Tip na výlet: Jánošíkové diery a okolie s deťmi (Malá Fatra)

Úžasný kraj, domovina Jánošíka. Kto má rád turistiku s deťmi, aj tú náročnejšiu, určite si prečíta môj článok o Jánošíkových dierach. Krásna príroda, úchvatné skaly, prechod po lávkach ponad priezračný modrý potok, stupačky i adrenalín a nielen to. 

Základné fakty o Jánošíkových dierach

Poloha: pohorie Malá Fatra, Slovensko (GSP N49.24407° E19.07313° , N49°14.644′ E19°4.388′ ), Jánošíkové diery sa členia na Dolné diery, Horné diery a Nové Diery

Dostupnosť a možnosť parkovania: Dve možnosti prístupu:

  1. z obce Biely Potok (parkovanie pri Hoteli Diery, spoplatnené v r. 2018 sumou 5e, pričom 1 e prispievate na údržbu Jánošíkových dier; potrebné mať mince, je tam iba parkomat)
  2. z obce Štefanová (obe v trvaní max. 25 min. ku kolibe Podžiar pod Hornými dierami)

Občerstvenie/strava/ubytovanie: áno bezprostredne v okolí – množstvo ubytovacích zariadení, rovnako koliba Podžiar priamo na turistickej ceste medzi Dolnými a Hornými dierami

Možnosti, atrakcie, typy:

  1. vedľa parkoviska pri Hoteli Diery v obci Biely Potok je vonkajšie detské ihrisko,
  2. ľahká turistika s trasou Biely Potok – Štefanová (cez Dolné diery, kde sú najmä lávky),
  3. stredne náročný výstup s deťmi na vrch nazvaný Vrchpodžiar,
  4. ťažký výstup s deťmi je až na Horné diery (vysoké rebríky, klzké skaly niekedy bez lán, sem-tam sa šmýkajúce železné lávky, najmä na jeseň alebo vo vlhkom počasí)

Výstup až na Horné Jánošíkové diery s deťmi

Priznám sa, bol to riadny adrenalín. Najmä, keď máš malé dieťa. Naša Ema sedela v turistickom nosiči, ale aj tak bolo občas náročné prejsť najmä hornú trasu bezpečne. My sme boli na jeseň. Počasie však vyšlo nádherné, slnečné. Skaly boli aj napriek tomu klzké, navyše bolo všade napadané lístie. Nevideli ste, čo máte pod nohami.

Dolné diery
koliba Podžiar

Zvolili sme prístup z obce Biely Potok, keďže sa prechádza cez Dolné diery, čo je celkom nenáročná časť po modrej turistickej značke. Trasa je vhodná aj pre maličké deti (pod dohľadom rodičov). Už tam sa ti naskytnú krásne pohľady na tiesňavu a vysoké skaly, potok pod nohami. To aby ti nebolo ľúto, keď nebudeš mať odvahu prejsť hornú časť dier. 😉 Druhou možnosťou je prístup z obce Štefanová, ktorý trvá 20 min. a vedie cez spodnú časť vrchu Vrchpodžiar. Je to príjemná prechádzka cez les po žltej turistickej značke.

Po prechode cez Dolné diery vystúpite až ku kolibe Podžiar a rozprestrie sa pred tebou pohľad na krásne dve drevenice, zelené políčko s ovečkami a vysoké kopce so skalnými čapicami. Ako z rozprávky. Deťom sa bude určite páčiť. Môžete sa v kolibe aj občerstviť.

Horné diery, miernejšie úseky s rebríkmi

Po oddychu máte napr. možnosť výstupu cez Horné diery. S malými deťmi to však neodporúčam, keďže ide o náročný terén s vysokými rebríkmi a skalami, ktoré sa šmýkajú. Stretali sme síce rodiny s deťmi pod 10 rokov, avšak ja osobne by som výstup s nimi v klzkom teréne neriskovala.  Skôr by som zvolila druhý variant a po žltej turistickej značke od koliby by som vyšla na kopec a pri rozcestníku po zelenej značke smer vrch Vrchpodžiar až pod jeho skaly. Odtiaľ by som išla nazad (ak by ste pokračovali popod skalami, dostali by ste sa až k Horným dieram). Prípadne by som sa prešla až do obce Štefanová a pokračovala od rozcestníku žltou značkou.

Určite je nutné si zvážiť výstup s deťmi. Nezabudni si vziať turistické oblečenie a obuv. Je to nevyhnutnosť, ide o náročný avšak krásny terén.

schody na vrch Vrchpodžiar
Vrchpodžiar vrcholová trasa pod jeho skalami

 

Vrchpodžiar
Vrchpodžiar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.