Máš veľa materského mlieka? Daruj ho alebo predaj

Ak nevieš, čo s prebytkom svojho materského mliečka, ponúkajú sa ti dve alternatívne možnosti. Môžeš ho darovať alebo ho predať do laktária.

Materskému mlieku sa hovorí aj ,,biela krv“. Je totiž pre človeka vzácne ako krv. Najmä (predčasne narodeným) novorodencom pomáha po imunologickej aj výživovej stránke. Keby som ja mala mliečka habadej, veľmi rada by som pomohla iným mamám a novorodeniatkam. Avšak, bola som opačným prípadom. Mlieka málo a keď som ním chcela kŕmiť moju dcérku dlhšie, musela som sa poohliadnuť po darkyni. Som zato nesmierne vďačná. Najmä teraz, keď je materského mliečka z iných zdrojov ťažké získať. Preto, ak ti nič nestojí v ceste, neváhaj a daruj mliečko ďalej. Zdarma alebo za symbolickú odmenu.

Darovanie materského mlieka inej maminke

Ak poznáš mamičku, ktorá také šťastie ako ty nemala, teda nedokáže pokryť potreby svojho bábätka materským mliekom, môžeš urobiť dobrý skutok a mliečko jej darovať. Mala by si byť však zdravá. Ak nie si tejto možnosti naklonená alebo nie si si istá, či si zdravotne úplne ok, skús darovať mliečko do laktária – banky materského mlieka. Na Slovensku ich je celkom 7. Ich zoznam nájdeš v tomto článku na jeho konci.

,,Daruj“ mlieko do laktária, získaš výhody

Druhou možnosťou je banka materského mlieka, kde mlieko radi prijmú. Používajú ho zväčša pre choré alebo nedonosené detičky. Ak zvýši, predávajú ho aj ostatným mamičkám (a detičkám), ktoré ho taktiež využijú.

Ako,,darkyňa“ mliečka do laktária, získaš pre seba niekoľko výhod:

  • za každý liter materského mlieka dostaneš peniažky (symbolická suma, cca. 7 eur)
  • urobia ti zdarma zdravotné testy
  • prídu si po tvoje mliečko z nemocnice až k tebe domov (nemusíš nikde chodiť, príde sanitka)
  • poskytnú ti zdarma zberné nádoby na uskladnenie
  • uskladnia mliečko za teba

Ako bonus získaš úžasný pocit, že pomôžeš zlepšiť zdravie a príp. i zachrániš život iným novorodeniatkam.

Kto môže byť darkyňou?

Je niekoľko kritérií, ktoré musíš spĺňať ako darkyňa (podľa FN s poliklinikou J. A. Reimana Prešov):

  • zdravá žena, ktorá nemá vlastné dieťa staršie ako 6 mesiacov,
  • nemá alergické ochorenie,
  • nemá žiadne chronické či systémové ochorenie,
  • neužíva dlhodobo žiadne lieky, ani homeopatiká,
  • nemá žiadne infekčné ochorenie (ani matka ani dieťa),
  • nesmie fajčiť a piť alkoholické nápoje,
  • nesmie užívať omamné látky,
  • neprekonala infekčnú žltačku typu B a C,
  • nedostala za posledných 12 mesiacov transfúziu krvi,
  • nebola liečená pred rokom 1985 ľudským rastovým hormónom,
  • má správnu životosprávu,
  • nesmie viesť promiskuitný život.

Darkyňa musí mať vlastnú chladničku s výparníkom alebo mrazničku. Nesmie odovzdávať mlieko počas akútnej infekcie, ani počas liečby antibiotikami. Od ukončenia liečby antibiotikami, môže mlieko odovzdávať kvôli infekcii až po 2 týždňoch. Od ukončenia liečby antibiotikami, kvôli miestnej infekcii prsníka, môže mlieko odovzdávať po 48. hodinách. Preplatenie ženského mlieka darkyni je vedený ako príspevok na stravu dojčiacej matke podľa odporučenia uvedeného vo Vestníku MZ SR zo dňa 1. mája 2004, ročník 52, čiastka 21-27, str. 202-206. V čase poskytovania ženského mlieka nie je darkyňa, ani jej dieťa, hospitalizovaná v zdravotníckom zariadení.

Ako mliečko odstrekovať pre potrebu laktária?

Ruky si umyješ mydlom a vodou a aj prsníky opláchneš vodou. Pri každom odstrekovaní prvých 5 ml mlieka vyleješ, aby nedošlo k bakteriálnej kontaminácii. Uprednostni ručné odsávanie pred odsávačkou. Odstrekuješ priamo do sterilnej fľaše z banky, ktorú naplníš do výšky 3 cm od povrchu fľaše.

Po odstreknutí menšieho množstva mlieka dáš fľašu do mrazničky a doplníš ju pri ďalšom odstrekovaní. Odstreknuté mlieko uskladníš v mrazničke v samostatnom priestore oddelene od ostatných potravín.

                                                                                                     Čítaj viac článkov z kategórie TU.

Zdroj: http://www.fnsppresov.sk/pacientom/0611/

Foto: Pixabay

2 komentáre

  1. Dobrý deň. Mala by som záujem darovať materské mlieko.

    1. Author

      Dobry den Dominika, samozrejme je to mozne. Treba, aby ste kontaktovali jednu z baniek MM zo zoznamu. Oni Vas uz informuju. Dakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.