emamamamu

Tip na výlet: Baťov vodný kanál (z prístavu v Skalici)

Baťov kanál je úžasná a zaujímavá atrakcia, ktorá dlhé roky spája Slovensko a Česko. Určite vyraz z prístavu v Skalici, kde nájdeš vonkajšie hracie prvky pre deti, občerstvenie, prírodu, čarovný prístav a možnosť previezť sa na lodi smer Česko. Ak s deťmi preferuješ bicykel, popri kanáli sa dá aj bicyklovať až k našim českým susedom. Naozaj výlet stojí za to.

Základné fakty

Kde sa nachádza: v meste Skalica (v prístave), západ SR (záhorie)

Dostupnosť: najlepšie autom (treba odbočiť z hlavnej cesty na veľajšiu, ktorú nie je veľmi vidieť, tak daj pozor, aby si trafila, zídeš akoby pod malý most/podjazd smerom k polu a pôjdeš po úzkej ceste, ktorá slúži aj ako cyklotrasa/pre korčuliarov)

Náročnosť: ľahká prechádzka

Možnosť parkovania: menšie parkovisko v prístave, bezplatné

Občerstvenie/strava/ubytovanie: občerstvenie možné v objekte v prístave (jedlá aj nápoje)

Iné možnosti: návšteva ZOO Hodonín, prechádzka po centre Hodonína v ČR (cca. 7 km), návšteva centra Skalice (kúpa pravého skalického trdelníka)

Vhodnosť pre kočíky: všetky typy kočíkov (asfaltová a aj poľná cesta ďalej po hrádzi)

Detský kútik: 2 väčšie vonkajšie ihriská – jedno je hneď pri občerstvení a prístave

POZOR: potrebný je detský cestovný pas (v prípade prekročenia hranice s ČR)

Čo môžeš zažiť na Baťovom kanáli?

Baťov kanál je vnútrozemská vodná cesta a spája SR a ČR od r. 1938!  Čiže žiadna mladica 😉 . Na slovenskej strane začína na okraji mesta Skalica  (vhodná cesta autom vedie ku kanálu po hlavnej ceste smerom von z mesta Skalica – smer české Sudoměřice, pred odbočkou je značka križovatky, po ľavej strane zjazd pomedzi zvodidlá dolu miernym kopcom popod most doprava, kde začína asfaltová cesta do prístavu). Nevyľakaj sa, cesta je užšia, je veľmi využívaná cyklistami a korčuliarmi. Na jej konci uvidíš menšie parkovisko, ktoré je hneď vedľa prístavu a detského ihriska s ,,reštauráciou“ (foto nižšie).

Parkovisko pred prístavom
emamamamu
Ihrisko s reštauráciou v pozadí, prístav Skalica

V prístave Skalica sa môžeš buď prechádzať, bicyklovať alebo aj plaviť na lodi. Lode sa dokonca dajú prenajať! 4-miestny motorový čln vyjde od 15 e/1 hod. V prípade záujmu pozri ponuku a cenník prenájmu lodí. Plaviť sa budeš smerom do Česka. Prístav ako aj celý kanál je veľmi pekný, pokojný a čistý. Žiadna divoká voda. Je tu tiché prostredie a ukludňujúce okolie. Zástavku loďkou si môžte urobiť v ďalšom prístave na českej strane. Ako môže vyzerať taká plavba po kanáli? To si pozri na videu.

Popri kanáli sa dá aj bicyklovať. Túto možnosť som absolvovala ešte bez dcérky pred niekoľkými rokmi. Navštívili sme aj dedinky na českej strane, kde sú veľmi milé reštaurácie. Nie je to vôbec ďaleko. Zaberie to cca. pol dňa. Taktiež odporúčam. My sme sa tento raz prešli iba po okolí, ale aj to nám stačilo.

Požičovňa lodí v prístave
Prístav

Ak sa nechceš plaviť ani bicyklovať, deti sa vyjašia aj v prístave. Môžete ísť obzrieť loďky, vodný stav, poprechádzať sa v okolí prístavu, popri kanáli alebo sa zastaviť na detskom ihrisku v prístave a dopriať si oddych pri káve alebo sa môžte najesť. Okolie je veľmi pekné a naozaj je tam čo robiť. Prípadne môžte skombinovať výlet s prechádzkou po centre Skalice alebo s návštevou neďalekej ZOO Hodonín (7 km).

Fotky z okolia kanála nižšie:

Baťov kanál - prístav Skalica, emamamamu, výlet s deťmi

Objav viac tipov na výlet TU.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.