Tip na výlet: Hrad Korlátka, veterné elektrárne a rozhľadňa (obec Rozbehy, Záhorie)

3 v 1 ponúka výlet do dedinky Rozbehy na Záhorí (Západné Slovensko). Hrad, 4 veterné elektrárne, ktoré nájdeš najbližšie už iba u rakúskych susedov a rozhľadňu. Veľmi vďačný výletík, pri ktorom si prídu na svoje deti aj dospelí. Vhodné aj pre kočíky napriek tomu, že budeš na hrebeni pohoria Malé Karpaty.

Základné fakty

Kde sa nachádza: v obci Rozbehy (resp. Cerová), západné Slovensko (Záhorie)

Dostupnosť: najlepšie autom

Náročnosť: ľahká prechádzka

Možnosť parkovania: menšie parkovisko pri veterných elektrárniach na konci obce, zdarma

Občerstvenie/strava/ubytovanie: vlastné

Iné možnosti: prechádzka k zrúcanine hradu Korlátko, do okolitých lesov aj cez kopec k Farme pod Trstím s kozami a koňmi; opekanie na miestnych ohniskách

Vhodnosť pre kočíky:  športové kočíky, výborný je aj bicykel (časť je asfaltová cesta)

Detský kútik: vonkajšie drevené detské ihrisko pri miestnej chate

Rozbehy a okolie

Dedina Rozbehy sa nachádza na kopci, preto najlepší prístup tam máš na aute. Z hlavnej cesty v dedine Cerová odbočíš na cestu do kopca smer obec Rozbehy. Po vstupe do dediny odbočíš vpravo. Pôjdeš až na koniec, kde uvidíš veterné elektrárne, rozhľadňu a miestne parkovisko (zadarmo). Tu určite zaparkuj.

Možností kam zájsť je viac. Napr. sa môžeš pozrieť na veterné elektrárne, po ceste k nim je aj rozhľadňa (uvidíš ju vo videu nižšie). Je z nej krásny výhľad na okolie. Občas v nej trošku viac fúka, ale to ťa určite neodradí.

Elektrárne sú 4, dostaneš sa až úplne pod ne. Deti to určite ohúri. Keď prejdeš popri nich až dozadu, odporúčam menšiu turistiku po protiľahlom kopci až k farme so zvieratkami (Farma pod Trstím).  Nájdete tam rôzne kozičky, capov, kone. Trvá cca. 45 min. 1 smer. (cesta je vyznačená zelenou farbou na obr. nižšie).

Cesta z parkoviska Rozbehy k Farme; Foto: Google

Druhou alternatívou je turistika na neďaleký zrúcaný hrad Korlátka. Z parkoviska treba ísť doprava po asfaltke k miestnej chate. Tu sa nachádza aj detské ihrisko , húpačky a opekaniská.

Potom ťa už navigačná značka zavedie až k zrúcanine. Je z nej úchvatný výhľad, uvidíš dokonca aj Mohylu na Bradle a prípadne českú Moravu. Dokonca sú v hradnom brale aj 2 jaskyne! Táto turistika je nenáročná, cesta k hradu zaberie cca. 15 min.

Cesta k hradu cez lesík a neskôr lúku

Vstup do hradu Korlátko

Odporúčam ti ísť Rozbehy pozrieť ak je krásne počasie. Výhľady stoja za to. Veď posúď, vo videu ti ponúkam výhľad z hradu Korlátko.

 

 Viac tipov na výlet TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.