pomocovanie-pocikavanie-odplienkovanie-emamamamu

Keď je odplienkovanie problém…

Stále sa nedarí? Si v strese a nevieš, v čom je problém? Netráp sa. Ani seba, ani dieťa. Dieťa totiž nemôže za to, že sa v noci pociká. Dôvod je úplne jednoduchý. Všetko ti vysvetľujem v nasledujúcich riadkoch…

Aj my sme sa ,,pasovali“ s problémom odplienkovania sa u diaťaťa. Až som začala pátrať po odborných vysvetleniach tohto ,,problému“. Ono to ani problém nie je. Ten z odplienkovania robíme my. Odplienkovanie, a teda jeho podstata – nepocikanie sa (najmä v noci) – je proces, ktorý je pre dieťa nevedomý. Nemôže ho ovplyvniť/riadiť. Ale prečo?

Pomočovanie je záležitosť nedozretia organizmu tvojho dieťatka. Opakuj si vždy, že každé dieťa je iné. Aj v tomto. Niektoré zvládne odplienkovanie sa v 2 rokoch, iné až v 3 alebo 4 rokoch, prípadne i neskôr (najmä v noci). To, že sa dieťa pomočuje, vlastne spôsobuje zvýšená produkcia moču v dôsledku nedostatočnej tvorby vazopresínu v jeho tele. A keďže detičky majú aj obmedzenú kapacitu močového mechúra, nedokážu udržať moč a v noci sa pocikajú. Dieťatko nie je schopné rozpoznať signály preplneného mechúra a prebudiť sa na pocikanie sa. Vtedy sa vymočí do postele počas spánku, pričom tomu nie je schopné zabrániť vlastnou vôľou. Nič s tým teda neurobíš ani ty a ani tvoje dieťatko. Treba počkať kým dozrie. Ani nočné budenie na cikanie mu nepomôže. To určite nerob, môžeš mu narušiť spánkové cykly!

Naša skúsenosť s pocikávaním sa

Môjmu dieťatku sa výrazne prestala tvoriť moč až po 4. narodeninách. Aj potom sa raz za čas stalo, že sa pocikalo. Aj 3x za týždeň. Najmä, ak som neustriehla pitie pred spaním (napr. väčšie množstvo tekutín cca. 2 hodiny pred zaspaním, prípadne sa zabudlo vymočiť pred spánkom). V tomto období sme už počas dňa vyše roka plienky nenosili. Pritom sa počas dňa vedela vypýtať na wc. V spánku nie. Keď zaspala, spala tvrdo. A hneď sa jej aj pritrafila nehoda. Dokonca aj v škôlke počas spánku. Prvý rok som nerobila nič iné, len som prala ich posteľnú bielizeň a pyžamko. Uf. Vraj, v ten rok mali silný ročník pocikávajúcich sa detí :-). Neboli sme v tom samé. A ani ty s dieťatkom nie si. Preto sa netreba stresovať. Stačí počkať, kým tvoje dieťa neprestane v noci produkovať veľa moču do plienky. Ak ju bude mať suchú viac nocí po sebe, skús ju nedať. Potom už iba trpezlivosť. Dieťa pri nehode nehrešiť, nekomentovať to. Naopak, treba ho povzbudiť.

Darmo, deti samotné označujú pomočovanie za tretí najstresujúcejší faktor po rozvode a hádkach rodičov. 🙁

Dobrý správa je, že so stúpajúcim vekom tvojho dieťaťa sa vyvíja schopnosť jeho organizmu produkovať vazopresín v dostatočnom množstve. Ten zníži množstvo moči vytvorenej v noci a dieťa sa prestane pocikávať. Postupne. Nehody budú ešte chvíľku určite na mieste.

Zbystrieť by si však mala vtedy, ak sa bude pocikávať aj po piatom roku života. Lekári vtedy odporúčajú radšej prehliadku dieťatka, i u špecialistov. Za pocikávaním by mohol byť aj vážnejší problém. Určite vtedy radšej jeho stav skonzultuj.



Zdroj: npz.sk (Nefrologička MUDr. Andrea Černianska); lekari.sk (Doc. MUDr. V. Lehotská, CSc.)


 Objav viac článkov z kategórie Zdravie TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.