holic zamok-veterny-mlyn-emamamamu

Výlet s deťmi: Holíčsky zámok, veterný mlyn a náučný chodník (+video, vstupné)

Krásne veľké detské ihrisko, člnkovanie, bylinková záhrada, veľký areál vhodný na prechádzky aj s kočíkom, prehliadky zámku či jediný zachovalý veterný mlyn holandského typu u nás. To všetko spolu s turistikou po náučnom chodníku ponúka mesto Holíč.

Základné fakty

Kde sa nachádza: prihraničná oblasť s ČR, Záhorie, západ SR

Dostupnosť: najlepšie autom

Náročnosť: ľahká prechádzka (rovinatý terén – asfaltová cesta dolinou)

Možnosť parkovania: menšie parkovisko hneď pred vstupom do zámku aj pri veternom mlyne; obe bezplatné

Občerstvenie/strava/ubytovanie: odporúčam vlastné, ale v zámku je aj Zámocká vináreň s detským kútikom a terasou, vedľa zámku je bufet

Iné možnosti: návšteva veterného mlynu v Holíči na kopci, cyklistika/turistika po náučnom chodníku, bývalý cisársky a kráľovský žrebčín s múzeom v neďalekej dedinke Kopčany

Vhodnosť pre kočíky: všetky typy (okolie a areál zámku rovný terén; taktiež aj okolie veterného mlyna)

Detský kútik/ihrisko: krásne veľké drevené vonkajšie detské ihrisko s hracími prvkami vedľa zámku (viď foto galériu nižšie), maličký vnútorný detský kútik v Zámockej vinárni v areáli zámku

Čo ponúka Holíč?

Holíč je krásne miesto na trávenie voľného času s deťmi. Odporúčam najmä tieto atrakcie pre deti:

Holíčsky zámok s deťmi

Určite zavítajte do Holíčskeho zámku, kde je pre deti (a nielen pre ne) pripravených niekoľko možností aktivít. Už len prejsť veľký areál zámku so záhradami obklopený vodnou nádržou je výzva.

Obísť sa dá z vnútra aj z vonku. Ak máš kočík, nie je krajšie a pokojnejšie prostredie na prechádzku, ako tam. Chodiace detičky zasa môžu navštíviť zámok a absolvovať jeho prehliadku, začlnkovať si v nádrži či sa dosýta zahrať na veľkom detskom ihrisku vedľa Holíčskeho zámku (viď foto galériu nižšie), kde sa nachádza aj zámocká bylinková záhrada a veľký rybník s mólami a vodným náučným chodníkom.

Návštevný poriadok Holíčskeho zámku a jeho atrakcií

V areáli zámku je aj náučný chodník s tabuľami o živote Márie Terézie a jej rodiny, keďže zámok bol ich letné sídlo. Je tam i Zámocká vinotéka s peknou terasou a malým kútikom pre deti, kde sa môžete občerstviť. Prostredie zámku si môžeš pozrieť na fotkách. Ďalšou možnosťou je návšteva veterného mlynu v Holíči, o ktorom píšem pod galériou.

Veterný mlyn, náučný chodník v Holíči s deťmi

Skutočný unikát majú v meste Holíč. Jediný zachovalý na Slovensku. Ide o holandský typ mlynu, nachádzajúci sa nad mestom s krásnym výhľadom na okolie. Z malého parkoviska je to k nemu peši cca. 100 m. Vedľa mlynu je vybudovaný (avšak zanedbaný) amfiteáter a taktiež veľa lavičiek so stolmi, takže sa môžte aj občerstviť. Keď budete pokračovať ďalej, objavíte drevené turistické posedenie/odpočívadlo s mapu okolia a s popisom Náučného turistického chodníka z lesa do lesa. Hneď vedľa sa nachádza stavenisko ešte nedokončenej vyhliadkovej veže (r. 2020). Chodník začína práve pri odpočívadle a pokračuje k novému pravoslávnemu chrámu vyzerajúciému ako z rozprávky. Dá sa k nemu prejsť po rovinatej poľnej ceste (cca. 10-15 min. s deťmi). Prechádzku zvládnu aj maminky s kočíkmi. Vhodné prostredie aj na cyklistiku s deťmi. Chodník pokračuje Ďalej do mesta až k zámku a k Holíčskym lužným lesom.

Bývalý cisársky a kráľovský žrebčín Kopčany

V neďalekej obci Kopčany kedysi manžel Márie Terézie zriadil žrebčín. Je stále otvorený. Dnes sa využíva na agroturistické a jazdecké účely. Dá sa v ňom aj ubytovať. Chovajú tu plemená ako Hafling, Hucul, Slovenský teplokrvník, Anglický plno i polokrvník, Shetlandský pony, Slovenský športový pony. Žrebčín je historickou národnou pamiatkou. Nachádza sa tu aj múzeum. Pre detičky určite zaujímavá atrakcia.

Ak ti ostane čas, skús zájsť do neďalekej Skalice napr. k Baťovmu vodnému kanálu.

Prípadne do ZOO Hodonín, ktorá je naozaj očarujúca.

Objav viac tipov na výlet TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.