plávanie v lete deti emamamamu bazén

Bezpečné kúpanie s deťmi: Bazén alebo prírodné kúpalisko?

Plávanie vo vode má pozitívny vplyv na telesný vývoj dieťatka už od 6. mesiaca veku. Kde sa však kúpať v lete, aby si predišla zdravotným komplikáciám? Čo je najvhodnejšie, čo sa neodporúča? Aké požiadavky musí splniť voda, v ktorej sa kúpu deti? O tom a aj o prevencii pred nákazou počas kúpania s nimi ti píšem v príspevku.

Bazén alebo prírodné kúpalisko pre dieťa?

Ani jedno a ani druhé nie je 100% výhra. Avšak aj napriek tomu existujú určité opatrenia, ktoré by sme my maminky mali držať v hlave. Jasné, voda v bazénoch na kúpaliskách je chlórovaná (teda dezinfikovaná chlórom). Avšak bazény pre detičky sa nesmú chlórovať tak, ako bazény pre dospelých. To vravia predpisy. Preto by sa v nich voda mala vymieňať každý deň. Navyše, ak bazén nie je napojený na cirkuláciu (obeh vody), odporúčajú regionálni hygienici z Úradu verejného zdravotníctva kúpanie s deťmi hneď ráno alebo najneskôr dopoludnia.  Chlór vo vode ti však nezaručí, že dieťa naň zareaguje inak, napr. alergickou reakciou/začervenaním. Na druhej strane, nástrahy číhajú aj okolo umelých bazénov na kúpaliskách. Tu sa dá veľmi ľahko nakaziť. Určite však s deťmi navštevuj len bazény vhodné pre deti. V praxi sa deťom (aj maličkým) odporúča kúpať iba v 2 typoch umelých bazénov (či ide o bazén vonku alebo o kúpanie vo vnútri napr. počas plaveckého kurzu pre bábätká/deti)! Zaváži pritom aj vek dieťaťa, ktorý ovplyvňuje nielen typ bazénu, ale aj to, akú teplotu musí voda v bazéne mať a ako sa v nej môže dieťatko kúpať:

  1. Bazén pre dojčatá a batoľatá – je určený na organizované kúpanie a plávanie detí vo veku od 3 mesiacov do 3 rokov. Kúpanie je povolené len s použitím nepriepustných detských plaviek s priliehavou gumičkou okolo nôh. Prevádzka je oddelená od ostatných priestorov. Teplota vody v bazéne – 30–36 0C pre dojčatá od 3 – 6 mesiacov, resp. 28-32 0C – pre dojčatá a batoľatá od 6 mesiacov – 36 mesiacov. Hračky a pomôcky – umývateľné, pri znečistení bazéna zvratkami, hlienom a stolicou sa prevádzka ihneď preruší, bazén sa vypustí, mechanicky vyčistí, vydezinfikuje a opláchne.
  2. Bazén pre deti – má hĺbku najviac 40 cm a je určený na neorganizované kúpanie a hranie detí do veku 6 rokov. Najvyššie teplota vody – 35 0C

POZOR: V žiadnom prípade s dieťaťom do 3 rokov nenavštevuj tzv. Oddychový bazén (s vodou teplou nad 36°C)! Ide o bazén, kde je zakázané plávanie, má držadlá po obvode, príp. sedačky alebo uchytenie prostredníctvom žliabku. Najmä v prípade termálnych oddychových bazénov ide o to, že nie sú ošetrené chlórom.

Aj preto doktori vravia, že ak sú prírodné jazerá a voda v nich kontrolované a nezávadné (= bez premnožených rias a siníc, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie, tráviace ťažkosti aj zápaly očných spojiviek), sú pre malé deti vhodnejšie ako voda v umelom bazéne. Choroboplodných zárodkov je tam menej, keďže tam je aj menej ľudí ako na kúpaliskách. Avšak aj teplota vody býva spravidla nižšia ako v bazénoch. Pozor si daj aj na bezpečnosť na prírodnej vodnej ploche (najmä na bágroviskách a štrkoviskách). Tu môže byť podložie veľmi nestabilné, preto veľmi neriskuj.

Ústav verejného zdravotníctva pravidelne kontroluje stav prírodných vôd. Preto ak chceš zistiť, či tá v tvojej blízkosti vyhovuje kúpaniu pozri do zoznamu prírodných vodných plôch a umelých kúpalísk na kúpaciu sezónu 2019 TU

Vždy sa však môže stať, že niečo vo vode alebo okolo nej ,,chytíte“. Nikomu to neprajem, ale vždy je lepšie vedieť vopred, čo hrozí a ako sa tomu vyvarovať.

Čo hrozí deťom v bazénoch a pri kúpaní v iných vodách?

Pri nesplnení požiadaviek na hygienu, resp. pod vplyvom iných faktorov sa môžu v bazénoch a vodách rozmnožiť choroboplodné zárodky a tie potom môžu u detí a dospelých vyvolať infekcie. Najčastejšie môžeš schytať:

  • nákazy kože a povrchových slizníc – najmä ak máš ranky na koži, tiež sa prenášajú cez očné spojivky a pod. Potom vzniknú rôzne zápaly či kvasinkové/infekcie pohlavných orgánov, očí, ďalej plesňové ochorenia, bradavice (napr. molusky).
  • infekcie močových ciest
  • veľmi častým ,,darčekom“ sú aj črevné problémy (nakazíš sa prehltnutím vody),
  • nákaza dýchacích ciest  (napr. chrípka – nákaza vdýchnutím),
  • krvná nákaza (HIV, žltačka).

Ak chceš potlačiť riziko nákazy na najmenšiu možnú mieru, určite dodržiavaj odporúčania nižšie.

Ako zabezpečíš prevenciu pred nákazou?

  1. nikdy sa nekúp, ak má tvoje dieťa hnačku, zápal očí/uší, otvorenú ranu, horúčku alebo infekčné ochorenie (napr. chrípka, herpes, kiahne a pod.)
  2. kúpanie s deťmi uprednostni ráno, príp. dopoludnia (najmä na kúpalisku)
  3. pred a po kúpaní sa vždy osprchujte, dbaj na zvýšenú intímnu hygienu detí a určite aj seba (môžeš byť pôvodca nákazy)
  4. nezamieňajte si uteráky/oblečenie medzi sebou
  5. nenechaj dieťa olizovať cudzie predmety/hračky/nábytok
  6. používaj a nos vždy vhodnú obuv (napr. na kúpalisku v spoločných priestoroch a pod. ju mať vždy na nohách)
  7. po kúpaní vysuš uši dieťatka vatovým tampónom (nie paličkou)
  8. ihneď po kúpaní vymeň mokré plavky za suché (samozrejmosťou je osprchovanie sa)

PS: Úplne ideálne je sa kúpať v mori. To vyhráva spomedzi všetkých vôd. Má blahodárne účinky, tak ak máš možnosť ísť s bábätkom/dieťatkom k moru, určite to využi 😉 .

Nájdi viac zaujímavých článkov TU.   

PS: Ďakujem za zdieľanie, oceníš tým moju snahu pomôcť ostatným mamám.

 

Zdroj: Úradu verejného zdravotníctva; www.uvzsr.sk; http://www.ruvzba.sk/Osvedcenia/studijny_material_bazeny.pdf; http://www.mobik.sk/images/files/plavanie-dieta-2013-09.pdf

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.