sitno_vylet

S deťmi na Sitno: rozhľadňa, hrad i výhľad

S kočíkom či bez neho, s deťmi sa dá vyjsť na Sitno rôznymi cestami. V článku ti opíšem možnosti, kadiaľ si dopriať túru v štýle ,,makačky“ alebo ľahšiu verziu po asfaltke. Odvďačí sa ti krásny výhľad na vrchole.

Základné fakty o Sitne

Kde sa nachádza:  Štiavnické vrchy, neďaleko Banskej Štiavnice, presná poloha na mape TU, GPS: 48°24′11″S 18°52′38″V

Dostupnosť: autom

Náročnosť:  stredne ťažká

Možnosť parkovania:  veľké parkovisko pod Sitnom pri Počúvadlianskom jazere (spoplatnené); nespoplatnené je na jeho úpätí z opačnej strany (viac info v článku)

Občerstvenie/strava/ubytovanie: bufet na vrchole Sitna; reštaurácie pri Počúvadlianskom jazere

Iné možnosti:  kúpanie či prechádzka okolo Počúvadlianskeho jazera; návšteva Banskej Štiavnice a štiavnických baní; prehliadka kaštiela Svätý Anton (vhodné aj pre kočíky)

Vhodnosť pre kočíky: áno, ale iba po prístupovej asfaltovej ceste; od jazera iba s nosičom (dosť strmý terén)

Detský kútik: nie

Ako na Sitno s malými i väčšími deťmi?

Na Sitno sa s deťmi dostaneš napr. týmito cestami:

  1. Náročnejšou trasou od Počúvadlianskeho jazera, vhodnou skôr pre deti v nosičoch (my sme vyšli so 4-mesačnou v látkovom nosiči, ale bola to makačka), väčšie deti to zvládnu i samé. Po zaparkovaní na platenom parkovisku pri jazere, nájdeš zelenú turistickú značku nad parkoviskom, ktorá ťa po strmom stúpaní dovedie až na Tatársku lúčku. Odtiaľ môžeš zvoliť modrú značku až na Sitno alebo môžeš ísť po náučnom chodníku šikmou zelenou. Na vrchol to trvá 2-3 hodinky s deťmi, podľa tempa. Sám dospelý to dá aj za hodinku. Po ceste je možnosť obzrieť si ruiny hradu Sitno. Na vrchole je bufet v drevenej rozhľadni, v ktorej je i múzeum. Rozhľadňa je pritom 2. najstaršia v SR 🙂 .
  2. Menej náročnou trasou, od obce Svätý Anton asfaltovou cestou na úpätie Sitna. Daj si pozor, odbočka na vedľajšiu cestu k Sitnu je dosť nevýrazná a z hlavnej cesty ju ľahko prehliadneš. Odtiaľ sa dá poľahky aj s kočíkom vystúpať až na vrchol. Miestami je náročné, do väčšieho stúpania tlačiť kočík. My sme sa striedali v tlačení, tiež som sem tam 4-mesačné dieťa niesla v látkovom nosiči na bruchu. Väčšie deti 3+ to zvládnu aj po svojich. Popri asfaltke je i možnosť si oddýchnuť v turistických posedeniach. Cesta na vrchol od úpätie trvá dospelému cca 1 – 1,5 hod. V prípade, ak ide s väčšími deťmi, pridajte ešte hodinku. Dá sa ísť aj dlhšiu menej strmšou trasu z obce Ilja, kde po zelenej trase vyjdete až na Sitno. Túto trasu si môžeš spestriť návštevou Antonského kaštieľa, ktorá stojí za to.

Trasy sú tiež popísané na informačných tabuliach v obci Ilija a pri Počúvadlianskom jazere.

Viac o Sitne a Počúvadlianskom jazere s deťmi som spísala aj v tomto linku. Výlet si môžeš urobiť aj do neďalekej Banskej Štiavnice a okolia. Ak by si chcela zájsť ďalej, vyber si napr. jeden z mojich odporúčaných výletov v okolí Banskej Bystrice. Ak cestuješ po diaľnici R1, nezabudnite sa zastaviť v kontaktnej ZOO s množstvom zábavných detských prvkov Zveropark, deti budú nadšené.


PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.