Výber fusaku pre dieťa na zimné dni

Fusak je super vec. Chráni bábätko pred chladom na jeseň a v zime. Ale ako vybrať ten správny? V článku prinášam súhrn toho, čo je na trhu. Pomôže ti sa rýchlo zorientovať v ponuke a čo najlepšie sa rozhodnúť.

Keď som chcela kúpiť fusak na jeseň/zimu do kočíka ja, nevedela som o nich takmer nič. Rozhodovanie bolo ťažké. Je totiž veeeľmi veľa parametrov, ktoré musíš posúdiť. Ja som s mojím výberom veľmi spokojná. Kúpila som fusak s prírodným hrejivým materiálom, ktorý sa dá skrátiť/predĺžiť. Avšak tebe môže vyhovovať úplne niečo iné. Pozri teda, čo trh ponúka a čo musíš zvážiť, aby si vybrala, čo najlepšie. Poďme na to.

Parametre fusakov, ktoré musíš posúdiť

Prvým veľmi aktuálnym parametrom je, do akého počasia fusak potrebuješ. Buď potrebuješ letný, prechodný alebo aj zimný či celoročný (s odnímateľnou vnútornou časťou používanou iba v lete) fusak, ktorý zákonite musí byť hrubší a musí byť hrejivý, aby dieťatko, ktoré napr. nechodí, bolo dostatočne zahriate. Tu si potom musíš zvážiť, z akého vonkajšieho a vnútorného materiálu fusak chceš – vyberať môžeš z materiálov ako:

  1. fleece, plyš – fleece je vyrábaný z ľahkého polyesterového vlákna alebo mikrovlákna, jeho termoregulačná vlastnosť (výhrevnosť) je oveľa nižšia ako pri fusaku z rúna či peria; je vhodný na nenáročné prechádzky
  2. ovčia vlna/rúno – vysoká výhrevnosť tohto prírodného materiálu oproti umelým materiálom; držia si teplo; vhodné aj do väčšej zimy a mrazivých dní a nocí; veľmi vhodné pre deti, ktoré sa viac potia; zabraňujú prehriatiu organizmu,
  3. polyester – umelý materiál,
  4. perie – prírodný materiál, hrejivý, avšak pozor na prípadné alergie na perie,
  5. polyamid – ľahký, hebký, odolný voči vetru,
  6. polyester – hrubší, odolnejší ako polyamid, rýchlo schne, výborná priedušnosť
  7. bavlna.

Ďalej musíš zvážiť aj vek  a dĺžku tvojho dieťatka. Existujú fusaky kratšie aj dlhšie (pre novorodencov ale aj do 110 cm; dlhšie sú skôr so spodným odnímateľným dielom). Môžeš sa stretnúť  aj s fusakmi vhodnými pre deti vo veku 0-12 mesiacov a 12-36 mesiacov. Prípadne podľa účelu a umiestnenia sú vhodné do vaničky a do vajíčka, ale aj do športového kočíka.

Určite zváž aj strih fusaku. Ja som sa rozhodovala na základe praktickosti pri otváraní a ukladaní dieťatka do fusaku. Vybrala som si fusak tunelového strihu so zipsmi po bokoch, pričom sa dá predná časť fusaku odňať úplne. Ostane mi v kočíku iba zadná časť (ak je teplejšie počasie a nepotrebujem Emku prikrývať).

Podľa strihu sa môžeš stretnúť s:

  1. fusakom s tunelovým strihom
  2. fusakom s výrezom nôh
  3. fusakom zavinovacím, tzv. zavinovačka

Z hľadiska umiestnenia zipsu (otvoru) sú fusaky:

  1. so zipsom/-ami na boku/-och (čiastočne alebo úplne odnímateľné)
  2. so zipsom, ktorý pretína fusak a rozdeľuje jeho dĺžku (teda fusak s oddeliteľným spodným dielom = tzv. rastúce fusaky s dieťaťom)
  3. so zipsom v strede
  4. kombinácie vyššie uvedených zipsov

Fusaky majú aj rôzne módne doplnky:

  1. fusak s kožušinou okolo vrchnej hlavovej časti
  2. bez kožušiny

Pokiaľ potrebuješ fusak do športového kočíka či vajíčka, skontroluj koľko otvorov fusak na bezpečnostné pásy má:

  1. 3 otvory
  2. 5 otvorov

Okrem vyššie spomenutých parametrov je nutné vedieť aj aké konkrétne vlastnosti fusak má mať – napr. vodeodolnosť, vetruvzdornosť, umývateľnosť, ľahká prateľnosť (pri prírodných materiáloch prateľnosť vo vode a ošetrenie lanolínom, pri umelých materiáloch podľa odporúčania výrobcu pre pranie v pračke).

Samozrejme, farba a vzor fusaku je už na tebe, do toho ti hovoriť nebudem ;).

Ak nemáš, resp potrebuješ poradiť aj pri výbere spacieho vaku pre ratolesť, pozri návod TU.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.