok.

Ak chceš vyskúšať získať mliečko z laktária, poraď sa vopred s lekárom a prípadne zavolaj do laktária a prever si situáciu a množstvo uskladneného mliečka. Zoznam laktárií ti prikladám nižšie:

Zoznam laktárií/ baniek materského mlieka na Slovensku:

BRATISLAVA
DK DFNsP – MUDr. Katarína Vicianová (metodicky vedúci lekár – pediater, neonatológ, 1.DK DFNsP), Mgr. Daniela Tančáková (vedúca sestra); tel. č.02/59371235, e-mail tancakova@dfnsp.sk

BANSKÁ BYSTRICA
FNsP F. D. Roosvelta – tel. 048/441 2350, 048/441 2749, 0915 831 543, e-mail: jstykova@nspbb.sk

NOVÉ ZÁMKY
FNsP Nové Zámky – tel. č. 035/691 2868; neonatal@nspnz.sk

POPRAD
Nemocnica Poprad, a. s. – Mgr. Ingrid Ficová, ingrid.ficova@nemocnicapp.sk, 052/7125 412, novorodenecké oddelenie 052/7125 387

SPIŠSKÁ NOVÁ VES
Nemocnica Spiššská Nová Ves – tel. č. 055/327 7777 (všeobecná infolinka); info@svetzdravia.com

PREŠOV
FNsP Prešov – tel. č. 051/7011154

HUMENNÉ
Nemocnica Humenné – tel. č. 057/7706277; maria.vasilova@svetzdravia.com

 

                                                                                                           Čítaj viac článkov z kategórie TU.

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.