pôrod, recenzia, pôrodnica, trnava

Recenzia: Môj pôrod v nemocnici v Trnave (#2)

Chystáš sa rodiť vo Fakultnej nemocnici v Trnave? Prečítaj si pokračovanie mojej recenzie s osobnou skúsenosťou s pôrodom a pobytom v trnavskej pôrodnici. V druhej časti recenzie sa dozvieš:

  • Ako prebiehajú poradne pred pôrodom v nemocnici v Trnave.
  • Ako prebieha pôrodnícky príjem a pôrod v Trnave.
  • Ako vyzerá pobyt v nemocnici po pôrode, aké sú priestory, strava a ako prebiehajú vyšetrenia.

Ako vyzerá pobyt po pôrode na Oddelení šestonedelia vo FN Trnava?

V čase mojej hospitalizácie (júl 2020) prebiehala v pôrodnici v Trnave rekonštrukcia priestorov (sprchy, wc, maľovka), takže bol pobyt trošku stiesnený. Oddelenia (rizikové, šestonedelie, novorodenecké) boli spolu na 1 poschodí. Boli sme preto 3 rodičky v 1 izbe + detičky (room-in), čo bolo v júli v teple celkom náročné.  Štandardne bývajú 2 rodičky na izbe, prípadne sama na izbe vyššej kategórie (ak je voľná).

Personál na oddeleniach v trnavskej pôrodnici

Personál z každého oddelenia však bol veľmi ústretový, organizovaný a nápomocný. Cez sanitárov, sestry až po doktorov. Pomohli pri prvej sprche po pôrode (ďakujem úžasnému sanitárovi p. Romanovi za opateru i rady), ako aj poradili s inými záležitosťami. Vyšli v ústrety aj voči špeciálnym požiadavkám. Sestry pravidelne kontrolovali rodičky, ponúkli tlmenie bolesti pri zavinovaní maternice, na požiadanie poskytli rady ohľadne dojčenia. Ak sa chceš vyhnúť problémom s dojčením, skús si prečítať rady profesionálnej laktačnej poradkyne. V super rozhovore s ňou na tému ,,Ako a kedy sa pripraviť na dojčenie a predísť problémom?“ sa dozvieš všetko podstatné. Nenechaj to na poslednú chvíľu 😉 .

Priestory v trnavskej pôrodnici

Priestory boli čisté, vymaľované, neustále upratované. K dispozícii sme mali v jedálni kávu a čaj, kanvicu, chladničku, posedenie. Museli sme si však do nemocnice doniesť svoj príbor a pohárik. Taktiež hygienické potreby po pôrode a potreby pre bábätko. Potreby, ktoré odporúčam si vziať do nemocnice som spísala v tomto zozname pre mamičkuv zozname pre bábätko.

Strava v pôrodnici

Teplé jedlo bolo min. 1 denne (obed). Strava bola klasicky nemocničná, vcelku chutná (nečakaj bufetové stoly ani hotelovú stravu), niekedy aj pobavila (plátok pečeňového syra na tanieri k tomu chlieb s maslom alebo večera balená v umelohmotnom boxe plnom chleba a polotovarov podávaná na izbu). Stravy však bolo dosť, dalo sa z nej najesť dosýta, taktiež bola podávaná aj špeciálna strava pre trpiacich intoleranciami. Tú však ja ohodnotiť neviem, nejedla som ju.

Vyšetrenia

Vizity prebiehali vcelku skoro ráno. O 7 hod. bola vizita mamičiek a o 8 hod. novorodenecká. Predtým o 6 hod. budili kvôli meraniu teploty. Môj pôrodník sa chodil denne zaujímať o môj stav. Bábätká sme mohli mať neustále pri sebe (room-in), jedine ak prišla návšteva, mali sme ich nechať na Oddelení novorodencov u sestričiek. V čase ,,korona vírusu“ boli totiž návštevy obmedzené na 15 min. iba na chodbu pred oddelením, uskutočnili sa bez bábätiek. Všetky vyšetrenia bábätiek boli za účasti mamičiek.

Prepustenie z pôrodnice v Trnave

Prepustenie domov prebehlo na základe zdravotného stavu matky a dieťatka, zväčša po absolvovaní  4 ranných vizít. Tak bolo aj u nás. Obdržala som prepúšťaciu správu pre seba i dcérku a išli sme domov.

Verím, že moja skúsenosť ti pomôže pri rozhodovaní, kde budeš chcieť rodiť a budeš spokojná. Ak už máš skúsenosť s pôrodnicou v Trnave, budem rada ak sa o ňu podelíš v komentári nižšie. Ďakujem. 🙂

Prvú časť mojej recenzie si prečítaš TU.

Rada by som týmto poďakovala celému nemocničnému tímu, ktorý sa o mňa a Tamarku staral počas pôrodu (6.-7.7.20) a počas následnej hospitalizácie (7.7.-10.7.20) na Odd. šestonedelia FN Trnava.

Pozn. autorky: táto recenzia nie je platenou reklamou, vyjadruje iba moju osobnú skúsenosť.

Foto: Pixabay

9 komentárov

  1. Ja osobne som rodila vo FN Trnava 07/2019. Bez korony, úplne normálne bez obmedzení. Od príjmu, cez vzdycháreň, pôrod, šestonedelie až po prepustenie sa nemám absolútne na čo sťažovať. Personál bol super, všetci ústretoví, vysmiaty, ochotní odpovedať na všetky otázky aj napriek príjmu o 4 hodine ráno 🙈 Aj keď nakoniec pôrod skončil sekciou, tak na ne ho rada spomínam. Následná po-sekciová starostlivosť bola na 1*. Klobúk dole pred všetkými sestričkami na šestonedelí, ktoré sa o nás tak krásne starali, keď sme sa ešte nemohli hýbať. Hygiena na najvyššom stupni. Čiže ďakujem najviac na svete za všetkých lekárov, sestričky a sanitárov, ktorí sa vtedy o nás starali ❤️

    1. Author

      Petra, to som rada. Trnava sa v mnohom za posledne roky zmenila. Dakujem za komentar a zelam vsetko dobre Vam i babatku :).

      1. Dobry vecer
        Chcem sa spytat, akeho doktora ste mali zazmluvneneho?
        Dakujem 🙂

        1. Author

          Pozdravujem Sandra, bol to Dr. Bučko. Pekny den este. Katka

          1. Dakujem. Ak sa smiem este spytat, v akej polohe ste boli na porodnej sale? Mohli ste si vybrat? Dakujem a pekny den prajem podobne 🙂

          2. Author

            Toto som neriesila, rodila som v standardnej polohe. Treba sa o tom porozpravat s Dr.. Ale uz som citala, ze sa da aj inak.
            Katka

  2. Ahoj, ja sa chcem spytat ako to je teraz s poucenim o epiduralke, kedy byva. Na prvu poradnu do nemocice mam ist o tyzden a na stranke FN Trnava som to nenasla, aby som to stihla… Prvy porod som mala sekciou v Trnave, a mam len dobre skusenosti. Dufam, ze to tak bude aj teraz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.