Tip na výlet: Jánošíkova Terchová, Belianske skaly a zázrivské zvieratá s deťmi

Malá Fatra ponúka okrem Jánošíkových dier aj iné zaujímavé zákutia a obce, kde si s deťmi prídeš na svoje. Terchová a jej okolie určite patrí k miestam, ktoré nemôžeš s deťmi obísť.

Základné fakty

Kde sa nachádza: obce Terchová a Zázrivá sa nachádzajú v pohorí Malá Fatra (pri Žiline), severné Slovensko  (GPS: 49°15′20″S 19°02′00″V)

Dostupnosť: najlepšie autom; zo Žiliny aj autobusom

Náročnosť: ľahká turistika

Možnosť parkovania: v dedinách, zdarma

Občerstvenie/strava/ubytovanie: množstvo reštaurácií i možností ubytovania najmä v Terchovej

Iné možnosti: terchovská rozhľadňa, socha Jánošíka v Terchovej, turistika vo Vrátnej doline – premáva tu aj lanovka (v zime lyžovanie alebo bežkovanie), Belské skaly, Záchranná stanica zvierat v Zázrivej a náučný chodník, Bačov salaš so zvieratkami

Vhodnosť pre kočíky: pre všetky kočíky

Detský kútik: najmä v reštauračných zariadeniach

Terchová s deťmi

Terchová je prvé miesto, kde by si sa mala zastaviť. Ponúka niekoľko možností a aktivít. Určite nezabudni vyjsť kopec, na ktorom hrdo stojí Jánošík. Deti sa prebehnú, pohyb im určite neuškodí, navyše budú ocenené krásnym výhľadom na celú Terchovú a priľahlé kopce. Socha Jánošíka sa nachádza v prostriedku obce.  Neminieš ho.

Iný úžasný výhľad sa ti naskytne na trošku vyššom kopci, kde sa týči terchovská rozhľadňa. Zaparkovať sa dá v obci pod kopcom za hasičskou stanicou. Odtiaľ sa pustíš po ceste nahor, pričom počas stúpania sa budeš môcť na informačných tabuliach oboznámiť s prírodou v okolí Terchovej.  Na vrchole kopca môžeš pokračovať ešte vyššie  – po schodoch rozhľadne na jej samý vrch. Je pevná, kovová, o deti sa nebudeš musieť báť. Po ňou si môžeš sadnúť, nachádzajú sa tam drevené i kovové lavičky. Okolie rozhľadne taktiež stojí za prechádzku. Priľahlé kopce s lúkami lákajú k preskúmaniu, v slnečnom počasí sú vhodné na piknik či iné posedenie.

Rozhľadňa Terchová

 

okolie rozhľadne, Terchová

Ak budeš v Terchovej, určite nezabudni nazrieť do Vrátnej doliny (3 km z  Terchovej), kde sa ponúka skvelá turistika s deťmi nielen v doline, ale i hore na kopcoch, kam vedie lanovka. Tri najznámejšie lokality na turistiku sú Chleb, Paseky, Poludňový Grúň.  Spomínaná lanovka ťa vyvezie až na Chleb s krásnym výhľadom, kde môžeš absolvovať hrebeňovú túru. Ceny lístkov sa pohybujú podľa sezóny a veku kupujúceho. Parkovisko je hneď pod stanicou lanovky. Vo Vrátnej doline je množstvo zariadení ponúkajúcich občerstvenie i ubytovanie.

Ak by si hľadala aj iné zákutia a adrenalínové zážitky určite neobíď Jánošíkove diery.

Kràsne drevené mosty z r. 2022 sú napr. v obci Belá. Spájajú obec so Žilinou prostredníctvom cyklotrasy. Dostupné sú aj pešo, stačí pristaviť pri jednom.

Dreveny most Terchova Bela
V Belej sa nachádza aj turistická atrakcia, píšem o nej nižšie.

Obec Belá a jej skaly

Belá sa nachádza pred Terchovou. Zhruba v polovici obce je odbočka smerom ku kopcom Malej Fatry. Prejdeš úzkou dlhou ulicou na koniec, kde zaparkuj na odstavnej ploche.  Bezprostredne po zaparkovaní sa vydáš popri Belianskemu potoku až prídeš k lávke. Tu nájdeš žltú turistickú značku smerujúcu k skalám.

Belianske alebo Belské skaly, ako sa im vraví, sú dlho obľúbené u horolezcov, ostatným boli oficiálne sprístupnené až v r. 2015. Tvoria ich tri skaly s prevýšením cca 180 m. S deťmi sa odporúča ísť iba na prvé dve, keďže posledná je veľmi strmá a šmykľavá. Musíš sa držať reťazí a stúpať pomocou stúpačiek. Na prvú sa dostaneš zo zadnej strany od lesa po chodníčku. Ak prejdeš napokon až na najvyššiu skalu, objavíš kruhový výhľad na Žilinskú kotlinu a okolité hory. Určite s deťmi treba voliť turistiku za suchého počasia, nezabudnúť na turistickú uzavretú obuv.

Zázrivá a zvieratá

Zázrivá je obec, na ktorú narazíš až za Terchovou. S deťmi sa určite zastav na Bačovom salaši s mini ZOO kúsok pred Zázrivou, ktorý zbadáš vyššie na kopci po pravej strane hlavnej cesty. Patrí ku kolibe týčiacej sa oproti nej, kde sa vyrábajú syry a prevádzkuje sa reštaurácia. Deti tu objavia v bezprostrednej blízkosti kone, voľne pustené kozičky, sliepky, morky, kravy, psy, dokonca aj pštrosov! A samozrejme veľa iných zvierat. Vstup je voľný. Zvieratká môžeš nakŕmiť krmivom, ktoré za symbolickú sumu kúpiš v automate.

Mini ZOO

 

Mini ZOO

Druhým miestom ako ušitým pre ratolesti je Záchranná stanica pre zranené zvieratá a Ekocentrum v jednomStanica prevádzkuje aj náučný chodník, kde sú na 7-mich tabuliach spracované témy ,,O náučnom chodníku a Záchrannej stanici, živočíchy regiónu, rastliny regiónu, dravce regiónu, o obci Zázrivá, o Národnom parku Malá Fatra a o spojitosti medzi turizmom a ochranou prírody“. Začiatok je práve pri Záchrannej stanici Dolina 61. Celá trasa má asi 2 km a ako sami hovoria, s deťmi sa dá prejsť za hodinku. Vhodná je aj pre cyklistov. Vždy v nedelu o 9:00 je aj komentovaná prehliadka stanice, zaujímavá nie len pre detičky.

Ďalšie tipy na výlet s deťmi v širšom okolí Terchovej?

– oravská lesná železnica,

– skanzen Vychylovka v Novej Bystrici tam premáva aj vláčik – úvraťová železnica,

– Stará Bystrica Slovenský Orloj a rozhľadňa Bobovec, Terchovské srdce,

– Nezbudská lúčka a neďaleká koliba Panorama, kde majú aj zvieratká a aj rozprávkový les.

Iné tipy na výlet TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.