kožná choroba u detí molusky_emamamamu

Počula si už o moluskách u detí?

Ide o vysoko infekčné vírusové kožné ochorenie detí v dojčenskom a batoľacom veku. Nakaziť sa môže na plavárni, wellness či v kolektíve. Najmä ak trpí na ekzém, príp. jeho imunita nie je v TOP kondícii.

S termínom ,,molusky“ sme sa s Emkou stretli taktiež na plavárni, na kurze plávania. Dovtedy som o nich nikde nepočula. Viacero detičiek sa nakazilo. Najviac ma na tomto ochorení zarazilo, že je vysoko infekčné. Nikdy predsa nevieš, či má tvoje dieťa imunitu v poriadku. Najmä v období končiacej zimy, kedy bol okolo nás každý druhý človek chorý.  Navyše, molusky sa veľmi ťažko liečia. Niektoré mamičky uvádzali až 3 roky! A to je pekne dlho. Ďakujem, neprosíme. Konzultovala som teda s pediatričkou. Tá nám odporučila kurz prerušiť, resp. úplne skončiť. Tak sme aj urobili. Nevadí, kúpať sa môžme aj inokedy. Zdravie je prvoradé.

V čom je zákernosť molusiek u detí?

Okrem toho, že molusky vyzerajú ako bradavičky/pľuzgieriky, ktoré vylučujú infekčnú tekutinu, majú viacero zákerností. Niektoré som už spomínala vyššie:

  • sú vysoko infekčné (rýchlo sa roznesú medzi deťmi – napr. dieťa chytí/oblíže hračku a iné dieťa ju následne taktiež oblíže a pod.)
  • doba, kedy sa molusky prejavia od momentu nákazy je od 2 týždňov do 1/2 roka
  • svrbia, čím ich dieťa škriabe a roznáša ďalej
  • môžu byť kombinované s ekzémom (atopickou dermatitídou)
  • liečba nie je zväčša pre dieťa príjemná (vypaľovanie tekutým dusíkom alebo laserom, dezinfekcia betadinom, zoškrabovanie a pod.)
  • ich liečba môže byť veľmi dlhá – niektoré mamičky udávajú až 3 roky!

Molusky môže dieťa dostať v škôlke, na plavárni, vo wellness, z hračiek, uterákov, oblečenia a iných vecí, s ktoré boli nakazené.

Ako molusky vyzerajú a kde na tele sa prejavujú?

Molusky u detí si predstav ako malé bradavičky. Sú hladké, ohraničené, perlovej, lesknúcej farby. Veľkosťou môžu mať až 2 – 5 mm v priemere. Taktiež sú v strede preliačené a vyteká z nich bielo-žltá tekutina. Nájsť ich môžeš kdekoľvek na tele dieťatka, avšak najčastejšie na hrudi či rukách. Keďže sa postupne môže vytvoriť veľké množstvo molusiek, začnú rásť a môže vzniknúť aj ekzém či iná komplikácia, lekári odporúčajú včasnú a rýchlu liečbu.

Daj si preto na ne veľký pozor. Určite by ste ich nechceli mať doma…

 

Zdroj: http://www.solen.sk/pdf/7ebb693dfebfbb8c48062ef8a786c4e3.pdf

Foto: MJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.